Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs Stora Bilpris 2023 på sju minuter
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Vinnaren av Teknikens Världs Stora Bilpris 2023

Tio är en jämn och fin siffra. Tio är också antalet finalister i Teknikens Världs Stora Bilpris 2023! Blandningen är total: Lyxlimousin eller buss? Hybrid eller el, eller rentav högst ordinär bensin? Endast en kan vinna.

2022 var året då elbilar inte alls blev billigare, och drivmedel av allehanda slag blev ännu dyrare. För att inte tala om att precis allt annat också blev dyrare. Men nog om det! Nu hoppas vi att det nya året ska bli en bättre version än sin föregångare, med fred i Ukraina, rimligare priser på allt i allmänhet och på bilar i synnerhet. Det finaste priset av alla kan dock inte köpas för pengar, utan delas ut av Teknikens Världs redaktion. Under noggrant övervägande sållades dessa tio finalister ut ur ett högst blandat utbud av nya bilar inför kommande år. Några rätt säkra toppkandidater, några som vi hemskt gärna ville skulle utmärka sig, och några misstänkta mellanmjölkskandidater. 

Bara att hamna bland de tio är i och för sig en vinst i sig. Vi kör precis alla nya bilar som kommer till Sverige, och vi är kräsna. Prislappar vägs mot teknikinnehåll, hållbarhet mot innovation. ”Men vad ska man ha den till?” ställs mot ”Jag måste faktiskt ha en sån här, fastän den är för dyr”. När dammet har lagt sig och rösterna är lagda, räknade och kontrollräknade så finns dock bara en enda vinnare. Men kom ihåg en sak, när du ska köpa din bil så måste du utgå från dina behov. Våra val behöver inte alltid stämma överens med dina, även om vi strävar efter att blanda våra kravspecifikationer så noggrant att vi blir ett tvärsnitt av Sveriges befolkning. Vi utser årets vinnare, men börjar bakifrån...

10. Toyota Corolla Cross

Toyota Corolla med tillägget Cross har blivit en suv. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Modellnamnet Corolla gjorde comeback på Europamarknaden 2019 och man skulle kunna tro att nya Corolla Cross bara är ett utrustningspaket till Corolla, men det är faktiskt en helt egen bil. En suv som platsar mellan populära C-HR och RAV4. Det är ett recept som är bekant från en av förra årets Stora Bilpris-nominerade Yaris Cross. Corolla Cross är 15 centimeter kortare än RAV4 och har en en mer nedtonad formgivning är C-HR, något Toyota hoppas ska tilltala en bredare kundgrupp. Man siktar nämligen på 1,3 miljoner sålda bilar i Europa per år. Den större RAV4 finns sedan en tid tillbaka även som laddhybrid men Corolla Cross kommer endast som hybrid med fram- eller fyrhjulsdrift där en elmotor driver bakhjulen i det senare alternativet. Det är i stort sett samma drivlina som till vanliga Corolla men med möjlighet till drivning även bak. Det är Toyotas femte generation av hybridsystemet och den har det nya litiumjonbatteriet på 2,7 kWh i stället för det gamla nickel-metall-hydrid-batteriet. Man utlovar en snittförbrukning på 0,54 l/mil vilket får ses som ganska snålt för en fyrhjulsdriven suv i denna storlek. Men konkurrensen i just denna klass är hård med starkt motstånd från bland annat Kia, Honda, Hyundai och Skoda. 

Motivering: Toyotas kvalitet är i det närmaste en garant för en finalplats i Stora Bilpriset. Vi hade dock hoppats på mer av Corolla Cross, sista plats tas på grund av att bilen redan upplevs som gammal.

» Allt om Toyota Corolla Cross

 

9. Skoda Fabia

Nya Skoda Fabia har vuxit på längden och är nu över fyra meter lång. Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Lilla Skoda Fabia har en 22 år lång historia och har nu till slut kommit i sin fjärde generation. Dessvärre finns inget elektrifierat alternativ, vilket kan kännas omodernt, och nästan kontroversiellt, i dag. Men nya Fabia har i alla fall fått ny inredning med ny pekskärm och tillhörande infotainmentsystem – som visserligen känns igen i andra Volkswagen-koncernprodukter.
Fabia är en småbil och det brukar innebära högt kupéljud, men en sak man lagt krut på är just ljudisolering. Det är fortfarande en del väg- och vindljud men det är tystare än i den förra generationen.
Modellen har också vuxit på längden och är nu över fyra meter lång, småbilssegmentet till trots. När nya Fabia lanserades var Skoda tydliga med att informera om räckvidden, som en känga till elbilarna, på 90 mil. Det beror mest på att bensintanken blivit större, eller ja, som tillval kan man få en på 50 liter. Förbrukningen är på 0,54 liter per mil, vilket får anses okej.
Nya Fabia är egentligen inte revolutionerande på något vis, men trots att den saknar elektrifierade alternativ är det en bra, snål och rimlig bil för folk att köpa i dagens samhälle som ju präglas av ekonomisk kris.

