Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jörgen Svensson har väntat mer än ett halvår på att få tillbaka sin fulla funktion i Volvo On Call-appen.
Jörgen Svensson har väntat mer än ett halvår på att få tillbaka sin fulla funktion i Volvo On Call-appen.
Jörgen Svensson har väntat mer än ett halvår på att få tillbaka sin fulla funktion i Volvo On Call-appen.
Jörgen Svensson har väntat mer än ett halvår på att få tillbaka sin fulla funktion i Volvo On Call-appen. Foto: Privat

Utfryst – Volvo On Call glömde värmaren

Uppdateringar ska göra livet enklare. Men efter en uppdatering av Volvo On Call försvann möjligheten att starta motorvärmaren med tidur. Volvo ”jobbade på en lösning” medan V70-ägaren Jörgen Svensson började förbereda sig på en vinter med kallstarter.

Jörgen Svensson bor inte i Kalix, tvärtom. Men även i Småland vill Jörgen Svensson kunna starta motor- och kupévärmaren i sin dieseldrivna Volvo V70 från 2015 vid ett visst klockslag med hjälp av sin smartphone. Det har fungerat bra förr, men efter den senaste uppdateringen av Volvo On Call-appen försvann timer-möjligheten.
– Det är ju inte klokt! En uppdatering ska ju innebära att servicen förbättras, inte att man tar bort en av de mest använda funktionerna, säger Jörgen Svensson när han talar med Teknikens Värld.

Funktionen försvann för över ett halvår sedan, i mars. Fortfarande kan Jörgen starta värmaren via appen, men han saknar timern – funktionen som gör det möjligt att sätta igång värmaren vid ett visst klockslag.
– Efter uppdateringen klagade jag direkt hos Volvo. De hade olika ursäkter, och sade att en bugg hade uppstått. Jag tycker att det är mycket märkligt att de släpper ut en ny version av Volvo On Call utan att testa att den kanske mest använda funktionen finns kvar, säger Jörgen Svensson.
Volvo höll med Jörgen Svensson i sak – funktionen att kunna fjärrstyra ska finnas och de lovade att de jobbar på en lösning.

Problemet är att när Jörgen Svensson i september kontaktar Teknikens Värld har fortfarande inget hänt.
– Varje gång jag kontaktar Volvo så säger de samma sak, att de ”undersöker saken”. Men hur kan det ta så lång tid, det fungerade ju innan, frågar sig Jörgen Svensson.
Teknikens Värld vände sig till Volvos pressansvarige i somras för att få ett svar – har verkligen funktionen att kunna starta värmaren med timer försvunnit?

Presschefen Gustaf Sjöholm svarade och gav löfte om bättring.
– Nej, funktionen med att ställa in värmaren med timer har inte försvunnit. Dock har vi erfarit vissa problem med den här timer-funktionen och undersöker det nu för att kunna åtgärda så snabbt som möjligt, säger Gustaf Sjöholm.
Svaret kom från Volvo 20 september. Men när vi talar med Jörgen Svensson i början av november har fortfarande inget hänt. Visserligen har ”The Golden Week”, Kinas nationaldagsvecka i oktober, kommit emellan, men nog borde ”så snart som möjligt” kunnat klämmas in någon gång mellan mars och november – även i Volvo-kalendern. Särskilt som Volvo On Call är en service som Volvo tar 390 ­kronor per år för när bilen har hunnit bli fyra år gammal.

– Jag får väl vänja mig vid att kallstarta bilen, konstaterar Jörgen Svensson.
När vi kontrollerar händelseutvecklingen med Gustaf Sjöholm på Volvo ger han Jörgen Svensson rådet att börja använda den gamla appen.
– Vi arbetar på att ta fram en lösning till problemet. Under tiden kan Volvoförare byta till den gamla designen i appen där timer-funktionen fortfarande finns tillgänglig.
Om du senare vill byta tillbaka till den nya designen måste du ominstallera appen, förklarar Gustaf Sjöholm.

Precis vid pressläggningen av denna ­tidning uppdaterades Volvo On Call-appen och nu ska timer-funktionen fungera igen. Bra så klart, men att det har tagit så lång tid är anmärkningsvärt.

Volvo On Call

Volvo On Call är standard på alla nya Volvo från och med modellår 2020, och ingår då i fyra år. Efter det krävs en förlängning av abonnemanget. I dagsläget kostar abonnemang 390 kr per år. Med systemet kan man med hjälp av en smartphone styra vissa funktioner på distans.

Hitta bilen.

Styra temperaturen, starta motor- och kupevärmare.

Läsa av instrumentpanelen (bränslenivå, körsträcka etc).

Låsa respektive låsa upp bilen.

Skicka destinationer till bilens navigationssystem.