Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tillgången på Saab-reservdelar säkrad

Saab Automobile Parts har nått ett antal olika avtal med Saab konkursförvaltare som innebär att man åter startar upp tillverkningen av karossdelar i Trollhättan samt säkrar en stor mängd reservdelsartiklar av olika slag.

Sedan Saab Automobile slutade produktionen i och med ekonomiska svårigheter, som sedermera ledde till konkurs, har inga nya karossreservdelar tillverkats till Saab-bilar i Trollhättan.

 Men nu startar produktionen åter eftersom Saab Automobile Parts AB hyr Saab Automobiles press- och karossfabrik, något som kommer att sysselsätta ett 30-tal personer, både kollektivanställda och tjänstemän.

 – Vi har arbetat intensivt med den här komplexa affären tillsammans med Saab Automobiles konkursförvaltare under en tid. Vi har nu skrivit ett avtal med konkursförvaltaren som bland annat innebär att vi hyr Saabs press- och karossfabrik samt de verktyg som vi har behov av. Detta innebär att vi nu kan producera karossreservdelar i egen regi och kan tillverka de reservdelar till Saab-karosserna som inte har producerats sedan Saab Automobile slutade att producera karossdelar. Planeringen av produktionen är i full gång och efter testkörning av linjerna kommer pressarna att bemannas för att börja pressa plåtartiklar. Nästa steg är att bygga samman artiklarna. Produktionen av karossreservdelar kommer att pågå till och med den 30 juni 2012, säger Lennart Ståhl, vd för Saab Automobile Parts AB.

 Produktionen kommer att bestå av bland annat motorhuvar, dörrar och skärmar. Utöver produktionen har Saab Automobile Parts AB dessutom, även detta genom ett avtal med konkursförvaltarna, förvärvat ett stort antal färdigpressade, monterade och klara karossreservdelar. Sist men inte minst har man också förvärvat ett stort antal övriga bilartiklar till Saab-bilar som uppgår till ungefär 1500 olika artikelnummer. Förvärvet kommer att ha stor betydelse sett till eftermarknaden.

 – Dessa åtgärder tillsammans med att vi nyligen slutit nya avtal med viktiga leverantörer är del av ett omfattande program som ska säkerställa god tillgång på reservdelar, både på kort och lång sikt, säger Lennart Ståhl.

 Saab Automobile Parts AB har ansvarat för Saab Automobiles reservdelshantering sedan 1960-talet och försattes inte i konkurs tillsammans med Saab eftersom företaget är fristående. Företaget ansvarar för lagerhållning, försäljning, och distribution av Saabs reservdelar och tillbehör till samtliga Saab-återförsäljare och auktoriserade verkstäder världen över. Totalt sysselsätter man drygt 300 anställda.