Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe / Teknikens Värld

Skyhöga priser på bensin och diesel

För första gången någonsin kostar en liter bensin över 20 kronor och en liter diesel över 22 kronor. Osäkerheten i världen, efter Rysslands attack på Ukraina, är anledningen till att drivmedelspriserna nu rusar.

Som vi spådde under gårdagen skulle Rysslands invasion av Ukraina leda till högre bränslepriser på svenska marknaden. Ett dygn efter Vladimir Putins attack på sitt grannland höjde de ledande drivmedelsbolagen i Sverige sina riktpriser med 60 öre för bensinen och 70 öre för dieseln.
Därmed kostar en liter 95-oktanig bensin på bemannade stationer hela 20,14 kronor. Det är första gången någonsin som bensinen i Sverige har passerat 20-kronorsgränsen.
På samma vis har dieseln för första gången passerat 22 kronor i och med ett literpris på 22,67 kronor.

Att fylla en 60-literstank med bensin kostar i dagsläget 1 208 kronor och 40 öre. Att fylla en tank av samma volym med diesel kostar 1 360 kronor och 20 öre.
Det är nästan 140 kronor samt 220 kronor mer än vad bensinbilsbilisten respektive dieselbilsbilisten betalade för knappt två månader sedan. Den 31 januari 2021 kostade bensinen 17,84 kronor per liter och dieseln 19,07 kronor per liter. Den stora höjningen genomfördes nämligen vid årsskiftet då den så kallade reduktionsplikten kräver ännu större andel biodrivmedel i både bensin och diesel, samtidigt som en årlig uppräkning av koldioxid- och energiskatterna gjordes. Över en natt blev bensinen 35 öre dyrare och dieseln 1,20 kronor dyrare.

Billigare råolja

Kort efter inledningen av Rysslands attack i går sköt världsmarknadspriserna på råolja i höjden. Brentoljan, det vill säga Nordsjöoljan, passerade för första gången på åtta år 100 dollar per fat och nådde drygt 105 dollar som högsta notering under gårdagen. Amerikanska WTI-oljan passerade även den 100 dollar per fat.
Därefter har de så kallade aprilkontrakten (olja, gas mm handlas ofta via terminskontrakt) på råolja sjunkit. I skrivande stund ligger Brentoljan på 100 dollar och 3 center per fat medan WTI-oljan har backat till 93 dollar och 35 cent per fat.
Att de svenska drivmedelspriserna har höjts markant under dagen, trots att världsmarknadspriserna på olja har sjunkit, beror på att prishöjningarna i Sverige sker med fördröjning. Dagens svenska drivmedelspriser grundar sig helt enkelt i gårdagens världsmarknadspriser.

Dyrare biodrivmedel

Även andra drivmedel har fått se rejäla prisökningar i dag den 25 februari 2022. Biodieseln HVO100 kostar nu 26,57 kronor per liter efter en höjning om 70 öre. Även etanolbränslet E85 har fått ta del av en lika stor höjning och kostar numera 16,99 kronor per liter.

Stor rysk påverkan

Anledningen till de höga drivmedelspriserna är förstås att Ryssland är en stor spelare på världens energimarknad. Ryssland är ett av världens största oljeproducerande länder och ännu större är landet vad gäller utvinning av gas, och framför allt Europa är beroende av ryska olje- och gasleveranser. Stryps oljan från Ryssland blir trycket högre hos andra oljeleverantörer som inte kan skruva upp sin produktion hur som helst.

Högre elpriser

Vad som påverkar Europa påverkar även Sverige i hög grad, även om Sverige inte har samma beroende av rysk energiutvinning som andra europeiska länder. Världens råoljepriser påverkar alltså svenska konsumenter som kör bensin- och dieselbilar, men även svenska elbilister spås bli drabbade. Med sanktioner mot Ryssland, och kanske även uteblivna energileveranser från landet, antas elpriserna i Europa påverkas kraftigt vilket i sin tur även inverkar på de svenska elpriserna.