Tips på hur du sparar pengar när du köper och äger bil
I gårdagens chatt om bilköp och bilägande sett ur ett ekonomiskt perspektiv fick vi in många bra frågor från er som Teknikens Världs konsumentreporter Mikael Stjerna svarade på. Här följer en sammanställning från chatten.
Är det mest ekonomiskt att välja bensin, diesel eller E85? Var köper jag vinterdäck billigast? Blir man blåst på Blocket? Vilken är den billigaste bilförsäkringen? Ska jag som student ta lån för att köpa ny bil och därmed sänka kostnaderna?
Frågorna i gårdagens chatt här på teknikensvarld.se rasslade in i högt tempo och Mikael Stjerna tog sig tid att besvara dem alla.
Här nedan ser du chattkonversationen i sin helhet.
JettaForever: Jag skall köpa ny bil i Golfklassen men vet inte om jag skall satsa på diesel, bensin eller E85. Jag har kört på E85 de senaste tio åren utan problem och gillar konceptet, men tillverkarna verkar ha tappat intresset. Dieslarna är ju på papperet väldans snåla, men i verkligheten verkar de de ju ha en mycket större överförbrukning än moderna bensinbilar, vilket väl förändrar ekonomin till bensinbilarnas fördel? Jag föredrar också bensinmotorernas mjukare och tystare gång och jag behöver inte 400 Nm. Diesel, bensin eller E85 är alltså frågan.
Mikael Stjerna: Marknaden sätter priserna i en marknasdsekonomi. Det innebär att den snåla och sparsamma dieselmodellen oftast får en prislapp som är 15 000-20 000 kronor högre än motsvarande bensinmodell. På lång sikt är alltså värdeminskningen högre på en dieselmodell, men på grund av hög efterfrågan på dieselmodeller på begagnatmarknaden får du på kort sikt fortfarande igen en stor del av dieselmodellpåslaget den dag du säljer bilen. Jag skulle därför, ur ett plånboksperspektiv, rekommendera diesel. Om du inte kör väldigt lite, säg runt 1 000 mil per år. Men gillar du bensinmotorns gång, varför inte köpa en bensinmodell? Kör du 2 000 mil eller mer per år så ska du veta att den kommer att kosta något mer än dieselmodellen. E85 tycker jag själv har hamnat i skymundan trots alla påtagliga miljöfördelar, men när tjänstebilsrabatten för E85-bilar försvann dog marknaden.
Emil: Finns det någon affär man kan göra inom bilbranschen som man faktist kan gå plus på? Bortsett från aktier.
Mikael Stjerna: Många bilaffärer går plus, annars skulle inte en hel bransch livnära tusentals anställda inom handeln. Köp billigt och sälj dyrare. Men det är inte lätt eftersom i princip alla affärer görs på samma marknadsplats; Blocket. Mitt tips är att köpa rätt och byt ofta.
Fattiga Svenne: Jag reagerar kraftigt på de priser som anges för reservdelar i samband med utförliga biltester, ser ni inte själva att det är extremt höga priser, ofta tio (10) gånger dyrare än vad motsvarande och likvärdiga delar kostar till äldre bilar som till exempel Volvo 940. Jo det gör ni säkert men detta borde leda till ännu kraftigare reaktion om detta ocker från er sida. Tacksamt nog har ni jämfört priser på reservdelar i utlandet. Helt klart läggs det alltför stor vikt på bränsleförbrukning, vad hjälper det om bilen drar 0,3 liter per mil om den nya tekniken i moderna bilar som gör detta möjligt kostar mer i reparationer och underhåll än vad det ger i besparing i bränsle. Fråga; Hur tänker ni granska detta i fortsättningen?
Mikael Stjerna: Jag håller med dig! Visst är reservdelspriser tokdyra. Men det är inte vi som sätter priserna, det är tillverkarna, och för dem är reservdelsförsäljning en källa till stora inkomster. Minns att när Saab gick i konkurs var reservdelsbolaget den enda tillgången som var värd något påtagligt. Att delar kostar mindre till äldre bilar beror på att ägarna av äldre bilar är mycket klokare och mer ekonomiska än nybilsköparna. Den som har köpt en begagnad Volvo 940 för 10 000 kr betalar självklart inte lika mycket för att få en service på bilen. Det vet Bilia och de andra andra kedjorna och därför har i princip alla generalagenter en differentierad prissättning på service och reservdelar. Att serva en gammal Volvo 940 kostar därför mindre än att serva en splitterny V60, trots att det rimligen borde vara tvärtom. Samma sak med priset på reservdelar. Nybilsägarna kommer ändå till märkesverkstäderna.