Motivering: När i princip samtliga nya bilar av i dag presenteras med prislappar icke av denna värld är Skoda Fabia ett förhållandevis prisvärt alternativ. Noll elektrifiering betyder också att den här bilen kommer att fungera när de övriga tjänar som återvunnet batteri…

» Allt om Skoda Fabia 

 

8. Mercedes EQE

Mercedes tänker mycket på aerodynamik, vilket är orsaken till EQE:s bananform. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Det är inte helt lätt att se skillnad på flaggskeppet EQS och den mindre EQE. Formspråket som kommer med Mercedes nya helt eldrivna EQ-modeller är framför allt anpassat för att göra dem så slanka som möjligt och därmed optimera dess räckvidd. Sedan första modellen, EQC, som var en omkonstruerad GLC, har man kommit en bit. EQE har liksom EQS fått en helt eldriven plattform där fokus ligger på lång hjulbas, korta överhäng och stort batteri. Med hela 312 centimeter mellan axlarna får det nämligen plats ett stort batteri, på 100 kWh, samtidigt som kupéutrymmet nästan blir slösande rymligt. Det är längre axelavstånd än hos en S-klass. Som bäst ska EQE klara en räckvidd på knappa 64 mil och det tillsammans med utrymmet har gjort den till ett populärt val bland storstädernas taxibolag. På grund av batteriet skiljer sig EQE mycket från släktingen E-klass. Batteriet gör att EQE är hög, man sitter högt i kupén och det långa axelavståndet ger ett särskilt beteende på vägen. Den känns alltså ganska stor och otymplig vilket den så klart även är. Tjänstevikten ligger trots allt på över 2 300 kg. Tur då att räckvidden är bra, komforten hög och kupén är tyst.

Motivering: En potentiell topplacering tack vare hög komfort och lång räckvidd hindras tyvärr av mindre lyckade köregenskaper på grund av långt axelavstånd och hög vikt.
Storleken på batteriet är helt enkelt inte allt, även om den uppgivna räckvidden imponerar.

» Allt om Mercedes EQE 

 

7. Kia Niro EV

Eldrivna Kia Niro har med nya versionen bytt namn till Kia Niro EV. Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Den första generationen Kia Niro blev snabbt en Sverige-favorit och toppade listorna jämte syskonet Ceed. Både under 2021 och 2022 har Niro blivit den tredje mest sålda bilen i Sverige totalt. Räknar vi försäljning till privatpersoner placerar sig Kia Niro som den mest sålda bilen här hemma, båda åren. Med andra ord en supersuccé.
Så kanske är det därför Kia inte har vågat göra så drastiska ändringar med den nya andra generationen. Varför ändra på ett vinnande koncept? Det må dock se så ut, då den utseendemässigt skiljer sig rejält mot förr, men under skalet är prestandan i princip densamma.
Liksom tidigare finns tre drivlinor till Niro. Antingen hybrid, laddhybrid eller elbil. Majoriteten av kunderna väljer faktiskt det sistnämnda, 62 procent av försäljningen under 2022 var helt eldrivna Niro. Batteriet är samma som förr och räckvidden 460 kilometer. I stället har Kia finslipat på Niro och gett den smarta funktioner som V2D, som gör att du kan använda bilen som eluttag, en frunk för laddkablar vilket saknades tidigare och en helt ny inredning där mycket är hämtat från det större och dyrare syskonet EV6. Som helhet lockar Kia Niro på många plan men just körkänsla är inte en av dem. Den gör sitt jobb, inte mer. 

Motivering: Små men naggande goda förbättringar jämfört med den tidigare generationen. Tyvärr har nya Niro EV inget med toppen i Stora Bilpriset att göra på grund av för högt pris och för låga ambitioner rent känslomässigt. Tänk om Kia hade vågat använda mer av EV6 form och känsla!

