Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stöldvåg av Toyota-bilar i Skåne

Toyotas bilar, främst hybridmodeller, har på senare tid blivit väldigt populära hos biltjuvarna. Det är framför allt skånska Toyota-ägare som har blivit av med sina bilar.

Audi, BMW, Mercedes, Volkswagen, Saab och Volvo har länge tillhört de populäraste bilmärkena när biltjuvarna får välja, och så är det fortfarande. Toyota-bilar har också länge varit stöldbegärliga, dock inte i samma omfattning som hos de andra nämnda märkena. Men plötsligt har en våg av stölder av just Toyota-bilar dragit fram, något som Larmtjänst också har noterat. Torbjörn Serrander på Larmtjänst säger till Sydsvenskan att sedan sommaren har de sett en trend där tjuvarna riktar in sig på bilar av märkena Mazda och Toyota i västra Skåne. Framför allt Toyotas hybrider hör till tjuvarnas nya favoritbyte i regionen, men även icke-hybrider stjäls, om än i mindre omfattning.

Så sent som i lördags stals en vit Toyota Auris Hybrid i Slottsstaden i Malmö, bara tre dagar efter två andra Auris Hybrid försvann i ungefär samma område. Även andra orter i Skåne är drabbade av stöldvågen, exempelvis Trelleborg.

På Larmtjänst webbplats ser vi att det finns efterlysningar för 25 Toyota-bilar som har stulits i år. 17 av stölderna har skett i Skåne. Totalt finns det i nuläget 138 bilefterlysningar i Skåne sedan årsskiftet. 14 av dessa är Volvo-bilar, 11 är BMW-bilar.

Utvecklingen i Skåne följer samma trend som tidigare har observerats ute i Europa.

– Jag har sett att det är samma tendens i Europa. Även i andra länder stjäls Toyota, som i Italien och Spanien. Det är bra bilar, hybrider och fyrhjulsdrivna. Toyota är ett stort märke, säger Torbjörn Serrander på Larmtjänst till Sydsvenskan.

RAV4 Hybrid och Auris Hybrid är de två mest frekventa Toyota-modellerna bland efterlysningarna hos Larmtjänst.RAV4 Hybrid och Auris Hybrid är de två mest frekventa Toyota-modellerna bland efterlysningarna hos Larmtjänst.RAV4 Hybrid och Auris Hybrid är de två mest frekventa Toyota-modellerna bland efterlysningarna hos Larmtjänst.
RAV4 Hybrid och Auris Hybrid är de två mest frekventa Toyota-modellerna bland efterlysningarna hos Larmtjänst. Foto: Robin Törnros

Nyckellösa stölder

Bilstölderna genomförs ofta utan att tjuvarna har tillgång till bilnycklarna. I stället har de tillgång till utrustning som kan fånga upp bilnycklarnas trådlösa signaler på många meters avstånd och på så vis kopiera nyckelns identitet och därmed lura bilen att tro att den riktiga nyckeln befinner sig i närheten eller i bilen. En bil som inte har nyckellöst upplåsnings- och startsystem löper ingen risk för denna form av stöld.

Skydda dig mot stöld

För att inte behöva drabbas av de fräcka biltjuvarna, som inte sällan fångar upp en bilnyckels unika signaler när den ligger i en jackficka eller en byrålåda i hemmet, rekommenderas man att använda en plåtlåda av något slag som förhindrar nyckelns signaler att spridas vind för våg.

Försäkringsbolaget Länsförsäkringar har sedan tidigare satsat på en skyddspåse som man kan lägga bilnycklarna i. Kontakta ditt försäkringsbolag om du är intresserad av en sådan som alltså kan förhindra att du blir av med din bil.

LÄS OCKSÅ: Så lätt är din nya bil att stjäla