Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Robin Törnros

Vågar man köpa begagnad bil online?

Frågan ställs på sin spets när M Sverige (före detta Motormännen) öppet kritiserar möjligheten att ”klicka hem” en begagnad bil via nätet. De menar att konsumenternas trygghet går förlorad och att marknaden blir rena vilda västern då bilhandlarna inte lever upp till branschens egna villkor.

Näthandeln sprider sig över alla branscher och antalet köp online ökar hela tiden, med toppnotering under Black Friday-perioden som precis avslutats. Men hur långt är du beredd att gå i din iver att klicka hem varor från hemmets trygghet? Skulle du till och med klicka hem en begagnad bil utan att titta på den först?

M Sverige (före detta Motormännen) gör i dag tydligt att man avråder från köp av begagnade bilar online, där bilarna klickas hem via en köp-knapp.

– Spekulanter kan inte ens ta del av bilens varudeklaration. Företagen struntar i att redogöra för bilens skick och så får det inte gå till, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på konsumentorganisationen M Sverige.

LÄS OCKSÅ: Tips inför köp av begagnad Volkswagen Golf

Det tyngst vägande skälet till varför M Sverige reagerar mot online-köp av begagnade bilar rör konsumentköplagen och den informationsplikt som den omfattar. Eller, rättare sagt, den stora risken är att tillräcklig information om varans skick inte förmedlas samt att den av branschen framtagna varudeklarationen inte alltid används – allt enligt M Sverige.

– Näthandel bidrar till ökad tillgänglighet och konkurrens och är förstås jättebra, men bilbranschen verkar ha glömt de egna regelverken. Om förhållandena inte förbättras måste Konsumentverket träda in och säkerställa konsumenternas rättigheter, säger Carl-Erik Stjernvall som avslutar:

– Man vet inte om man ska skratta eller gråta. För den som vill köpa grisen i säcken är det här världens chans, konstaterar Carl-Erik Stjernvall.

LÄS OCKSÅ: Tips inför köp av begagnad laddhybrid

Foto: Robin Törnros

Det är lätt att bara hålla med om kritiken och säga att köp aldrig en begagnad bil utan att först syna den i sömmarna. Bakom alla olika uttryckssätt i bilannonser kan precis vad som helst dölja sig. Allt från rena vrak till nyskick. Om du väljer att klicka hem din begagnade bil så överlåter du till någon annan att bestämma vad de där termerna betyder för just dig och så ska det inte vara. Men samtidigt är onlineköp en del av utvecklingen även kring begagnatköp. Vår konsumentreporter Mikael Stjerna ger sin syn på saken:

– Det är lätt att hålla med M – köp inte bilen osedd utan att ha fått ordentligt med information om bilen. En ordentlig varudeklaration är inte en omöjlig uppgift för en bilhandlare som rimligtvis har inbytestestat bilen när de får in den. Så bilhandlare – se till att vidarebefordra den informationen. Att kunder tål ärlig information om skicket på en bil bevisar den framgångsrika bilauktionsfirman KVD. De noterar repor, revor, gnissel och gnek – och kunderna slåss om bilarna!

LÄS OCKSÅ: Tips inför köp av begagnad Volvo V90

– Själv tycker jag bilar lämpar sig synnerligen väl för distansköp. Den som bara vill välja bil bland utbudet i närmiljön begränsar utbudet kraftigt, vilket betyder att man förmodligen missar bilen som passar bäst. Utvidga söket, och du hittar en bil som är mer optimal för dig. Själv har jag köpt åtskilliga bilar osedda. Jag sparar både tid och pengar på att slippa ”tittresor”. Men ett bra förarbete – och ärliga bilhandlare – är en förutsättning. Tyvärr är vi inte där i dag, säger Mikael Stjerna.

LÄS OCKSÅ: Tips inför köp av begagnad Toyota Avensis

Vad tycker då de största aktörerna på marknaden om M Sveriges inställning i frågan? Vi ställde frågan till Blocket och Wayke – här är deras svar via Tero Marjamäki, PR- och presschef Blocket, samt Martin Fransson, vd Wayke:

Tero Marjamäki, Blocket.Tero Marjamäki, Blocket.Tero Marjamäki, Blocket.
Tero Marjamäki, Blocket. Foto: Blocket

Hur ser Blocket på M Sveriges inställning till online-köp av begagnade bilar?