» Allt om Kia Niro EV 

 

6. BMW i7

BMW:s 7-serie har elektrifierats och heter i stället i7. Det är ett riktigt lyxlok. Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Vilken bjässe! Och inte på något dåligt sätt. Man känner sig snarare som en sultan som glider runt i den här lyxpjäsen. Varför en så dyr och flott elbil är med i Stora Bilpriset, undrar du? För att den är ny på marknaden i år, det är en elbil och det är en bra sådan. Att den är dyr kompenseras med att den har tillräckligt mycket finesser och att det faktiskt finns en liten skara människor som köper den. Förutom allt lullull i form av led-belysning som går att byta färg på, massage i stolarna och ett baksäte som kan styras med pekskärmar i dörrsidorna så är själva elbilsfunktionerna bra. Med ett batteri på 105 kilowattimmar och en förbrukning på under 2,0 kWh/mil ska den klara runt 60 mil på en laddning. Som vanligt med elbilar får man beräkna laddförluster och nu på vintern, kyla, vilket innebär kortare räckvidd. Snabbladdning kan ske med 195 kilowatt.
Det här är förstås mycket mer än en bil, med lounge-stol i baksätet och en massa funktioner i pekskärmarna. Den har också fyrhjulsstyrning, vilken beter sig lite underligt ibland och bilen nästan slingrar sig fram som en orm. Men den fungerar faktiskt bra som bruksbil om man vill. Bagageutrymmet är på hela 500 liter, trots sedankarossen. Men det kommer till ett högt pris, naturligtvis.

Motivering: Om världen enbart befolkats av sultaner och orimliga mängder pengar hade BMW i7 varit den solklara vinnaren. Det här är en bil man vill åka långt i, helst i baksätet. Tekniken, komforten och finesserna imponerar, men räcker inte till topp fem.

» Allt om BMW i7 

 

5. Volkswagen ID.5

En bekväm bil med okej elbilsegenskaper, men vi undrar när Volkswagen ökar på laddeffekten.
En bekväm bil med okej elbilsegenskaper, men vi undrar när Volkswagen ökar på laddeffekten.
En bekväm bil med okej elbilsegenskaper, men vi undrar när Volkswagen ökar på laddeffekten.
ID.5 bygger på samma teknik som ID.4 och ID.3, men den är större. Snyggare?
ID.5 bygger på samma teknik som ID.4 och ID.3, men den är större. Snyggare?
ID.5 bygger på samma teknik som ID.4 och ID.3, men den är större. Snyggare?
Hög akter på en ganska slank suv-aktig bil. Det finns mer utrymme där än man tror.
Hög akter på en ganska slank suv-aktig bil. Det finns mer utrymme där än man tror.
Hög akter på en ganska slank suv-aktig bil. Det finns mer utrymme där än man tror.
1 AV 3
En bekväm bil med okej elbilsegenskaper, men vi undrar när Volkswagen ökar på laddeffekten.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
2 AV 3
ID.5 bygger på samma teknik som ID.4 och ID.3, men den är större. Snyggare?
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
3 AV 3
Hög akter på en ganska slank suv-aktig bil. Det finns mer utrymme där än man tror.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

När Volkswagen lanserade ID.5 kändes den bara som en slankare variant av ID.4, vilket till stor del stämmer. Det är i stort sett samma bil, byggd på samma plattform, samma förarmiljö och infotainmentsystem, ratt och stolar. På samma sätt har den samma batteristorlek, elmotorprestanda och laddegenskaper.
Men man luras lite av att bilen är slankare, den är faktiskt 15 centimeter längre än ID.4 och har därför faktiskt lite större bagageutrymme – om än ett som är lite mindre praktiskt,med det sluttande taket baktill. Även om det inte är en helt ny bil, i och med alla likheter med övriga bilar i ID-familjen, så är det en bra elbil. Vi har åkt ända ner till södra Frankrike med den och trots något sämre laddkapacitet än kompanjonen Kia EV6 så kunde den ändå följa med i hyfsat liknande tempo.
ID.5 är också bekväm, tyst på vägen och känns rymlig i kupén. De något störande förarassistanssystemen har vi nästan börjat vänja oss vid nu och andra jämförbara märken har även de liknande störningsmoment. Sammantaget är ID.5 en bra familjebil trots det sluttande taket. Framgent hoppas vi på lite bättre laddprestanda från Volkswagen-koncernen, 135 kW snabbladdning är godkänt men inte konkurrenskraftigt. 

