Två motorbyten på sju år gammal Renault Captur
På tre år har Per Johansson och hans sambo Monica tvingats byta motor på sin Renault Captur två gånger. De känner sig lurade och är nu oroliga över att köra bilen. Verkstaden påstår att de gjort vad de kan och att de hade önskat mer hjälp från Renault.
Per Johansson och sambon Monica i Örnsköldsvik köpte 2017 en Renault Captur av årsmodell 2015 med endast en ägare sedan tidigare. Bilen har bensinmotor, den verkar ha skötts om av den första ägaren och har inte gått speciellt långt.
– Det är Monicas bil och hon kör den bara till och från jobbet, ungefär fyra mil om dagen totalt. Kör vi längre tar vi min bil, så den har inte gått mer än 10 000 mil i dag, när bilen är sju år gammal, säger Per Johansson.
När det var dags för service 2019, då bilen hade gått ungefär 6 000 mil, upptäckte verkstaden att det inte fanns någon olja i systemet och bilen hade inte larmat om det på något sätt. Efter kontakt med Renault genom det digitala systemet för reservdelar och annat konstaterades att motorn behövde bytas.
– Det var deras rekommendation och dem följer vi alltid, då fick vi in en utbytesmotor direkt från Renaults fabrik. Vi vet inte exakt i detalj vad det innebär mer än att vi måste skicka den gamla motorn i utbyte, därav namnet, berättar Lennart Thelin, verkstadschef på Bilbolaget i Örnsköldsvik, som är en auktoriserad verkstad för Volvo, Renault och Dacia.
Eftersom bilen bara var fyra år och nybilsgarantin gäller i fem år stod Renault för kostnaden av motorbytet. Så Per och Monica fick hem bilen med motorn bytt och allt var frid och fröjd – ett tag. Vid ännu en service strax före jul 2022 upptäcktes fel på motor nummer två.
– Det bubblade i kylarvätskebehållaren och skickade en notering i systemet till Renault. Den gången svarade de att vi måste byta motorn igen, men att de inte skulle stå för kostnaden eftersom bilen då var mer än fem år gammal, säger Lennart Thelin.
Då fick de i stället vända sig till försäkringsbolaget som har en annan bedömningsstrategi. Verkstaden ville gärna undersöka felet och se om det gick att reparera, men fick nej från Renault. Något som Renault själva inte kan ge något svar på varför. Pressavdelningen skriver i ett mejl till Teknikens Värld:
”Om något fel upptäcks efter garantitiden så har Renault ett goodwill-system som eventuellt kan täcka skador men om försäkringen tar dessa så går den in i första hand. Det finns ingen generell regel för goodwill utan det blir beslut från fall till fall.”
Verkstaden hade en dialog med försäkringsbolaget, som uppmanade till att lyfta topplocket för att det kanske kunde ha räckt att byta det. Men då konstaterades läckage från flera cylindrar och motorn behövde bytas.
– Eftersom försäkringsbolaget är den som ska betala, utöver kundens självriskkostnad, är det försäkringsbolaget som bestämmer vad som sker och hur. Så vi bytte motorn igen och den andra gången blev det också en utbytesmotor från Renault, eftersom det inte fanns någon begagnad med acceptabla mil. Det är 99 gånger av 100 begagnade reservdelar när vi pratar med försäkringsbolag, och där har vi ingen rätt att påverka om vi inte ska behöva lägga kostnaden på kunden. Och det vill vi inte, säger Lennart Thelin.
Så Per och Monica fick betala självrisken och försäkringsbolaget stod för resten. De känner sig lurade över att bilen inte vid något tillfälle tycks ha fått en ny motor, utan begagnad eller reparerad.
– Monica är ju rädd för att köra med bilen nu, man tänker ju ”när ska nästa motorbyte ske?”. Man vet ju inte hur långt den ”nya” motorn har gått eller vad den varit med om. Vi är besvikna och vi har utan framgång försökt nå Renault, så de enda vi kan klaga hos är verkstaden, det dokumenteras inte, berättar Per Johansson bekymrat.
Lennart Thelin svarar på klagomålet:
– Vi har kontakt med skrotar som är seriösa, vi får anta att motorn är fullt fungerande. Vi är också bedrövade över den här situationen. Vi är här för att hjälpa kunden och vi gör allt vi kan, vi får från vårt håll gnälla vidare på Renault, men det ger inte så mycket.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se