Axeljan: Jag och min sambo ska köpa vår första riktiga bil. Budgeten är ca 100 000 så det får bli en nyare begagnad. Jag premierar komfort. Hur mycket dyrare i drift är 5-modellerna i jämförelse med 3-modellerna, det vill säga. BMW 3-serie, Saab 9-3 och Audi A4 jämfört med BMW 5-serie, Saab 9-5 och Audi A6? Jag har läst att en mindre bil alltid kostar mindre men gäller detta även om man bortser från bränsleförbrukningen? Tack för en superbra tidning / Axeljan
Mikael Stjerna: Jag skulle vilja påstå att skillnaden i driftkostnad är ytterst marginell mellan 5- och 3-serien, mellan A4 och A6. Köper du begagnad bil för 100 000 kr handlar det mer om vilket exemplar du köper. Beträffande Saab så vill jag varna lite för en äldre Saab 9-5. Köp hellre en 2005 eller yngre. Eller en 9-3, som är en modernare konstruktion.
Macke: Hej Mikael Stjerna! Om nu skulle köpa sig en ny Saab 9-3 Aero 2014, alltså den nya. Vad för kostnader skulle då dyka upp efterhand? Tacksam för svar! Hälsningar Macke
Mikael Stjerna: Den kommer att ha samma kostnader som alla andra bilar. Men du får räkna med att Nevs som tillverkare kanske inte är så mycket att luta sig emot om bilen skulle krångla. Nevs erbjuder i garantiväg två år nybil, tre år vagnskada, sex år lackskada och tio års rostskydd.
SB: Hej Mikael! Jag är väldigt nära att köpa min första bil! Som bilintresserad undrar jag vad jag bör räkna med som månadskostnad inkl försäkring, skatt, bensin, slitage, reperationer mm per månad? Jag tittar främst på nyare BMW-modeller, låt säg en 328i eller 428i mellan 2012-2014. Mvh SB
Mikael Stjerna: Månadskostnaden beror i hög grad på hur många mil du kör. En ny BMW 328 Touring har en kostnadsprognos på 50 kronor per mil, över tre år och totalt 6 000 mil (2 000 mil per år). Vi testade bilen i nr 19/2012. Köp en begagnad så kan du säkert kapa 15 kronor per mil och komma ned till 35 kronor per mil i driftkostnad.
Johan: Hej! Jag behöver köpa en kombi och budget är 200 tusen. Vilken är den bästa? Har en Golf GT Variant 2010 just nu. Vill kliva upp till en något större.
Mikael Stjerna: Titta på nya Golf Sportscombi. Men titta också på den kommande Peugeot 308 SW, mycket intressant, och förnämliga Honda Civic Tourer.
Carl: Vad har din största respektive minsta förtjänst varit på dina italienimporterade bilar?
Mikael Stjerna: Det varierar väldigt. En bil jag köpte havererade innan jag hade kommit hem med den. En Lancia, tyvärr, och då svider det ju i både hjärta och plånbok. Å andra sidan finns det bilmodeller som är upp till 30 000 kronor billigare i Italien än i Sverige.
Skåningen: Ska importera en Posche från Hamburg. Något speciellt att tänka på?
Mikael Stjerna: Du skriver inte vilken modell, men generellt sett så är servicehistoriken speciellt viktig på gamla Porsche. Själv har jag köpt några 996, och visst är det så att man får räkna med att lägga några extra tusenlappar på service/reparationer. Ägarna är inte sällan entusiaster, och personligen köper jag hellre en Porsche av en trevlig privatperson än av en handlare.
Kalle: Måste köpa nya vinterdäck. Var köper jag billigast? Nätet?