Motivering: Det blir inga medaljer om man kokar soppa på samma spik, alldeles oavsett hur funktionsduglig soppan råkar bli. ID.5 fungerar utmärkt som vardagsbil men sticker inte ut ur mängden mer än att den hamnar mitt i resultatlistan. Vilket icke är att förakta.

» Allt om Volkswagen ID.5 

 

4. MG4 Electric

MG har sprutat ur sig elbilar på kort tid, den senaste en direkt konkurrent till VW ID.3.
MG har sprutat ur sig elbilar på kort tid, den senaste en direkt konkurrent till VW ID.3.
MG har sprutat ur sig elbilar på kort tid, den senaste en direkt konkurrent till VW ID.3.
MG lyssnade på vår kritik, MG4 klarar fler mil och kan laddas snabbare.
MG lyssnade på vår kritik, MG4 klarar fler mil och kan laddas snabbare.
MG lyssnade på vår kritik, MG4 klarar fler mil och kan laddas snabbare.
Det kanske inte är den bästa komforten, men det låga priset väger upp.
Det kanske inte är den bästa komforten, men det låga priset väger upp.
Det kanske inte är den bästa komforten, men det låga priset väger upp.
MG4 liknar allt mer konkurrenterna, trots att den är byggd på en egen plattform.
MG4 liknar allt mer konkurrenterna, trots att den är byggd på en egen plattform.
MG4 liknar allt mer konkurrenterna, trots att den är byggd på en egen plattform.
1 AV 4
MG har sprutat ur sig elbilar på kort tid, den senaste en direkt konkurrent till VW ID.3.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
2 AV 4
MG lyssnade på vår kritik, MG4 klarar fler mil och kan laddas snabbare.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
3 AV 4
Det kanske inte är den bästa komforten, men det låga priset väger upp.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle
4 AV 4
MG4 liknar allt mer konkurrenterna, trots att den är byggd på en egen plattform.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle AB

MG ZS och MG5 var bara uppvärmningen, nya modellen MG4 har alla rätt för att bli en storsäljare. Med MG4 visar märket att de har lyssnat på allt vi klagat på och tittat på hur konkurrenterna gör, och gjort så. Det är svårt att hitta saker att klaga på i MG4, det är mörkt och murrigt och ser helt enkelt ut som insidan av en elbil. En skärm framför ratten och en stor skärm i mitten. Kanske är det just detta som har lett till MG:s försäljningsframgångar? (Och de låga leasingpriserna så klart…) Under 2022 placerade sig syskonet MG ZS som den tionde mest sålda elbilen i Sverige precis efter Tesla Model 3. 2023 blir det troligen MG4 som ligger högst på säljlistorna hos det kinesiska märket. MG4 tillhör det stenhårda C-segmentet och är en direkt konkurrent till Volkswagen ID.3. Liksom övriga MG-modeller är den inte bäst i sin klass men tillräckligt bra och framför allt billig för att den ska gå hem hos elbilsköparna. Något som skiljer MG4 från både MG5 och MG ZS är dock att den bygger på en helt ny konstruktion avsedd för elbilar. Medan de tidigare baseras på förbränningsmotorförsedda förlagor. Det betyder att den kan förpackas bättre och MG4 har ett batteri på 64 kWh som ska räcka till omkring 43 mil. Liksom ID.3 driver elmotorn bakhjulen och som en händelse har det två även samma effekt med 204 hästkrafter, 115 kW.

Motivering: Den kinesiska framgångssagan fortsätter med nästa bil ut från MG, en direkt konkurrent till Volkswagen ID.3 som kunnat upprepa fjolårets succé. Världsläget ger dock högre leasingpris och en placering utanför toppen.

