Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Svensksåld – och mätarskruvad

På Weda BilCenter i Södertälje står en fin, svensksåld Honda CR-V med 7 400 mil på mätaren. Problemet är bara att den egentligen har gått 20 000 mil.

Mätarskruvade bilar är väl ingen match att undvika. Det gäller bara att undvika privatimporterade Mercedes och BMW som annonseras billigt på Blocket.

Så tänker nog de flesta av oss. Men den här historien får oss att undra över hur utbrett fusket egentligen är. 

I bilannonsen ser allt bra ut. Honda CR-V 2,0 Elegance, årsmodell 2007. Bara 7400 mil, servicebok och svensksåld. Pris 163000 kronor.

CR-V:n som Mikael Stjerna tittar på i Weda BilCenters bilhall i Södertälje visar sig ha gått betydligt längre än vad som anges på mätaren. Vem som ”skruvat” mätaren är svårt att avgöra med säkerhet.

Vi kör ned till bilfirman Weda BilCenter i Södertälje för att titta närmare på bilen. Lacken är fin, interiören är också bra förutom någon enstaka skada. 

Bilsäljaren visar serviceboken som har tre stämplar. Den första vid 2136 mil, stämplad 17 oktober 2008. Servicen är enligt stämpeln gjord av ”Mårtenssons Bilservice, Stora Industrigata 23, 424 77 Göteborg”, med felstavad och icke existerande gatuadress.

Samma firma står bakom nästa service, stämplad 27 december 2009 vid 4513 mil. 

Uppenbarligen en flitig firma eftersom de arbetar på söndagen direkt efter annandag jul.

Den tredje stämpeln anger ”Förenade Motor” och 5613 mil den 20 oktober 2011. 

Jag frågar säljaren om han kan garantera miltalet, drygt 1000 mil per år är ju ovanligt lite. 

– Jag garanterar, mätarställningen stämmer till 100 procent, svarar säljaren.

Jag frågar hur han kan vara så säker på det.

– Jag har kontrollerat mätarsträckan med Honda. De sade att det stämde. Och jag känner han som vi köpte bilen av. Allt stämmer till 100 procent, jag lovar dig, svarar säljaren.

Och visst ser bilen bra ut, och med tanke på säljarens löftesprakt skulle man nästan kunna tänka sig att köpa bilen. Om det inte vore för att den har gått 20 000 mil.

Detta är fakta: Bilen såldes ny i Trelleborg i februari 2007. Knappt tre år senare, i december 2009, får Honda-handlaren tillbaka bilen. De säljer den i januari 2010 med 14 219 mil på mätaren. Nya ägaren, Björn Jendermark, har den i ett och ett halvt år och säljer den privat i augusti 2011. 

– Då hade den gått ungefär 17 000 mil. Vi fick gå ner i pris ordentligt eftersom den hade gått så långt, säger Björn Jendermark.

Familjen Jendermark fick 118 000 kronor för sin bil, vilket indikerar något om värdet på en mätarskruvning.

Efter Jendermark ägs bilen i tre månader av en person vi kan kalla X, som sedan säljer den till en annan person, Y, som efter ytterligare ett halvår säljer den till Weda BilCenter. 

Vi skriver nu april 2012. Bilen läggs ut till försäljning av Weda BilCenter för 163 000 kronor, med mätarställningen 7400 mil.

En sak vet vi. Om Weda BilCenter verkligen hade kontrollerat mätarsträckan med en Honda-verkstad – som de påstod – hade de fått veta att Honda har loggat elva garantijobb på bilen. Det sista vid 15 606 mil, i september 2010.

Serviceboken då? Den är förfalskad. Inte helt oväntat visar det sig inte existera någon firma som jobbar under julhelgen. Inte ens gatuadressen finns. Det enda som existerar är en stämpel med namnet ”Mårtenssons Bilservice”. Den andra stämpeln visar sig vara stulen.

Vem som har skruvat bilen vet vi inte. Teknikens Värld har försökt få kontakt med de två personer som ägde bilen hösten 2011, X och Y, utan framgång.

Precis innan denna tidning går i tryck kontaktas vi av Saad Qandella på Weda Bilcenter AB som nu själv har undersökt ärendet. Teknikens Värld hade vårt besök i Södertälje mailat nedanstående frågor, som vi nu får svar på per telefon:

När vi först besöker Weda BilCenter hävdar de att mätarställningen på CR-V:n stämmer. Efter att de konfronterats med Teknikens Världs uppgifter gör de egna undersökningar och företagets Saad Qandella säger att de blivit lurade när de köpte in bilen.

Har ni någon idé om när och hur den mätarskruvades?

– Vi har gjort efterforskningar och upptäckt att det förmodligen är en tidigare ägare som ägt bilen efter familjen Jendermark, som skruvat mätaren. 

Tyckte ni inte att det var märkligt att serviceboken är stämplad ett datum när det är julhelg?

– Jo, det är märkligt förstås, men vi följer bilen genom besiktningsprotokoll och Carfax-rapport, vi såg stämpeln och trodde den var äkta. 

Fanns det inte något med bilen som gjorde er misstänksamma?

– Nej, bilen är i toppskick, det går inte att se att den har gått längre än vad som står på mätaren.

Vad kommer ni att göra med bilen?

– Vi kan ju inte sälja bilen, den är inte värd i närheten av det vi betalat för den, så vi har blivit lurade i den här affären. Vi är i kontakt med personen vi köpte bilen av för att häva affären mellan oss, om det inte går att lösa så måste vi göra en polisanmälan.

Weda BilCenter har efter Teknikens Världs besök tagit bort bilen från sin hemsida.

Så kan du själv kontrollera om miltalet stämmer

Svensksålda bilar är det relativt enkelt att kolla mätarställning på, du går in på Transportstyrelsens hemsida och klickar dig vidare till fliken E-tjänster och ”sök uppgifter om annat fordon”. 

Där skriver du in bilens registreringsnummer och får då tekniska och skatterelaterade fakta om bilen. Men du kan också få uppgift om vilka de två föregående ägarna är via fax eller telefon.

På registerutdraget anges när den senaste kontrollbesiktningen gjordes, och även ”noterad mätarställning”. Om du vill vara extra noggrann kan du kontakta de tidigare ägarna och helt enkelt fråga dem hur långt bilen hade gått när de sålde den. Tyvärr brukar folk som skruvar mätare se tilll några kumpaner noteras som ägare vilket försvårar kontrollen.

Auktoriserade märkesverkstäder kan (om de vill) även kontrollera en bils servicehistorik via dess chassinummer, och då även mätarställning vid tidigare servicetillfällen.

Privatimporterade bilar är betydligt svårare att kontrollera, då servicehistorik och uppgifter om tidigare ägare inte alltid sparas av importören. Men fråga alltid om det finns en sparad kopia av det utländska registreringsbeviset. Det går självklart också att kontakta de utländska verkstäder som har stämplat serviceboken, men det kräver att man behärskar språket.