Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Martin Öberg

Stöldvåg av Tesla i Sverige – bilarna går inte att spåra

De senaste månaderna har tio Tesla-bilar stulits i Sverige. Men för att lokalisera bilarna vill Tesla att tjuven ger sitt samtycke!

Totalt har tolv Tesla stulits och bara i sommar har tio försvunnit. De drabbade är Model S, utom en som är Model X. Polisen misstänker att bilarna har stulits genom att tjuvarna förlänger signalen från nyckeln, en så kallad relästöld. Nyckeln sänder hela tiden en signal och om tjuvarna kan plocka upp signalen kan de förlänga den så att den når bilen om den är parkerad utanför villan. Relästölden är ett faktum.

LÄS OCKSÅ: Ny bil kan stjälas på 10 sekunder

Trots att Tesla ofta gör ett nummer av att deras bilar alltid är uppkopplade är de stulna Tesla-bilarna inte lokaliserade. För att göra en sökning begär Tesla att polisen gör en internationell rättshjälpsbegäran, en minst sagt byråkratisk omväg.

Niklas Rånge är analytiker på polisens brottssamordning i Halland och den som utreder stölderna av Tesla-bilar.Niklas Rånge är analytiker på polisens brottssamordning i Halland och den som utreder stölderna av Tesla-bilar.Niklas Rånge är analytiker på polisens brottssamordning i Halland och den som utreder stölderna av Tesla-bilar.
Niklas Rånge är analytiker på polisens brottssamordning i Halland och den som utreder stölderna av Tesla-bilar. Foto: Polisen

– Det tar flera månader och blir inte till någon hjälp. När vi får informationen är det för sent, säger Niklas Rånge, analytiker på polisens brottssamordning i Halland och den som utreder Tesla-stölderna.

Men det finns en utväg. Tesla säger också att att de kan göra en sökning om föraren ger sitt skriftliga samtycke.

– Det är förstås omöjligt för oss, vi kan ju inte få tag på tjuven, säger Niklas Rånge.

Tanken att biltjuven skulle ge ett skriftligt samtycke till spårning av den stulna bilen känns också en aning optimistiskt.

Men frågan är om ens Tesla skulle kunna hitta bilarna. Ägarna har inte kunnat spåra dem vilket tyder på att de är ”offline”.

– Vi tror att tjuvarna antingen har tagit bort utrustning från bilarna eller har störsändare. Det är så ligor oftast arbetar för att dölja en bils position, säger Niklas Rånge.

LÄS OCKSÅ: Smuggelförsök med stulen Tesla Model S i delar

Två av sommarens tio stulna Tesla-bilarna har dock nyligen påträffats på en trailertransport i Litauen, tillsammans med andra stulna bilar. De har vid pressläggning just återkommit till Sverige för bevissökning och verkstadsöversyn.

Torbjön Serrander på Larmtjänst.Torbjön Serrander på Larmtjänst.Torbjön Serrander på Larmtjänst.
Torbjön Serrander på Larmtjänst. Foto: Larmtjänst

– Troligtvis har de tagits till Litauen för att slaktas och säljas som reservdelar. Jag har svårt att tro att man kommer att försöka registrera bilarna och sätta dem i trafik. Förr eller senare kommer Tesla hitta dem och identifiera bilarna som stulna, säger Torbjön Serrander på Larmtjänst, försäkringsbolagens utredningsenhet.

Sedan augusti har det inte stulits fler Tesla vilket tyder på att ligan har åkt hem.

Så skyddar du bilen

Förvara nyckeln i en plåtburk för att förhindra att signalen når utanför bostaden. På så vis skyddas bilar med nyckellös startfunktion från så kallade relästöder.

Undvik att ha nycklar i hallen intill ytterdörren, oavsett nyckeltyp.

Lämna aldrig värdesaker i bilen. Även en tom väska kan locka till inbrott.

Om du parkerar utomhus, ställ bilen på en upplyst plats.

Rattkrycka försvårar för tjuven.

Spårsändare underlättar upphittandet.

– Det här är ju inga vanliga biltjuvar, det är inga missbrukare i Afghan-päls, om du förstår vad jag menar. Det är tjuvar med kunskap, vilja och resurser. De måste ha ett nätverk som klarar av att hantera bilarna, föra dem ut ur landet och sälja dem, säger Torbjörn Serrander.

För att skydda sin Tesla gäller det i första hand att förvara nyckeln säkert.

– Man ska ha nyckeln i en plåtburk, men kanske inte vilken burk som helst. Den ska stoppa signalen från nyckeln. Det är också viktigt att aktivera de säkerhetsfunktioner som finns och aktivera ”PIN to drive” så att man måste knappa in en kod för att starta bilen, säger Niklas Rånge.

LÄS MER: Så lätt är det att stjäla din bil