» Allt om MG4 Electric 

 

3. BMW i4

Med i4 har BMW släppt en elbil som känns som en vanlig bil, på ett positivt sätt.
Med i4 har BMW släppt en elbil som känns som en vanlig bil, på ett positivt sätt.
Med i4 har BMW släppt en elbil som känns som en vanlig bil, på ett positivt sätt.
Mittkonsol som vi känner igen och trivs med. Knappar för olika körlägen.
Mittkonsol som vi känner igen och trivs med. Knappar för olika körlägen.
Mittkonsol som vi känner igen och trivs med. Knappar för olika körlägen.
Man har behållit designdetaljer för att bevara identiteten hos märket.
Man har behållit designdetaljer för att bevara identiteten hos märket.
Man har behållit designdetaljer för att bevara identiteten hos märket.
Infällda handtag i all ära, men i4 är som sagt en ”vanlig” bil.
Infällda handtag i all ära, men i4 är som sagt en ”vanlig” bil.
Infällda handtag i all ära, men i4 är som sagt en ”vanlig” bil.
1 AV 4
Med i4 har BMW släppt en elbil som känns som en vanlig bil, på ett positivt sätt.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
2 AV 4
Mittkonsol som vi känner igen och trivs med. Knappar för olika körlägen.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle
3 AV 4
Man har behållit designdetaljer för att bevara identiteten hos märket.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle
4 AV 4
Infällda handtag i all ära, men i4 är som sagt en ”vanlig” bil.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Ännu en elbil från BMW tog sig in på den här listan i år, nämligen i4. Den är inte lika lyxig som i7 och har därför inte heller lika skyhög prislapp. Det är däremot den första eldrivna M-modellen, så helt billig är den förstås inte. Man kan välja bort M:et och få en fullt rimlig bil och prissättning. Den har hur som helst tillräckligt med funktioner och finesser för de vardagliga bilresorna, det vill säga alla de förarassistanssystem man förväntar sig, bra elbilsegenskaper och komfort. Med i4 lanserades också BMW:s nya infotainmentsystem iDrive. Det tog marknaden med storm med de två stora och breda pekskärmarna som täcker större delen av instrumentbrädan. Dessutom är funktionaliteten klart bättre jämfört med det äldre systemet. I och med att nya bilar har så mycket teknik och att det mesta sköts i skärmar är det viktigt med bra och lätthanterliga sådana. BMW i4 har dessutom riktigt trevliga köregenskaper. Den beter sig mycket bra på vägen, har vettig stötdämpning, styrkänsla och ljudisolering. BMW har också lyckats, mycket bättre än många andra ska sägas, behålla sin identitet i en ny typ av bil som en elbil ändå är. Och den känns också som en vanlig bil, vilket inte heller kan sägas om alla elektrifierade bilar. 

Motivering: I München kan man bygga in rätt sorts körkänsla i bilar, alldeles oavsett vad bilen drivs av. BMW i4 levererar inte bara ett fint yttre, allt under skalet samverkar till att ge en körupplevelse som många trodde gått förlorad i elektrifieringen.

Linus Pröjtz om BMW i4

Det är många etablerade tillverkare som har famlat runt i mörkret mitt i omställningen till eldrift. Tvingat sig själva att göra om och göra nytt, vilket gett produkterna en besk eftersmak. Men BMW i4 är inte en av de bilarna. BMW har byggt en elbil som känns som en BMW. Identiteten finns bevarad och jag gillar hur den uppträder på vägen, hur den är att sitta i och hur den känns. Mycket bra!

» Allt om BMW i4 

 

