Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vid snabbladdaren får du räkna med en laddförlust på upp till 15 procent, mer när det är kallt ute.Vid snabbladdaren får du räkna med en laddförlust på upp till 15 procent, mer när det är kallt ute.Vid snabbladdaren får du räkna med en laddförlust på upp till 15 procent, mer när det är kallt ute.
Vid snabbladdaren får du räkna med en laddförlust på upp till 15 procent, mer när det är kallt ute. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Stora laddförluster vid elbilsladdning – som du betalar

Premium Den el du betalar för är inte den el som landar i batteriet. Normalt försvinner 10-15 procent på vägen, men i kyla kan upp till en tredjedel av elenergin försvinna. Vi laddar en Volkswagen ID.3 och mäter hur mycket som försvinner på vägen.

Matematiken stämmer inte – men det är så här elbilar fungerar.
Vi laddar testbilen, en Volkswagen ID.3, fullt, till 100 procent, på tidningens laddbox i garaget. Sedan kör vi knappt sex mil, och laddar fullt igen. Enligt bilens färddator har bilen dragit 1,91 kWh per mil och vi bör därför kunna ladda batteriet med 11,08 kWh.
Men laddboxen trycker i 14,72 kWh. 33 procent av laddningen har inte hamnat i batteriet.
Det handlar om laddförluster, ett nytt fenomen som man som elbilist får lära sig leva med.

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.