Ett stort stativ med kraftpapper mätte antalet stenskott tio meter bakom ”bilen”. Testet utfördes av statliga RISE, ett forskningsinstitut med rötter i Statens Provningsanstalt.

Stänkskydd ger färre stenskott och sparar årligen en miljard kronor

Varje år inträffar mer än 600 000 glasskador som blir försäkringsfall. I pengar räknat betyder det mer än 2,2 miljarder kronor, en fyrdubbling av skadekostnaden sedan 2003, och en sjättedel av skadekostnaderna i motorförsäkringen.

Dagens glasskador är dyra arbeten, givare och kameror kan behöva bytas och kalibreras. Teknikutvecklingen är inte gratis på verkstaden.
Kostnaden för stenskott ­stannar inte där. Dessutom har vi alla skador på bilar med enbart trafikförsäkring, skador som kanske inte repareras eller betalas ur egen plånbok. Men skadorna kan begränsas. Med något så enkelt som stänkskydd bakom bakhjulen hindras stenarna från att sprätta iväg och orsaka stenskott.

En alldeles färsk undersökning från Villaägarna har gått till botten med skadeproblematiken och tagit reda på exakt hur stor skillnad stänkskydd gör. Resultatet är minst sagt häpnadsväckande.
Själva undersökningen ­gjordes av statliga forskningsinstitutet RISE. En provrigg byggdes upp för att efterlikna hjul och hjulhus på en Volvo XC60. Sandningsgrus matades in under bakhjulet i riggen och effekten, med och utan stänkskydd, mättes på ett stativ med kraftpapper tio meter bakom riggen.
Vid 100 km/h utan stänkskydd träffades stativet av 53 stenskott. Med stänkskydd minskade antalet stenskott till 29 – en minskning med 45 procent.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill