Teslas falska marknadsföring – anger oriktiga priser
Vad kostar en Tesla Model S egentligen? Efter att vi kunde avslöja att elbilsföretaget höjt priserna rejält under sommaren fortsätter vi granskningen – och ser att man uppger priser på över 100 000 kronor under det faktiska priset. Vilseledande marknadsföring!
Elbilsföretaget Teslas marknadsföring ger en osann bild av verkligheten, det är både Konsumentverket och Teknikens Världs experter överens om. På företagets hemsida uppges priset 675 000 kronor för en Tesla Model S 70 – märkets instegsmodell. Det verkliga priset är i stället 778 950 kronor, 103 950 kronor över det angivna priset. Samma sak med de dyrare modellerna 85 och P85D, som anges kosta 780 000 kronor respektive 1 038 000 kronor. Först när man väljer bilmodellen i fråga och ska fortsätta med beställningen ser man det slutgiltiga priset, mer än 100 000 kronor över det först angivna.
Vad består då denna stora extrakostnad av? Moms? Nej, det är betydligt otydligare än så! Om vi börjar med den mindre delen, 3 950 kronor (som bara anges med ett plustecken, någon slutgiltig uträkning av priset finns inte), utgör den vad Tesla kallar en ”Destinations- och regelmässig dokumentavgift”. Lejonparten av pålägget är dock något helt annat, nämligen ”Bensin- och skattebesparingar”, som Tesla schablonmässigt drar av med 100 000 kronor från bilens faktiska pris.
Dessa 100 000 kronor, som alltså dras av innan det första priset uppges, består av 40 000 kronor supermiljöbilspremie och 60 000 kronor som är den uppskattade besparingen på drivmedel och skatt. Under en tidsperiod av fem år. Kostnader som inte på något sätt har med bilens inköpspris att göra, och som därtill kräver en referensbilmodell, med körsträcka. Via en länk berättar Tesla om beräkningen, men det gör det knappast mer relevant att inkludera besparingar i inköpspriset. Med samma logik skulle man ju kunna sänka det angivna priset för en snål dieselbil, och hävda att det är besparingar i jämförelse med att köpa en större, tyngre bensindriven bil.
Vi pratar med Ulf Stefansson, jurist på Konsumentverket, som menar att sättet att ange priset är hämtat från USA.
– Det här är amerikansk marknadsföring, där är det mycket vanligare att vara så här tuff mot konkurrenterna. Det är nog någon marknadsansvarig som bara har översatt och inte har koll på hur lagar och regler ser ut i Sverige, säger han.
– Det här sättet att ange priser är inte lämpligt. Hade man skrivit det på en reklamtavla hade definitivt varit ett fall av vilseledande marknadsföring. Det är ju svårt att förstå även med fotnoten ”bensin- och skattebesparing”, säger Stefansson, vad är det man jämför med?
Vi ringer till Teslas svenska huvudkontor för en kommentar. När vi låtsas vara intresserade av en Tesla Model S 70 får vi till slut prata med en försäljningsansvarig. Vi frågar om priserna, och varför ett oriktigt pris uppges i första läget på webbsidan.
– Vi vill uppmärksamma våra kunder på hur mycket man sparar genom att köra Tesla, säger Teslas talesperson.
Genom att uppge priser som inte stämmer? Hur mycket sparar jag om jag kör en snål dieselbil, exempelvis?
– Det är bättre att du utgår från det kontantpris du kan se när du väljer motoralternativet, alltså 775 000 kronor, och dra av och räkna därifrån.
Men det är inte totalpriset heller? Det tillkommer ju nästan 4 000 kronor ytterligare?
– Ja, det är avgifter för registrering och administration.
Du har ingen förståelse för att det kan ses som vilseledande att först uppge ett pris som ligger mer än 100 000 kronor under det faktiska priset?
– Jag är så van att se vår hemsida, så det är inget jag tänker på. Men vi är ju alltid öppna för nya förslag.
Även när vi, fortfarande ”under cover” som potentiella kunder, gör ett besök i Teslas showroom i Täby norr om Stockholm möts vi av osanna prisuppgifter. Tesla tillhandahåller inga fysiska prislistor eller broschyrer, men genom en stor pekskärm går det att se priserna på respektive modell. Här är det dock inte 100 000 kronor i avdrag. Under rubriken ”Tillval” anges i stället posten ”5 År Gaser” och ett avdrag på 82 000 kronor. På en fyrhjulsdriven 70D anges det slutgiltiga priset till 745 000 kronor. Det verkliga priset på 827 000 kronor skrivs endast ut i mindre storlek högre upp.
En säljare på plats uppger när vi påpekar det, så som vi redan misstänkt, att det är kvar från översättningen från USA. ”5 År Gaser” är en felöversättning av ”5 years gas”, alltså ”5 års bensin”.
– Det kan ju vara så att man försöker dölja smyghöjningen av priserna genom att göra såhär, så ser prisuppgiften bättre ut liksom, säger Ulf Stefansson, Konsumentverket.
– Det är som ett skämt, säger Teknikens Världs konsumentexpert Mikael Stjerna, och det strider mot marknadsföringslagen, tionde paragrafen, marknadsföring får inte vara vilseledande.
I ett tidigare liknande fall har flygbolaget Ryanair fällts och tvingats uppge korrekta slutgiltiga priser redan från början, utan dolda tillägg. Det återstår att se vad som händer i Teslas fall.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se