Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stulna bilar – hittades i lastbil i Lettland

Bo Ekstrands två bilar blev stulna en natt när han fortfarande sov på övervåningen i huset. Tolv dagar efter stölden hittades både biltjuvar och bilar. I en lastbil i Lettland!

Porschen stals under natten i hemmet, när ägaren sov i sovrummet i villans övervåning. Att det hade varit inbrott i huset såg ägaren först på morgonen.

– Det första jag märkte när jag kom ner i köket var att min portfölj var borta. När jag letade efter den såg jag att två lådor saknades i en möbel. Det var där jag brukade ha bilnycklarna, berättar Bo Ekstrand.

Han skyndade till garaget och såg att hans två bilar saknades. En Audi S8 och en Porsche 911 Carrera 4S Cabriolet av årets modell.

Polisen larmades och kom snart till villan men kunde inte göra så mycket annat än att konstatera att ett inbrott hade begåtts och att bilarna var borta.

LÄS OCKSÅ: Fler stulna bilar förblir försvunna

Men tjuvarna vet inte att Porschen har en dold spårningsutrustning. En spårsändare från GSGroup sitter monterad, någonstans i bilen. Enheten skickar signaler och sin position på ett sätt som inte kan lyssnas av.

– Jag kontaktade förstås GSGroup som försökte spåra bilen. Men de fick ingen kontakt. Tydligen använder biltjuvarna störsändare som tar bort signalen, berättar Bo Ekstrand.

Bo Ekstrand fick två bilar stulna mitt i natten.Bo Ekstrand fick två bilar stulna mitt i natten.Bo Ekstrand fick två bilar stulna mitt i natten.
Bo Ekstrand fick två bilar stulna mitt i natten. Foto: Sara Rosquist

LÄS OCKSÅ: Stöldvåg av Tesla i Sverige – bilarna går inte att spåra

Men spårningsarbetet fortsätter. Att signalen saknas kan bero på att bilen förvaras på en plats som hindrar signalen från att nå ut. Men någon gång måste bilen flyttas, och då gäller det att hitta signalen.

Efter drygt en vecka ger bilens spårsändare ett livstecken från sig. Sökningen startades med en gång. Det visar sig att bilen har transporterats på färja från Nynäshamn till Ventspils i Lettland.

Den svenska polisen kontaktas, som i sin tur kontaktar kollegor i Lettland. Jodå, de kan ingripa men behöver en exakt position. Att veta att en stulen bil finns någonstans i ett kvarter i en stad är ingen hjälp. Innan man bryter upp dörrar och garageportar vill man vara helt säker.

GSGroup sätter nu in sina internationella spårresurser. Eftersom man har fått kontakt med sändaren kan man ställa in den så att den signalerar tätare.

Till slut kan Porschen platsbestämmas med 100 procents säkerhet. Den visar sig stå på en lastbil, i en kyltrailer. Den lettiska polisen får positionen och gör snabbt ett ingripande. Trailerns dörrar bryts upp.

I lastutrymmet hittar man inte bara den stulna Porschen utan också Bo Ekstrands andra bil, den vita Audin.

Fortfarande står bilarna kvar hos polisen i Lettland, men snart är de hemma igen.

LÄS OCKSÅ: Stöldvåg av Toyota-bilar i Skåne

Den lettiska tullpolisen öppnar lastbilen som ska innehålla kylda charkprodukter. Men i stället för korv hittas en Audi och en Porsche!Den lettiska tullpolisen öppnar lastbilen som ska innehålla kylda charkprodukter. Men i stället för korv hittas en Audi och en Porsche!Den lettiska tullpolisen öppnar lastbilen som ska innehålla kylda charkprodukter. Men i stället för korv hittas en Audi och en Porsche!
Den lettiska tullpolisen öppnar lastbilen som ska innehålla kylda charkprodukter. Men i stället för korv hittas en Audi och en Porsche! Foto: GSGroup

Även om det slutade bra, har stölden satt sina spår.

– Man känner sig kränkt i allra högsta grad. De har gått runt i ens eget hem. Man tänker på vad som hade kunnat hända om man hade vaknat och stött på tjuvarna?

Bo Ekstrand vet inte hur de kunde veta var de skulle leta efter bilnycklarna.

– Jag tror att de har spanat på mig under en tid. Det är ju lätt att kika in i upplysta hus när det är mörkt ute. Frågan är om man kan ha så här dyra bilar i Sverige? I andra länder är det vanligare med "gated communities", det kanske kommer att bli så i Sverige också, funderar Bo Ekstrand.

LÄS OCKSÅ: Så lätt eller svår är din nya bil att stjäla

Bilarna var stulna med hjälp av nyckel och till synes oskadade i trailern.Bilarna var stulna med hjälp av nyckel och till synes oskadade i trailern.Bilarna var stulna med hjälp av nyckel och till synes oskadade i trailern.
1 AV 2
Bilarna var stulna med hjälp av nyckel och till synes oskadade i trailern.
Foto: GSGroup
2 AV 2
Foto: GSGroup

Vad tycker du om det öppna svenska bilregistret?

– Det är helt vansinnigt att man ska kunna se en fin bil på gatan och sedan direkt kunna se var ägaren bor. Vi kan inte ha det på det här sättet, det är inte okej, säger Bo Ekstrand.

Han sammanfattar historien med orden "man har lärt sig en läxa".

– Jag kommer att ha ett helt annat skydd i framtiden. Automatiska pollare på infarten, mekaniska grindar och en absolut säker nyckelförvaring, säger Bo Ekstrand.