Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Laddlösning är en viktig faktor i svenskens bostadsköp.
Laddlösning är en viktig faktor i svenskens bostadsköp.
Laddlösning är en viktig faktor i svenskens bostadsköp.
Laddlösning är en viktig faktor i svenskens bostadsköp. Foto: Herr Loeffler / Shutterstock

Studie: 3 av 4 svenskar kräver laddlösning vid bostadsköp

En Sifo-undersökning från laddoperatören Eways visar att tre av fyra svenskar vill ha en laddlösning på plats när de inhandlar en ny bostad. Tre av tio är dessutom beredda att betala mer för bostaden om det går att ladda elbilen.

Allt fler invånare i detta avlånga land väljer en laddbar bil när det är dags att byta farkost. Faktum är att var tredje ny bil som säljs i Sverige är en elbil. När det kommer till att ladda bilen är det alltjämnt en fråga som är uppe i luften. Exempelvis är tillgången på publika laddpunkter en stor bristvara i landet. 

Färre elbilar tycks det inte bli på de svenska vägarna i framtiden. Drygt sex av tio svenskar (63 procent) kommer välja laddbart vid sitt nästa bilköp och 42 procent av dessa planerar ett bilbyte inom fem år. 100 procent av förare som har en renodlad elbil kommer att välja elektriskt även nästa gång. Detta gör frågan om laddlösningar än mer brännande, särskilt när det gäller laddning i anslutning till den privata bostaden.

I en ny Sifo-undersökning framgår det att tre av fyra svenskar (73 procent) anser att det är en fördel om det finns en laddlösning för elbilar installerad när de ska byta bostad. Den siffran är dessutom något högre i storstadsregionerna och bland de som i dag bor i en bostadsrätt. Där instämmer hela 82 procent.

– För många bostadsrättsföreningar är detta en aktuell fråga. Det gäller att börja i tid och se elbilsladdning som en investering för framtiden. Det är egentligen inte så svårt. I dag finns smarta lösningar för till exempel debitering som gör att det blir enkelt och rättvist för alla. För de som ingår i en samfällighet är reglerna däremot onödigt krångliga, vilket myndigheterna borde göra något åt, säger Eways vd Niclas Sahlgren.

Därtill är tre av tio (28 procent) redo att betala mer för bostaden om det går att ladda elbilen. I storstäderna är man mer beredda att betala extra för laddlösning än övriga landet. Av de som tänkt köpa en ny laddbar bil inom fem år är 46 procent öppna för att lägga till lite extra för en laddlösning i bostaden.

Skulle det däremot inte finnas någon laddlösning, och vara krångligt att få dit en, skulle en av tre (32 procent) tveka kring en flytt. Av de som tänkt köpa en laddbar bil inom fem år skulle varann person bli tveksam.

– Undersökningen visar att investeringar i laddplatser ökar bostadens värde och attraktionskraft, vilket vi märker i våra kontakter med mäklare och fastighetsägare. Elbilsladdare blir mer och mer en hygienfaktor, även bland kommersiella fastigheter som kontor och handelsplatser, säger Niclas Sahlgren, vd på Eways.

Sifo-undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Eways. Den bygger på 1 074 intervjuer med den svenska allmänheten och är riksrepresentativ.