Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svenska taxibilar får nytt liv i Litauen

När Teknikens Värld besöker den så kallade Tjuvarnas marknad i Kaunas, Litauen, hittar vi flera svenskregistrerade bilar till salu. Och de har inte gått särskilt långt heller… Eller?

Bilarna saknar ofta nummerskylt vilket försvårar identifikation. Det är ingen slump. Foto: Patrik LindgrenBilarna saknar ofta nummerskylt vilket försvårar identifikation. Det är ingen slump. Foto: Patrik LindgrenBilarna saknar ofta nummerskylt vilket försvårar identifikation. Det är ingen slump. Foto: Patrik Lindgren
Bilarna saknar ofta nummerskylt vilket försvårar identifikation. Det är ingen slump. Foto: Patrik Lindgren Foto: Patrik Lindgren

Bland alla franska, belgiska och tyska bilar på bilmarknaden i Kaunas hittar vi också nyare bilar med svenska registreringsskyltar, bland annat två Volkswagen Passat och en Toyota Prius.

En Passat med 10 000 mil på mätaren? Nej, en taxi som har gått 33 000 mil.En Passat med 10 000 mil på mätaren? Nej, en taxi som har gått 33 000 mil.En Passat med 10 000 mil på mätaren? Nej, en taxi som har gått 33 000 mil.
En Passat med 10 000 mil på mätaren? Nej, en taxi som har gått 33 000 mil. Foto: Patrik Lindgren

En ganska sliten man runt 30 år håller sig kring de svenska bilarna. Han har sällskap av en kraftig kille, typ arg dörrvakt. De verkar agera som säljare av bilarna och tittar misstänksamt på oss. Vi förklarar att vi är intresserade av en blå, svenskregistrerad Passat som är till salu för 9 950 euro, ca 90 000 kronor. Vem vill inte fynda en ”lågmilare” importerad från ett så förtroendeingivande land som Sverige…?

Han berättar att bilen är i mycket fint skick, aldrig krockad.

– Jag vet, för jag såg när den kom hit. Den har bara gått 100 000 kilometer, säger han.

Men varför säljer man en svenskregistrerad, tre år gammal Volkswagen Passat i Litauen? På en marknad där genomsnittspriset definitivt är lägre än i Sverige? En snabb koll med det svenska bilregistret ger svaret. Det visar sig att bilen senast besiktigades för drygt en månad sedan i Stockholm med mätarställningen 330 000 km, alltså tre gånger längre än vad mätaren visar nu. I Sverige har den ägts av ett taxibolag i tre år innan en viss Maxim Vodoley köpte bilen av taxiföretaget.

På marknaden finns flera gamla taxibilar från Sverige, gasdrivna Passat och Prius.På marknaden finns flera gamla taxibilar från Sverige, gasdrivna Passat och Prius.På marknaden finns flera gamla taxibilar från Sverige, gasdrivna Passat och Prius.
På marknaden finns flera gamla taxibilar från Sverige, gasdrivna Passat och Prius. Foto: Patrik Lindgren

Vi försöker få tag på Maxim Vodoley som är skriven i Upplands Väsby. Men han saknar telefonnummer och namnet ger heller ingen träff på internet.

Ändå verkar han driva en stor verksamhet. På marknaden finns flera svenskregistrerade bilar. Alla ägs av Maxim Vodoley. Som av en händelse är alla bilar före detta taxibilar med 30 000 mil på mätarna.

Rättare sagt, de hade över 30 000 mil på mätarna innan de genomgick mätarföryngringskuren i Kaunas, Litauen.

För Maxim är det en bra affär. Vi har talat med ett par av taxiåkarna som sålt bilar till Maxim Vodoley och de kunde vittna om både slitage och krockskador. Maxim betalar ungefär 30 000-40 000 kronor styck för bilarna. Det är kontant betalning och inga frågor som gäller.

Taximätare skruvas även i Sverige

Att taximätare skruvas är ingen nyhet. För en del år sedan följde Teknikens Värld upp vad som hände med fem taxibilar som såldes på en bilauktion. Det tog bara några veckor, sedan hade den första bilen sålts ett par gånger, skruvats ner 20 000 mil och besiktigats. Grundproblemet är att man bara ser mätarställningen från den senaste besiktningen på Transportstyrelsen hemsida.

Taxiåkarna hör ibland av köpare som vill få miltalet bekräftat.

– Man vet aldrig vad som händer med bilen efter försäljningen. Vi sålde en gasdriven Volvo V70 som hade gått över 30 000 mil för ett halvår sedan. Nyligen ringde en dam från Skåne som hade köpt bilen. Hon ville att jag skulle bekräfta att den bara hade gått 10 000 mil, berättar taxiåkare Fredrik Lindeberg, vars nya bil vi följer

Ett plåtjobb och ett par nylackerade skärmar kostar högst ett par tusenlappar i Litauen. Lägg till rekonditionering av vägmätaren, sedan får Vodoley ut mer än det dubbla för sina bilar som nu kommit ut som lågmilare.

Förloraren blir den stackare som på en landsväg i Ukraina undrar varför växellådan på hans nya lågmilare gav upp efter bara 11 000 mil. Kanske lovar han sig själv att aldrig mer köpa ”Sverige-import” – sådana bilar kan man ju inte lita på…