2. Renault Megane E-Tech Electric

En stor liten bil, eller en liten stor bil? Den är hur som helst Renaults flaggskepp just nu.
En stor liten bil, eller en liten stor bil? Den är hur som helst Renaults flaggskepp just nu.
En stor liten bil, eller en liten stor bil? Den är hur som helst Renaults flaggskepp just nu.
Renault Megane E-Tech Electric är av typen crossover-suv.
Renault Megane E-Tech Electric är av typen crossover-suv.
Renault Megane E-Tech Electric är av typen crossover-suv.
När nyckeln ligger i bilen är det lättast att öppna bakdörren för att få fram handtagen.
När nyckeln ligger i bilen är det lättast att öppna bakdörren för att få fram handtagen.
När nyckeln ligger i bilen är det lättast att öppna bakdörren för att få fram handtagen.
En riktig spakfest i förarmiljön. Totalt fyra stycken kring ratten, varav tre på höger sida.
En riktig spakfest i förarmiljön. Totalt fyra stycken kring ratten, varav tre på höger sida.
En riktig spakfest i förarmiljön. Totalt fyra stycken kring ratten, varav tre på höger sida.
1 AV 4
En stor liten bil, eller en liten stor bil? Den är hur som helst Renaults flaggskepp just nu.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle
2 AV 4
Renault Megane E-Tech Electric är av typen crossover-suv.
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
3 AV 4
När nyckeln ligger i bilen är det lättast att öppna bakdörren för att få fram handtagen.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle
4 AV 4
En riktig spakfest i förarmiljön. Totalt fyra stycken kring ratten, varav tre på höger sida.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Med tilläggsnamnen E-Tech Electric har Megane gått från att vara en relativt billig golfklassare till en helt eldriven ganska dyr bil som just nu är Renaults flaggskepp. Två batteristorlekar på antingen 40 eller 60 kWh ger en räckvidd på 30 respektive 47 mil om man valt den svagare 130-hästarsversionen. Liksom många elbilar har Megane E-Tech Electric en stående bildskärm men den är mindre i fransmannen än i de flesta, med ett mått på  12 tum. Gränssnittet känns modernt jämfört med flera konkurrenter och operativsystemet är Google-baserat.
Även om den må se suvaktig ut, kanske på grund av den höga sidolinjen, så skiljer sig Megane från normen, i stället är den en klassisk halvkombi med små sidorutor. Man sitter lågt och nästan lite sportigt i jämförelse med exempelvis Kia Niro EV som är ett bra mycket högre bygge. Förarmiljön är genomtänkt och fungerar i grunden bra men en sak har man missat. På högersidan av ratten sitter inte mindre än tre spakar. Växelspaken högst upp, torkarspaken i mitten och Renaults klassiska och inte så behagliga radiokontrollsspak längst ner. Det är minst en för mycket.

Motivering: Vad heter kompaktsuv­crossover­familjebil på franska? Snyggt paketerad och med ett aningen mer attraktivt pris än närmaste konkurrenten från Korea gör nyaste varianten av Megane till en bil som kommer att väcka uppmärksamhet i den svenska trafikbilden.

Erik Andrén om Renault Megane E-Tech Electric

Visst, kupén är inte den rymligaste och rutorna är lite väl små, men jag vill ändå ha en Megane E-Tech. Det var det länge sedan jag kände om en Renault. Det Google-baserade infotainmentsystemet är bland de allra bästa, räckvidden bra och laddeffekten adekvat. Och visst är den väl rätt snygg utifrån också? 

Dessutom till ett instegspris 50 000 kronor under Kia Niro EV. Vilket steg framåt från Renault Zoe!

» Allt om Renault Megane E-Tech Electric 

 

1. Volkswagen ID. Buzz

En gammal ikon i ny tappning som tagit marknaden med storm. Och visst är den cool?
En gammal ikon i ny tappning som tagit marknaden med storm. Och visst är den cool?
En gammal ikon i ny tappning som tagit marknaden med storm. Och visst är den cool?
I baksätet får man plats med barnen och husdjuren, eller, om sätena fälls, två redaktionsmedlemmar.
I baksätet får man plats med barnen och husdjuren, eller, om sätena fälls, två redaktionsmedlemmar.
I baksätet får man plats med barnen och husdjuren, eller, om sätena fälls, två redaktionsmedlemmar.
1 AV 6
En gammal ikon i ny tappning som tagit marknaden med storm. Och visst är den cool?
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle
2 AV 6
I baksätet får man plats med barnen och husdjuren, eller, om sätena fälls, två redaktionsmedlemmar.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle
3 AV 6
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
4 AV 6
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
5 AV 6
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle
6 AV 6
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Många har länge väntat på en större elbil och 2023 är året då flera dyker upp på marknaden. Volvos nya EX90 är ett exempel, där upp till sju personer ska få plats. Men en bil som sticker ut lite mer är Volkswagen ID. Buzz.
Inte många kan ha missat den gamla ikon som nu får leva vidare i elektrifierad tappning. Den första versionen som erbjuds har inte plats för sju, men en sådan ska komma längre fram säger tillverkaren. Vad som däremot finns är flexibla lösningar för baksätet och bagageutrymmet, det går att ordna sovplats för två eller få plats med ett halvt hunddagis om man så vill. Bilen bygger också på samma teknik som övriga ID-bilar, vilket innebär att den faktiskt fungerar som en vettig elbil. Med ett batteri på 77 kilowattimmar netto klarar bilen ungefär 40 mil på en laddning och därefter kan man snabbladda upp batteriet med 135 kilowatt.
ID. Buzz är också riktigt trevlig att köra och åka runt i, föraren och passagerarna har bra med utrymme i den rymliga interiören. Flera i testlaget gillar också förarstolens nedfällbara armstöd samt det otroligt stora och öppna fönsterpartiet som gör att sikten är bra – något som inte kan sägas om alla nya bilar där stolpar är både tjocka och placeras märkligt.
Ett fenomen som stör många gällande elbilar är kostnaden, de flesta är helt enkelt för dyra för många att köpa. Större bilar innebär ännu högre prislapp, naturligtvis. ID. Buzz är inte billig på något sätt, men kostar ungefär som – eller bara något mer än – andra elbilar. Det gör att den, med alla sina egenskaper, känns mer värd än en mindre bil med färre förmågor.
ID. Buzz väckte alltså intresse redan när Volkswagen avslöjade att den skulle komma. Innan man visste något över huvud taget spekulerades det vilt kring form och funktion. Och så offentliggjordes den och intresset ökade, med all rätt. ID. Buzz är en självklar vinnare i år. 

