Tjänstebilen: Gas billigare än diesel
Ju dyrare dieseln blir för konsumenten, desto smartare är gasbilen för tjänstebilsföraren. Gasbilen är billig i inköp och ger låga bränslekostnader och skatterabatt.
För tjänstebilsförare har dieselbilar länge varit det självklara alternativet. Man har kunnat köra privatmil med låga bränslekostnader samtidigt som räkningen med bilskatten landat på arbetsgivarens skrivbord.
Men i år har fördelen minskat i takt med allt högre dieselpriser. Därför finns det skäl att titta närmare på gasbilar som faktiskt har samma låga milkostnad som dieselbilar. I år kommer dessutom två riktigt smarta gasbilar ut på marknaden.
Låga milkostnader är för övrigt bara den ena fördelen. Till skillnad från dieselbilar ger gasbilar 40 procent rabatt på förmånsvärdet. Den som väljer att köra gasbil sparar drygt 1 000 kronor i månaden i vår kalkyl som bygger på 1 500 privatmil och 1 500 mil i tjänsten.
Detta trots att dieselmodellen i jämförelsen, Volkswagen Passat kombi Blue Motion, är extremt bränslesnål. Förbrukningen är 0,52 l/mil i EU-körcykeln.
Gasbilsförarna får också andra fördelar eftersom gasbilar klassas som miljöbilar. Stockholmsbilister slipper stadstullar. I flera städer får gasbilsföraren parkeringsförmåner.
Problemet med att gasnätet är dåligt utbyggt kan minskas med nya, välpaketerade gasmodeller.
Volvo V70 var bra, men produktionen har tyvärr lagts ner. Men i år lanseras två mycket goda alternativ som landets tjänstebilsförare har all anledning att titta närmare på.
Nya Mercedes B170 NGT har en räckvidd på nästan 100 mil tack vare att bensintanken är den normala på 54 liter. De kompletterande gastankarna rymmer 16 kg. Gastankarna är på gränsen till för små men ger en räckvidd på knappt 30 mil.
Priset är anständigt eftersom Mercedes subventionerar gasbilen. Påslaget jämfört med B170 bensin är endast 12 000 kronor.
Den andra nyheten på gasbilsfronten kommer senare i höst med leveranserna av Volkswagen Passat TSI EcoFuel. Bilen får bra räckvidd då gastankarna rymmer 22 kg och bensintanken 31 liter.
Tjänstebilsförare som är öppna för att prova ett mycket miljövänligt alternativ har mycket att vinna. Inte minst i plånboken. Har du inte tjänstebil uppgår förmånen till 10 000 kronor i miljörabatt. Driftkostnaderna är lika låga i båda fallen.
Så mycket kostar tjänstebilen
Gasbil är billigare än dieselalternativet eftersom förmånsvärdet är rabatterat. Dessutom påverkar bränsleersättningen. Enligt huvudregeln ska arbetstagaren betala allt bränsle själv. Tjänstemilen ersätts med 9,50 kronor per mil om man kör på gas eller bensin. Eftersom gaskostnaden är 7,30 kr/mil gör föraren en skattefri vinst för varje tjänstemil.
Kör man däremot dieselbil är ersättningen 6,50 kr/mil. Eftersom kostnaden är 7,27 kr/mil går föraren back på varje mil i tjänsten. Det är upp till arbetsgivaren att kompensera föraren för förlusten.
Billigast av de fyra alternativen är hybridbilen Toyota Prius som dock är en något mindre bil. Prius gynnas också av ett extremt lågt förmånsvärde eftersom beräknas utifrån förmånsvärdet på en Toyota Corolla Verso. På det beloppet får föraren 40 procent rabatt.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se