Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Dyet

Svensk etanolframställning leder till hunger och vattenbrist

Lokalbefolkningen i Sierra Leone i Afrika lider brist på mat och vatten då deras mark har upplåtits till sockerrörsodling för framställning av etanol till europeiska bilar.

Biståndsorganet Swedfund, som ägs av svenska staten, har investerat 90 miljoner kronor i företaget Addax Bioenergy som odlar sockerrör i Sierra Leone i Västafrika. Sockerrören används för framställning av etanol som bland annat används av svenska bilister som tankar E85.

 Marken som används vid odlingen av sockerrören hyr man av lokalbefolkningen för, enligt Sveriges Radio Ekot, drygt 20 kronor per år per halvhektar. Hyreskontraktet löper på 50 år. Avtalet ska enligt uppgifter ha nåtts via övertalningsmetoder.

 Enligt de boende i området har företaget i utbyte lovat jobb, skolor, sjukhus och vägar i gengäld, men inget sådant har man inte sett röken av och nu vädjar de om hjälp.

 Tidigare försåg marken lokalbefolkningen med mat då det odlades exempelvis ris där. Men eftersom det nu är sockerrörsodling på fälten har situationen lett till matbrist.

 Lokalbefolkningen hade tidigare också tillgång till vatten som funnits i anslutning till marken, det användes dels som dricksvatten och dels för att fiska i. Nu är den möjligheten borta enligt Sveriges Radios reporter som varit på plats i Sierra Leone och sett hur de boende där har det. Det vattendrag som finns där har sockerrörsodlingsföretaget fyllt igen och fördelat om vattnet för att bevattna sina sockerrörsfält i stället.

 Swedfund medger att det finns problem i området men säger att Addax Bioenergy har goda intentioner och att de lägger stora resurser på att lösa problemen.

 Däremot har lokala advokater granskat avtalet och kallar det brott mott mänskliga rättigheter.

 Nedan kan du lyssna på Sveriges Radios inslag. Bilden ovan är från en by i Sierra Leone men har ingenting med själva sockerrörsodlingen att göra.