Motivering: På en marknad fullspäckad av generiskt designade elbilar sticker ID. Buzz ut. Att den är något mer än ”bara” en bil syns direkt, och att priset är högt kompenseras av dess användbarhet. Fäll baksätet och lasta vad du vill, men helst surfbrädor.
ID. Buzz är den första riktigt bra helt eldrivna bilen för den stora familjen – och den är det med stil!

Marcus Engström om Volkswagen ID. Buzz

Det hör inte till vanligheterna att vi i redaktionen faller pladask för familjebussar – men det här är bilen som jag och flera till vill ha just nu. Den första riktigt bra rejäla familjebilen som inte bara rymmer en hund och några barn och som går på el – det finns utrymme kvar för en rejäl semesterpackning också. Eller en byrå som man har köpt på Blocket. Fäller man baksätet går det att sova i den också. Hur den är att köra? Jo tack, buzzen är den bästa av samtliga varianter i ID-familjen hittills: Väl­avvägd fjädring och skön styrkänsla. Räckvidden imponerar dock inte. Men stilen, känslan och användbarheten övertrumfar de extra laddstoppen.

» Allt om Volkswagen ID. Buzz 

 

”Nu har vi vår ikon!”

Helmut Löw, vd för Volkswagen Transportbilar, med årets hittills finaste utmärkelse. Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Här kommer vi med nästa utmärkelse, ni har ju redan kammat hem ganska många redan i år.
– Tack! Ja, vi har fått mycket uppmärksamhet kring ID. Buzz, men det är lika kul varje gång faktiskt. Vi som jobbar med transportbilar är inte vana att få stå så här mycket i rampljuset, det är alltid nån ”vanlig” personbil som vinner priser. Vi har ju varit framgångsrika länge med både mindre transportbilar och de större Crafter-versionerna, men kommersiella fordon uppmärksammas inte på samma sätt. 

Det är ju den lyckade kombinationen av transportbil och familjefraktare som gjorde att vi på Teknikens Värld utsåg ID. Buzz till 2023 års bästa bil. Att den inte ”bara” är en vanlig bil är en stor fördel när man har lite större behov än en vanlig bil kan lösa.
– Ja precis, användbarheten är stor på den här biltypen, och här tycker jag att vi har lyckats både med designen och det tekniska utförandet. Jag har jobbat i snart 25 år i det här företaget, och under den tiden har aldrig våra personbilsmodeller vunnit några utmärkelser. Det är därför jag verkligen blir både glad och stolt över det vi vinner! När New Beetle lanserades så jobbade jag i USA, och då fick man stå på sidan om och betrakta alla hyllningar. Där var det verkligen hysteriskt kring den bilen. Nu känns det som vår tur, för ID. Buzz är verklighen lyckad. Vi har äntligen fått vår ikon.

Och nästa steg då, när kommer den längre och sjusitsiga versionen med bättre räckvidd? För ärligt talat är ju räckvidden inte riktigt så bra som man vill att den ska vara.
– Den sjusitsiga versionen kommer i slutet av nästa år, vad gäller versioner med större batteri och längre räckvidd så får vi se vad framtiden ger. Det är ju ingen hemlighet att det är stora problem med tillgången på halvledarkomponenter, plus att andra underleverantörer påverkas av kriget i Ukraina.