Moderator: Alla gillar inte att handla på nätet, men att köpa däck på nätet från någon av de stora brukar inte innebära problem. Däremot att man sparar en hel del slantar. Köpte själv nya Continental sommardäck på nätet förra våren och sparade på så vis ett par tusenlappar. Stora på nätet är exempelvis dackonline.se och bythjul.com.
Snålis: Hur hittar jag billigaste bilförsäkringen? Som inte är helkass?
Mikael Stjerna: Du ska köpa en trafikförsäkring. Priserna på dessa försäkringar varierar inte särskilt mycket. Räkna med 1 500-3 000 kronor per år, max. Vill du tvunget ha halvförsäkring (men varför, inga bilar stjäls längre!) eller helförsäkring (men varför, du krockar väl inte?) så går du in på en prisjämförelsesajt som t ex Insplanet.se där du hittar ganska många bolag. Några är inte med och de kontaktar du själv. Försök få upp självrisken, det sänker premien. Men mitt bästa tips är att försäkra så lite som möjligt. Jag har nästan uteslutande kört trafikförsäkrat i 30 år och sparat mycket pengar på det.
Rutger Jönåker: Detta med downsizing – är det verkligen mer ekonomiskt för den enskilde ägaren att välja en mindre motor? I era tester visar det ju sig ofta att den lilla motorn drar avsevärt mycket mer än deklarationen, samtidigt som större motorer förefaller mer ärliga, så skillnaden i förbrukning blir ju inte så stor som på papperet. Vilket kanske inte är så konstigt – en liten motor får ju jobba mer än en stor vid samma belastning. Hur blir det med hållbarheten på sikt? En känsla är ju att den lilla motorn även slits mer och därmed kanske kommer att kosta mer i verkstadsräkningar på sikt... Vad tror du?
Mikael Stjerna: Överlag är mindre bilar billigare att äga än större, tyngre, starkare bilar. Fyrcylindriga versioner är billigare än stora V6:or. Men det är mer osäkert om det är lika tydlig kostnadsskillnad mellan en trecylindrig 1,0-litersmodell och en fyrcylindrig 1,2-litersmodell. Ju större motorskillnad, desto större skillnad i kostnad.
Lennart: Tänker köpa en bil på Blocket. Något jag ska tänka på för att inte bli blåst?
Mikael Stjerna: Risken att bli blåst är mycket liten. Prata med säljaren och använd sunt förnuft. Undvik idioter som inte törs skriva vad de heter i annonsen och som skryter med att de "talar endast svenska". Men till syvende och sist är det bilen du ska köpa, inte säljaren. Provkör, ha inte bråttom, titta på några exemplar av samma modell. Köp gärna privat, då får du mest för pengarna. Framför allt ska du veta att du kanske är den ende som har svarat på säljarens annons. Att tänka på när du funderar på vilket bud du ska lägga.
Kalle: Är det dumt att serva bilen hos en liten verkstad i stället för en dyrare märkesverkstad? Finns det några risker?
Mikael Stjerna: Är verkstaden bra och har låga priser, använd den. De säger säkert till om det uppstår problem på bilen som de inte klarar av. De har ju inget intresse av att lägga ned en mängd arbetstimmar på något som inte tillhör deras kompetensområde. Personligen tycker jag att den relationen man kan få med en liten verkstad är värd mycket.
Andreas: Hej! Jag äger idag en 2011 Renault Grand Scenic 1.5 dCi med "DSG"-låda. Bilen har 300 mil kvar på nybilsgarantin som gäller till 10 000 mil eller 5 år. Vet du något om man vågar behålla bilen efter att garantin är slut, alltså om det är en "problembil"?
Mikael Stjerna: På rak arm kan jag inte säga att jag har hört något negativt om Renault-motorn eller lådan. Behåll den, den är ju knappt inkörd!
Nils: Hej! Jag kör motorcykel och där har de flesta försäkringsbolag så kallade året runt-försäkringar, som innebär att man behåller samma månadskostnad oavsett om motorcykeln är avställd eller inte med en differentierad månadskostnad. Har du sett några liknande tendenser på försäkringar för bilar?
Mikael Stjerna: Nej, det är ju bara inom veteranhobbyn vi har åretruntförsäkringar. Jag har inte sett det på nya bilar.
