Svenskarna missar mycket när de köper begagnad bil
Vem är det som äger bilen du tänker köpa?
Hur är det med oljenivån och finns det skulder på bilen?
Många svenskar missar vanliga fällor när de ska köpa en begagnad bil.
Bara en av fem svenska begbilskunder kontrollerar om säljaren verkligen är den som äger fordonet. Och ännu färre kontrollerar om den aktuella bilen är belastad med skulder eller obetalda skatter och avgifter.
Det visar en undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av Kvdbil.
– Det är mycket man behöver tänka på när man köper bil privat och missar man något kan det bli en dyr och tråkig historia längre fram. Bilköp mellan privatpersoner omfattas inte av konsumentköplagen så det går inte att komma och klaga på fel i efterhand om felen kunde ha upptäckts vid en undersökning, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil, i ett pressmeddelande.
En på fem kontrollerar bromsarna
Den allra vanligaste missen bland svenska bilköpare var ändå att kontrollera vätskenivåerna i bilen. Vi litar helt enkelt på att säljaren tagit hand om bilen. Och vi gör det trots att vi också vet att låga vätskenivåer kan betyda att bilens motor och andra komponenter kan skadas allvarligt. Bara nio procent uppgav att de kontrollerade vätskenivåerna vid ett begbilsköp.
Bara 12 procent kontrollerade om bilen står som säkerhet för ett lån och bara 18 procent kontrollerade om bilen hade en skatteskuld. Var femte bilköpare kontrollerade om säljaren verkligen ägde bilen som såldes och ungefär lika många kontrollerade bromsarna.
– Det finns många fallgropar att trilla i så det är förvånande att inte fler är aktsamma. Det borde vara en självklarhet att kontrollera om bilen är besiktigad, belånad, skattad och vem som står som ägare. Är man det minsta osäker inför begagnatköpet rekommenderar jag att man tar hjälp av någon som bilkunnig eller vänder sig till en bilhandlare, säger Daniel Odsberg.
Kvd genomförde en motsvarande undersökning för två år sedan och resultatet har faktiskt blivit sämre, färre och färre kontrollerar dessa viktiga punkter.
Fotnot
Sifo genomförde undersökningen 3-6 september 2020 och med hjälp av en webbpanel bestående av 1 033 personer i åldrarna 18-79 år.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se