För första gången är det bara elbilar i topp tre. Chefen verkar ha fått sig en stöt.
För första gången är det bara elbilar i topp tre. Chefen verkar ha fått sig en stöt.
För första gången är det bara elbilar i topp tre. Chefen verkar ha fått sig en stöt.
Vi undrar också varför Linus ligger på marken och kikar in under Renault Megane E-Tech Electric.
Vi undrar också varför Linus ligger på marken och kikar in under Renault Megane E-Tech Electric.
Vi undrar också varför Linus ligger på marken och kikar in under Renault Megane E-Tech Electric.
Erik Andrén undrar var han ska lägga laddkabeln till BMW i4.
Erik Andrén undrar var han ska lägga laddkabeln till BMW i4.
Erik Andrén undrar var han ska lägga laddkabeln till BMW i4.
I ID. Buzz kan man sova, men chefredaktören hade önskat en madrass.
I ID. Buzz kan man sova, men chefredaktören hade önskat en madrass.
I ID. Buzz kan man sova, men chefredaktören hade önskat en madrass.
Bra med baksäten som barnen i familjen får plats att kivas i. Sanne och Robin är sams nu.
Bra med baksäten som barnen i familjen får plats att kivas i. Sanne och Robin är sams nu.
Bra med baksäten som barnen i familjen får plats att kivas i. Sanne och Robin är sams nu.
1 AV 5
För första gången är det bara elbilar i topp tre. Chefen verkar ha fått sig en stöt.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle
2 AV 5
Vi undrar också varför Linus ligger på marken och kikar in under Renault Megane E-Tech Electric.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle
3 AV 5
Erik Andrén undrar var han ska lägga laddkabeln till BMW i4.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle
4 AV 5
I ID. Buzz kan man sova, men chefredaktören hade önskat en madrass.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle
5 AV 5
Bra med baksäten som barnen i familjen får plats att kivas i. Sanne och Robin är sams nu.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Tidigare vinnare

2022 MG ZS EV
En elbilssuv som inte egentligen var revolutionerande gällande teknik eller laddegenskaper, men där MG vann på att ha det mest förmånliga privatleasingpriset.

 

2021 Kia Ceed SW Plug-in Hybrid

Praktisk, funktionell, säker, ekonomisk och framförallt rätt miljömässigt år 2021 balanserar bilen sig säkert ända fram till förstaplatsen.

 

2020 Hyundai Nexo

Vätgasdriven och miljömedveten som ingen annan bil erbjuder Nexo framtiden redan nu. Vill man vara verklig pionjär är detta bilen för dig!

 

2019 Honda Civic Type R

Snabb som tåget men betydligt mer underhållande. Civic Type R är rymlig som en familjebil men går som en supersportbil och levererar äkta bilglädje till rimliga pengar.

 

2018 Kia Optima SW Plug-in Hybrid

Med en faktisk el-räckvidd på 59 km är Optima en laddhybrid som fungerar även för de som inte kan ladda på jobbet. Dessutom går den att räkna hem ekonomiskt!

 

2017 Hyundai Ioniq electric

Bra räckvidd för rimliga pengar, allt i en bil som inte ser ut som en rymdraket… En elbil för folket!

 

2016 Volvo XC90

Som ett allra första steg för ”det nya Volvo” visade andra generationens XC90 att företaget gjort rätt vägval.

 

2015 Volkswagen Passat Sportscombi

En bra bil som blev ännu bättre och med lätthet höll konkurrenterna stången.

 

2014 Tesla Model S

Förstapriset till Tesla stärkte synen på märket som vågade – och vann.

 

2013 Toyota GT 86

Tanken på att en folksportbil skulle vinna Stora Bilpriset kändes avlägsen. Men sedan kom Toyota GT 86 och sopade banan med konkurrenterna.

 

2012 Opel Ampera

Opel Ampera hade inte bara ett fiffigt namn (gäller även Chevrolet Volt) utan visade på styrkor som den miljövänliga vardagsbilen för framtiden – redan då.

 

2011 Volkswagen Sharan

Volkswagen Sharan är mångsidig som få andra bilar. Tillsammans med syskonbilen Seat Alhambra är detta ett vettigare alternativ till en mellanklasskombi.

 

2010 Skoda Yeti

Skoda Yeti var tidigt ute i det nya kompaktcrossover-segmentet. Tillräckligt högbyggd för att fixa stock och sten men främst är den allround i det mesta.

 

2009 Peugeot 308 SW

308 SW tillhör fortfarande klassens smartast packade familjebilar. Kompakt, komfortabel och mycket flexibel.