Stänkskydd ger färre stenskott och sparar årligen en miljard kronor
Varje år inträffar mer än 600 000 glasskador som blir försäkringsfall. I pengar räknat betyder det mer än 2,2 miljarder kronor, en fyrdubbling av skadekostnaden sedan 2003, och en sjättedel av skadekostnaderna i motorförsäkringen.
Dagens glasskador är dyra arbeten, givare och kameror kan behöva bytas och kalibreras. Teknikutvecklingen är inte gratis på verkstaden.
Kostnaden för stenskott stannar inte där. Dessutom har vi alla skador på bilar med enbart trafikförsäkring, skador som kanske inte repareras eller betalas ur egen plånbok. Men skadorna kan begränsas. Med något så enkelt som stänkskydd bakom bakhjulen hindras stenarna från att sprätta iväg och orsaka stenskott.
En alldeles färsk undersökning från Villaägarna har gått till botten med skadeproblematiken och tagit reda på exakt hur stor skillnad stänkskydd gör. Resultatet är minst sagt häpnadsväckande.
Själva undersökningen gjordes av statliga forskningsinstitutet RISE. En provrigg byggdes upp för att efterlikna hjul och hjulhus på en Volvo XC60. Sandningsgrus matades in under bakhjulet i riggen och effekten, med och utan stänkskydd, mättes på ett stativ med kraftpapper tio meter bakom riggen.
Vid 100 km/h utan stänkskydd träffades stativet av 53 stenskott. Med stänkskydd minskade antalet stenskott till 29 – en minskning med 45 procent.
Nästan genomgående ser man att stenskotten halveras oavsett vilken höjd över vägen vi talar om.
Undersökningen visar tydligt att om alla bilar ute i trafiken skulle ha stänkskydd skulle glasskadorna vara märkbart färre.
– Om i stort sett alla personbilar var utrustade med stänkskydd, skulle de årliga kostnaderna för glasskador vara oerhört mycket lägre, uppskattningsvis en halv till en miljard kronor lägre. Det skulle även vara mycket billigare att försäkra sin bil, då glasskadorna står för en sjättedel av de totala skadorna, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarna.
Stänkskydd, eller stänklappar som de också kallas, var förr ett krav på svenskregistrerade bilar, och något som alla bilar skulle ha. Kravet togs bort 1981. Det har förekommit riksdagskrav på att stänklappar skulle tas till heder igen, men det har fallit på det faktum att en sådan särregel inte skulle kunna passera den EU-gemensamma bilstandarden.
Enligt Villaägarna behöver dock inte en stänkskydds-comeback ske lagvägen. En lägre försäkringspremie skulle kunna få bilägare att utrusta bilarna med stänkskydd.
– Bilar med stänkskydd bidrar till att sänka de totala kostnaderna för glasskador på fordonsparken i Sverige. Då skulle försäkringsbolagen kunna resonera som så att bilar som bidrar till färre glasskador, ska få lägre försäkringspremie. Precis som parkering i garage kan ge lägre försäkringspremie eftersom det minskar risken för stöld, säger Ulf Stenberg.
Förutom förekomst av stänkskydd så hjälper det även att hålla avstånd. Efter försöket noterades hur långt bakom bilen väggruset hamnade. Två tredjedelar av grusmängden som sprätte hamnade 5-10 meter bakom bilen. Drygt 20 procent hamnade 10-15 meter bakom. Mindre än två procent av gruset hamnar 20-25 meter bakom bilen.
Dessutom noterades att antalet stenskott ökar med hastigheten och att gruset kastas högre upp vid högre fart.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se