– Bakgrunden och en av anledningarna till att vi valde att lansera köp online är på grund av konsumenternas ändrade beteende. Fler och fler konsumenter vill köpa sin bil online och för att möta den nya generationens bilköpare lanserade vi en köpknapp i bilannonserna tillsammans med DNB. Köparen erbjuds olika finansieringsalternativ och verifierar sig genom BankID. Projektet är relativt nyligen lanserat och vi utvärderar det kontinuerligt. Vi sätter alltid konsumenternas bästa i första hand och därför säkerställer vi kvalitén på de handlare som är på Blocket och vi har tagit fram lösningar så att så många uppgifter som möjligt är publicerade vid varje annons. Dels har vi autopopulering av viktiga uppgifter, dels finns en Carfax-rapport tillgänglig och dels har vi också tips för en trygg bilaffär samt möjlighet att teckna exempelvis begagnatförsäkring. Vidare har konsumenten ångerrätt och kan hävda sitt köp. Konsumenten betalar heller inget förrän denne haft kontakt med handlaren.

Hur ser Blocket på onlineköp (att klicka hem) av begagnade bilar som företeelse?

– Mer och mer av handeln rör sig online. Både köp av mindre varor av lägre värde, men även större varor såsom fordon av olika slag. Konsumenter är mer informerade i dag och gör övervägda köp då mycket information finns en sökning bort. Att vi valde att lanserade köp online var just på förfrågan från våra konsumenter då de kan göra research för just den bilmodell de är ute efter och sedan kan göra ett informerat köp online.

M Sverige menar att konsumenterna riskerar att gå miste om tryggheten i bilaffären då bilhandlarna inte lever upp till branschens egna villkor och marknaden beskrivs som rena vilda västern för konsumenten. Hur ser Blocket på detta?

– Vi delar inte uppfattningen att det är vilda västern. Konsumenter gör i regel i dag väl övervägda köp. Speciellt när det kommer till köpet av en bil. En undersökning som Kantar Sifo gjort visar att majoriteten lägger minst en vecka eller mer på att söka information på nätet inför ett bilköp. Bilhandlarna har också blivit bättre och erbjuder i dag mer information kring varje objekt online än vad som tidigare gjorts.

Men med detta sagt tar vi till oss av kritiken från M Sverige och vi arbetar ständigt med att göra vår marknadsplats så säker och trygg som möjligt och utvärderar vår möjlighet att köpa bil online.

Martin Fransson, Wayke.Martin Fransson, Wayke.Martin Fransson, Wayke.
Martin Fransson, Wayke. Foto: Wayke

Hur ser Wayke på M Sveriges inställning till online-köp av begagnade bilar?

– Det är naturligt att känna en viss oro inför teknikutvecklingen men M Sverige inser inte att e-handeln har lett och leder till en ökad trygghet för konsumenterna. Självfallet kan du ta del av varudeklarationer för alla fordon som finns till salu, samtidigt tillämpas distansköplagen som ger ett omfattande skydd och alla säljare och fordon som ligger på Wayke har kollats noggrant med hjälp av Carfax för att se att informationen i annonsen stämmer, att fordonet är exakt vad som beskrivs. Detta ger en tryggare affär än att handla bilen av en privatperson eller handlare som du inte har kollat innan.

Hur ser Wayke på onlineköp (att klicka hem) av begagnade bilar som företeelse?

– Onlineköp är framtiden och det kommer att skapa en bättre, tryggare bilmarknad för all parter. Inom kort ser vi AI-funktioner som kan kontrollera exakt hur en bil livscykel har sett ut fram tills du köper den, hur den är körd, hur den är servad och vilket pris den ska ha utifrån skick och dagens marknad. Det är redan säkrare att handla en bil online hos oss och det kommer bara att bli bättre.

M Sverige menar att konsumenterna riskerar att gå miste om tryggheten i bilaffären då bilhandlarna inte lever upp till branschens egna villkor och marknaden beskrivs som rena vilda västern för konsumenten. Hur ser Wayke på detta?

– Det är tråkigt att M-Sverige vill hämma bilbranschens utveckling. Det digitala ger konsumenten mer makt och kontroll över bilköpet vilket är precis vad som behövs. I dagsläget upplever många bilköpet som ett extremt jobbigt beslut men jag inser att M Sverige består av kunniga och intresserade medlemmar som sannolikt inte är i lika stort behov av hjälp med bilaffären. De har troligtvis inte samma behov och intresse av den hjälp och trygghet som digitala köp ger konsumenten.