Tesla Model S räckvidd kraftigt försämrad efter batteribyte
Robert von Bahr är en entusiastisk Tesla-ägare. Men när Tesla bytte ut hans 85 kWh-batteri mot ett sämre tappade han tålamodet.
Robert von Bahr är inte vilken Tesla-ägare som helst. Han är entusiast till 100 procent, och kör den första Tesla Model S som såldes i Sverige.
– Det är en fantastisk bil. Jag älskar Tesla och kan inte tänka mig en bättre bil. Och det gäller deras verkstad också, de har en mycket hög servicegrad och vänlighet och kompetens, understryker Robert von Bahr.
Men i våras hände något som har rört upp känslorna.
– Det började med att bilen helt enkelt var död en morgon. Den gick inte att starta, och hela instrumentpanelen var svart, berättar Robert von Bahr.
Inga start- eller laddningsförsök hjälpte, och efter tag fick bilen hämtas av Tesla och Robert von Bahr fick en lånebil. Undersökningen tog sin tid eftersom batteriet – av den stora modellen på 85 kWh – fick skickas ner till Holland för kontroll. Först efter två månader hade Tesla bestämt sig. Det skulle bli ett batteribyte på garantin. Garantin är på åtta år utan milbegränsning.
– Det oroade mig eftersom jag har skött batteriet minutiöst. Jag har aldrig låtit det stå under tio procents laddning, aldrig laddat ur det helt och aldrig låtit det vara stillastående med över 90 procent laddning. Jag bad dem därför att reparera mitt batteri, men de sade att det inte gick. I stället fick jag ett begagnat utbytesbatteri. Jag frågade förstås vad det var för något batteri, hur gammalt det var, hur många mil det har använts och hur det har skötts. Men Tesla svarade inte på mina frågor utan sade helt enkelt att ”det är minst lika bra som mitt gamla batteri”, berättar Robert von Bahr.
Men när bilen hade lämnats tillbaka märkte Robert von Bahr snabbt att något var fel.
– Redan vid första körningen förstod jag att något inte stod rätt till. Räckvidden var bara drygt 40 mil, inte drygt 50 mil som tidigare, säger Robert von Bahr.
Siffrorna är inte tagna ur luften. Robert von Bahr för körjournal och kan dokumentera sina körsträckor.
– Jag har kört min Tesla sedan oktober 2013 och har förmodligen världens lägsta snittförbrukning, 1,51 kWh per mil under de 7 000 mil bilen har körts. Sommartid drar den 1,37 kWh per mil. Jag försöker titta långt fram och planera körningen, jag accelererar inte i uppförsbackar och rullar nästan mer än jag kör. Med förra batteriet kom jag alltid drygt 50 mil på en laddning. Jag har till och med kommit 60 mil vid ett tillfälle. Sedan Tesla bytte batteri kommer jag drygt 40 mil. Förbrukningen är densamma, så det måste bero på batteriet. Alla förbrukningssiffror finns i bilens egen färddator, säger Robert von Bahr och pekar på den stora bildskärmen i Teslans kupé.
Tilläggas kan att Robert von Bahr är väl bekant med Model S och vilka räckvidder som kan förväntas. Hans företag och familj har ytterligare tre Tesla Model S. Få Tesla-ägare i Sverige har lika mycket erfarenhet som Robert von Bahr.
Färddatorn stöder Robert von Bahrs påståenden. Bilen visar exakt hur mycket som har förbrukats efter en full laddning, och dessa värden pekar på att kapaciteten i det nya batteriet är 51-55 kWh. Detta i ett batteri som nominellt är på 85 kWh. Robert von Bahr har talat med generalagenten många gånger om den sämre räckvidden. Men klagomålen har inte lett någon vart.
– Jag har tjafsat om detta i flera månader men de hävdar att det nya batteriet är bättre än mitt gamla. Det är möjligt att det på något vis är bättre, men när det gäller räckvidd är det definitivt sämre. Och räckvidden är betydelsefull, säger Robert von Bahr.
Helst vill han ha tillbaka sitt gamla batteri i reparerat skick, eller få ett nytt, men Tesla vägrar.
När Teknikens Värld kontaktar Tesla får vi samma svar som Robert von Bahr.
”Vårt svar är detsamma även denna gång till Robert. Bilens nuvarande batteri har högre energidensitet än det utbytta. Robert har fått del av våra interna mätresultat som bekräftar detta. Det är helt i linje med Teslas batterigarantivillkor, 8 år utan milbegränsning, där det klart och tydligt står att det utbytta batteriet ska ge lika hög eller högre energidensitet än det utbytta. I det här specifika fallet har Robert fått högre densitet, vilket han också kunnat bekräfta genom att få ta del av batterimätningarna.”
Så långt Maria Lantz, kommunikationschef på Tesla.
Men några dokumenterade mätresultat har inte Robert von Bahr fått, och när Teknikens Värld frågar efter mätningarna är testresultatet plötsligt hemligstämplat.
”Som du säkert känner till är tillverkningen av celler och batterier en del av alla biltillverkares BI (Business Intelligence)”, skriver kommunikationschefen Maria Lantz till Teknikens Värld.
Det verkar som om att Tesla helt enkelt anser att det nya batteriet är bättre eftersom att det står så i deras garantivillkor.
Den kortare räckvidden förklarar Tesla med att det kan bero på körsätt. När vi invänder att genomsnittsförbrukningen är densamma svarar Teslas representant återigen att räckviddsändringen kan bero på körsätt (!).
God dag yxskaft. Oviljan att hjälpa till har gjort Robert von Bahr mycket besviken.
– Jag har tills nu varit mycket nöjd med både produkt och service. Men att de nu försöker slå blå dunster i ögonen på mig och Teknikens Värld retar upp mig vansinnigt. Det är icke-information, fake news och ovärdigt. De implicerar att jag givit felaktiga upplysningar. En ursäkt från dem vore verkligen på sin plats, liksom ett fungerande batteri, säger Robert von Bahr.
Kommer du att byta bil nu?
– Nej, det kan jag inte. Det här är ju den första Teslan i Sverige, den vill jag behålla, den kommer jag aldrig att sälja, säger Robert von Bahr.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se