Lennart: Hej Mikael, som du vet dyker det upp en hel del begagnade bilar från USA som säljs av företag i Sverige utan att först ha registrerats, företagen "hjälper till" med registreringen. Det är förstås enkelt att säga "köp ej" pga potentiella vattenskador under ytan :-) men samtidigt kan bilarna var så fina som de ser ut på ytan och förvärvade i USA av andra orsaker. Säger du "köp ej" eller hur tror du att man kan kolla att bilarna är okej?
Mikael Stjerna: Man ska alltid ta en Carfax-rapport om man köper en bil som USA-såld som ny. Då ser du klart hur historien ser ut. Är det gröna papper ser jag inga problem med att köpa en USA-import. Spara Carfax-rapporten så bör du kunna sälja bilen till bra pris.
Stefan: Hej Mikael. Vi ska skaffa ny andrabil. Mest körning i förort, 600 mil om året. Lite motor gör ju livet roligare, Hållbar bil ett måste - den får inte krångla. Några bra tips? Stefan
Mikael Stjerna: Får inte krångla? Hmm... Toyota Yaris, Honda Jazz kanske. En rolig bil i tätort med lite motor kan också vara Fiat 500 Abarth. Volkswagen Polo, Opel Corsa, Suzuki Swift, Ford Fiesta kan också vara aktuella. Med tanke på den korta körsträckan skulle jag köpa en bil som är fem år gammal. En ny bil får ju en helt absurd värdeminskning per mil om du bara kör 600 mil per år. Köp en bensinversion, inte diesel.
Automan: Jag är i köpartagen och behöver en bil med okej lastförmåga, framförallt skall den vara slitstark, och se bättre ut desto skitigare den är, jag tvättar aldrig bilar frivilligt, känns mer och mer som det lutar åt Lada Niva. Har du något annat förslag Mikael?
Mikael Stjerna: Nej, du har tänkt rätt. Köp en smutsig Niva. Ju mindre man ser av den, desto bättre mår man.
Robin: Om jag skulle köpa en kombi idag som är lika stor som en V70 eller runt det hållet, vilken bil är idag mest prisvärd om det gäller både nytt och begagnat?
Mikael Stjerna: Du får otroligt mycket bil för pengarna om du köper en begagnad Fiat Croma från 2007. Nästan gratis på Blocket. Bra bil som nästan har glömts bort är Honda Accord Tourer, med Hondas fina 2,2-liters diesel. Vettigt beg-köp tycker jag ockå Toyota Avensis är. Tittar vi på nya bilar ligger Passat bra till. Citroën C5 har också bra kampanjerbjudanden.
Marcus: Hej, jag är student på högskola som har 1,5 år kvar. Funderar på att köpa en nyare bil för att få en mer översiktlig kostnad under studieperioden i fråga om driftsäkerhet, mindre bränslekostnad och skatt. Är det lönt att ta lån (med annan person som säkerhet) eller borde jag hålla kvar vid vår gamla Saab 9-5 kombi i hopp om att inget större händer? I och med att jag inte vet vart man får jobb efteråt känns det skönt att ha något driftsäkert som kan ta en dit redan från dag 1.
Mikael Stjerna: Behåll bilen om den inte är ett vrak. Hur ofta får du driftstopp egentligen? Jag kör privat alltid begagnade bilar, och jag tycker inte att plötsliga driftstopp förekommer så ofta att det är ett problem. Knakar det eller slutar något att fungera har man oftast gott om tid att boka in bilen på ett verkstadsbesök. Att ta lån under studietiden för att köpa en dyrare bil tycker jag verkar som rena rama galenskapen. Vad är det för vits med att vara säker på att bilinnehavet blir dyrare?
Grosse D: Importera en M3 E46, god ide eller idioti? Något speciellt att tänka på? Bättre med svensk?
Mikael Stjerna: Ärligt talet är jag inte uppdaterad på BMW-priserna utomlands. jag har köpt många bilar i Italien, Tyskland och några i Belgien och Danmark under de senaste 15 åren, men av dessa har bara en varit en BMW. Det var en 330i coupé som jag var väldigt nöjd med. Men M3 säger du... man ska nog alltid vara försiktig med dessa specialversioner, M-modeller och AMG-versioner. Biltypen drar till sig en del märkliga ägare och jag skulle nog googla på säljaren också om jag skulle köpa den utomlands. men är prisskillnaden stor nog så varför inte ta en tur till Tyskland?
