Välj rätt tillval till bilen
Att utrusta sin nya bil med teknik och lyxiga tillval är lockande, men hur smart är det? Vi rätar ut frågetecknen kring vilka finesser som ger bäst betalt när bilen ska säljas.
Instegspriset för den nya bilen kan tyckas lågt och lockande men en helt outrustad standarbil är inte rolig. Nästan alla bilmodeller kräver en viss utrustningsnivå för att man ska trivas riktigt bra. Säkerhet, komfort och trevnad är en sak, men hur är det med ekonomin – är det ekonomiskt försvarbart att packa sin bil full med dyr extrautrustning?
– Det beror på vilken bil man har valt. Dyra bilar förväntas ha mycket utrustning medan det inte är samma krav för de billigare, säger Jonas Björkman, värderingsansvarig på Bilpriser.se. Generellt kan man absolut säga att tillvalen tappar sitt värde snabbare än bilen, 30 procent kvar efter tre år brukar vara ett bra riktmärke.
Att välja rätt tillval till bilen innebär att balansera på en tunn linje. Enligt Jonas Björkman är det rent ekonomiskt oklokt att proppa bilen full med all den senaste tekniken, men det är heller inte bra att köpa en instegsbil utan någon som helst utrustning eftersom den kan bli svårsåld som begagnad.
– För att verkligen förstå det hela måste man se till de olika produktcyklerna. Bilar har långa produktcykler på 5-7 år medan det mesta av tekniken man kan utrusta bilarna med har kortare cykler, i värsta fall bara ett eller två år. Inom bara ett par års tid kan tekniken ha utvecklats så pass att det finns både bättre och billigare system ute på marknaden, säger Jonas Björkman.
”Tillvalen tappar värde snabbare än bilen, ungefär 30 procent efter tre år.”Ett exempel på sådan teknik är GPS-system. Audi tar 20 000 kronor för navigationssystem i A6, BMW tar lika mycket för liknande system till 5-serien medan Mercedes är billigare med 14 500 kronor för navigation till E-klassen. Det handlar om mycket pengar som visserligen köper den senaste GPS-tekniken snyggt integrerad i bilen men som om bara något år kan vara utdaterad. De finesser som finns i de dyraste GPS-systemen från premiumtillverkarna kan man köpa för några tusenlappar i en handhållen GPS-navigator inom några år.
Desto bättre är det att lägga pengar på läderklädsel.
– Att utrusta bilen är ungefär som att inreda sitt vardagsrum. Den som köpte en stor och dyr soffa för fem år sedan kan förvänta sig att få tillbaka det mesta av pengarna om soffan ska säljas men den som köpte en plasma-tv för samma pengar ska vara glad om någon kan tänka sig att hämta den gratis. Det är också så att de som köper det allra senaste i teknikväg får betala ett högt pris för att vara först, säger Jonas Björkman.
Tillval till bilen som inte lönar sig
• Stora lättmetallfälgar
Kloka begagnatköpare vill ha små fälgar som passar till billiga däck.
• GPS-navigator
Begagnatköparen köper hellre en uppdaterad, handhållen GPS.
• Stort stereosystem
Det avancerade märkesstereopaketet är oftast ointressant på blocket.
• Handsfree
Begagnatköpare jobbar oftast inte i bilen.
• Parkeringssensorer
Går att eftermontera relativt billigt.
Tillval till bilen som lönar sig
• Läderklädsel
Uppskattat på begagnatmarknaden och håller bättre för slitage än tygklädsel.
• Femdörrars/kombikaross
Sedanmodeller i lägre prisklasser är iskalla på begagnatmarknaden
• Luftkonditionering
I dag är luftkonditionering ett krav.
• Fyrhjulsdrift
Vissa modeller förutsätts har fyrhjulsdrift och är svårsålda utan.
• Automatlåda
Automatlåda kostar extra, men du får igen en stor del av pengarna i efterhand.
• Farthållare
Ett billigt och uppskattat tillval. Ses ofta som en självklarhet.
• Metalliclack
Alla vill ha det, även begagnatköparna.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se