Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Box på taket eller på dragkroken, vilket är bäst för elbilens förbrukning?
Box på taket eller på dragkroken, vilket är bäst för elbilens förbrukning?
Box på taket eller på dragkroken, vilket är bäst för elbilens förbrukning?
1 AV 2
Teknikens Värld testar elbilsförbrukningen med takbox jämfört med lastbox på dragkroken.
2 AV 2
Box på taket eller på dragkroken, vilket är bäst för elbilens förbrukning?
Foto: Per-Erik Sundström / Expressen Lifestyle

Takbox möter ”bakbox” – så mycket ökar förbrukningen

Har du suttit i laddkö i flera timmar på väg till fjällen? Bakbox i stället för takbox kan förlänga din bils räckvidd med upp till 20 procent. Vi testar hur förbrukningen påverkas med bakbox respektive takbox på bilen.

Lastboxar som man sätter på dragkroken har aldrig riktigt slagit igenom i Sverige. De få man ser på svenska vägar sitter oftast på tyska eller holländska bilar. Men nu kan det vara så att bakboxens genombrott i Sverige är nära, för när man kör elbil så bör det vara en stor aerodynamisk fördel att inte montera en takbox på bilen.

Svensktillverkade Ixtabox går att beställa i storlekar mellan 150 och 210 centimeters bredd, och 40–50 centimeter djup. Den monteras enkelt på bilens dragkrok, och är även försedd med ledbelysning för positionsljus, bromsljus och blinkers (eftersom den kan täcka bilens bakre belysning, beroende på vilken bil man har). Det är därmed lagligt att boxen är lite bredare än själva bilen.

Den box vi testar här är den vanligaste just nu, den är 190 centimeter bred och 40 centimeter hög, vilket innebär att den sticker ut nästan 70 centimeter bakom bilen.

Tekniska data Ixtabox 190x40 cm

Bredd: 190 cm yttermått, 189 cm innermått

Höjd: 40 cm yttermåt, 39,7 cm innermått

Djup: 50 cm, 48,5 cm innermått

Vikt: 25 kg

Volym: 350 liter

Material: Aluminium i olika tjocklekar, (1 mm, 1,5 mm och 5 mm). Fästanordningar i syrafast rostfritt stål.

Pris: Från 24 490 kronor.

Vi har testat Ixtabox på en dieseldriven Toyota Landcruiser 150, där vi stötte på bekymmer eftersom bakluckan öppnas åt sidan och därmed inte kunde öppnas med boxen monterad på dragkroken. Men om man läser instruktionerna lite mer noggrant än vi gjorde så går det att sänka boxens höjd genom att flytta några bultar. Enkelt. Förbrukningen på cirka 80 mils resa tur och retur till Sundsvall påverkades litet grand, nu körde vi inte den resan en extra gång med takbox samma dag för att få en korrekt jämförelse. Jag har dock kört den vägen med takbox ett otal gånger, och med Ixtabox är förbrukningen cirka två deciliter lägre. Men det är inte på gamla dieslar och bensinare som bakboxen gör störst skillnad. Elbilar är framtiden – och elbilar byggs för att ha så lågt luftmotstånd som möjligt för att få så lång räckvidd som möjligt. De aerodynamiska fördelarna med att inte ha takbok som stör luftströmmarna bör alltså vara stora. Eftersom vi inte litar på pressmeddelanden och PR testar vi själva. Sagt och gjort – vi lånade en 2023 års Hyundai Ioniq 5 med dragkrok och takräcken.

Först ut: Ixtabox. Monteringen går smidigt om man är två, men det går faktiskt att hänga på den själv också. Boxen är tillverkad i aluminium och väger 25 kg. Det är viktigt att ha koll på högsta tillåtet kultryck, för mer än så får inte hängas på dragkroken. Den siffran hittar du på Transportstyrelsen e-tjänst för fordonsuppgifter, under fliken ”kopplingsanordning och bromsar”. Högsta kultryck för Ioniq 5 är 100 kg, vilket innebär att man får lasta 75 kg i boxen. Tillverkaren rekommenderar dock att man inte lastar mer än 60 kg i den.

Viktigt att tänka på är att om bilen är framhjulsdriven och det blir mycket vikt baktill så kan det upplevas obehagligt alternativt rent trafikfarligt. Inte lasta för mycket, helt enkelt.

Med boxen på styrde vi kosan mot Uppsala och den Ionity-laddare som finns vid Circle K-macken och McDonalds vid Gränby-avfarten. En resa på ganska precis 73,5 kilometer från redaktionsgaraget. Vi följde hastighetsbegränsningarna och konstaterar en förbrukning på 2,15 kilowattimmar per mil under resans gång, där en stor del av vägen är skyltad med 110 km/h. På väg hem körde vi lite mer som man gör i verkligheten, cirka 15-20 km/h för fort, och fick förbrukningen 2,35 kWh per mil.

Att ha en ”bakbox” på dragkroken kan innebära problem vid snabbladdning. Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Raskt byte till takräcken och takbox av mindre modell och ut på vägen mot Uppsala igen. Samma väg, samma fart – men nu med takbox alltså.

Framme i Uppsala visar bilen att den dragit 2,58 kWh per mil. En ökning med nästan 20 procent. Vid en höjning till ”lite för fort” på väg hem till Stockholm drar bilen 2,81 kWh per mil. Observera att det naturligtvis kan förekomma skillnader i förbrukning om man monterar en Ixtabox på en annan bil med andra former.

Det borde alltså vara ett lätt val att välja en box som monteras baktill på bilen, särskilt om man kör elbil. Men det finns både fördelar och nackdelar:

Den största nackdelen är priset. En 190 centimeter bred och 40 centimeter djup Ixtabox börjar på 24 490 kronor. Det är för dyrt även om man spar en del pengar på förbrukningen. Den andra nackdelen är att det är krångligt att ha nånting hängande bakom bilen, dels skymmer den backkameran på många bilar, och parkeringssensorerna piper frenetiskt tills man lyckas stänga av dem – och den blir fort väldigt smutsig.

Syns inte bilens registreringsskylt måste ”bakboxen” förses med registreringsskylt. Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Bakbox vs takbox (monterad på Hyundai Ioniq 5 AWD)

Körsträcka Stockholm-Uppsala 73,5 km

Förbrukning Ixstabox 190x40 cm i laglig hastighet: 2,15 kWh per mil

i ”lite för fort”: 2,35 kWh per mil

Förbrukning vanlig takbox i laglig hastighet: 2,58 kWh per mil

i ”lite för fort”: 2,81 kWh.

Differens: 20 procent till Ixtabox fördel.

Fördelarna – förutom det låga luftmotståndet och därmed den lägre förbrukningen – är att den framför allt är lättlastad. Man slipper skita ner sig och klättra längs bilens sidor.

Som slutsats i detta minitest kan sägas att valet mellan Ixtabox och vanlig takbox är enkelt om du enbart tänker på räckvidd och förbrukning, men som vanligt bör du tänka igenom hur och till vad du använder boxen. Är man cyklist kan man köpa till cykelställ att montera ovanpå Ixtabox, för mig som är jägare finns det fördelar med att transportera både byte och utrustning i en robust Ixtabox, och ju oftare man kör med det extra packutrymmet på bilen desto lättare blir det att räkna hem den höga kostnaden. För en familj som enbart fraktar skidor och stavar vid nån enstaka fjällresa så klarar man sig lika bra med en vanlig takbox. Om man står ut med det eventuellt extra laddstoppet längs vägen.