Patrik: Hej! Har fått erbjudande att teckna personalbilsavtal med företaget jag jobbar på. Är det ett bra alternativ till vanligt bilköp? Man slipper kontantinsats och lån men får betala bruttolöneavdrag och förmånsskatt.
Mikael Stjerna: Det är normalt sett ett bra alternativ till att äga samma bil privat. Men om alternativet är att äga en äldre bil privat så blir tjänstebilsalternativet förmodligen dyrare.
Ulf: Hej Jag undrar om ni har planer på att testa Audi A6 Quattro 245 hk eller 313 hk mot BMW 530d xDrive eller 535d Touring och Mercedes E 300 Kombi 4Matic 252 hk? Hoppas på ett svar.
Moderator: Det kanske kommer.
Johan: Är på jakt efter nyare begagnad bil. Har främst kollat på Fabia och Polo men tycker att de är för dyra begagnat. Prisskillnaden mellan en ny lagerbil och en 3 år gammal är ungefär 20 000 kronor. Är det så bra andrahandsvärde eller är det lagerbilarna som säljs förmånligt? Hur står sig en Seat Ibiza i förhållande till dessa? Är en Fabia eller Ibiza med TSI-motor att föredra framför en Polo med 1,4-litersmotor utan turbo?
Mikael Stjerna: Prisskillnaden låter helt fel. Begagnatpriset är inte verklighetsanpassat och jag tror inte att de säljer några begagnade bilar till dessa priser i verkligheten.
Challe: Hej! Funderar på att köpa en ny Octavia alternativt Golf Sportscombi 140 hk bensin. Ungefär hur stor är prutmånen tror du? Och vilken av dessa två skulle du rekommendera?
Mikael Stjerna: Normalt har en bilhandlare cirka 12 procent i bruttomarginal. Prutmånen brukar vara 5-10 procent, mycket beroende på om generalagenten lägger in något säljstöd. Nya Golf och Octavia tror jag inte är så lättprutade, de säljer sig nog själva. Golf testade vi i 22/2013 och då vann den testet mot Toyota Auris Hybrid och Ford Focus Kombi 1,0. Vi har ännu inte kört Golf mot Octavia, men om Octavia är rymligare och billigare, så varför inte? Octavia vann testet i 16/2013 mot en hel drös kombibilar.
Ludvig: Hej, min mamma ska köpa en bil för cirka 70-80 000. Det skall inte vara en småbil, den ska ha plats för 4 personer och vara skön att åka i. Vilken bil tycker du att hon ska köpa? Hälsningar från Ludvig 12 år.
Mikael Stjerna: Hon ska köpa en Citroën C4. Något säger mig att hon kommer att gilla den. Du ser på modellbeteckningan att fyra personer får plats. Köp!
Christoffer: Hej Micke, kör för tillfället en Avensis av sedanmodell från -03 och är i bilbytartankar. Framförallt är jag ute efter en rymlig kombi där man sitter bekvämt som passagerare framför eller bakom en eventuell bilbarnstol, dvs. gott om benutrymme. För det andra ska skuffen också vara rymlig nog att packa mer än bara en barnvagn. Sen, bilintresserad som jag är vill jag också ha något som är roligt att köra trots att den är praktisk. Och givetvis ska den även vara ekonomisk både i inköp och i drift. Har varit inne på både V50 05-framåt, passat 06-framåt, V70 05-framåt och Saab 9-5 06-framåt. Har du några förslag på vad jag ska titta efter? Både bränsleförbrukning, skatt och försäkring varierar ju kraftigt. Vilken av de modeller jag nämnt tror du skulle vara mest prisvärd? Bensin eller diesel? Tack på förhand! Christoffer.
Mikael Stjerna: Köp en snål diesel. Förutom V70 och Passat som båda är rymliga praktiska så vill jag tipsa om Mercedes E-klass Kombi som är mycket rymlig och dessutom på begagnatmarknaden relativt prisvärd. Premiumpåslaget har försvunnit efter fem, sex år.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se