Värdeminskningen för 112 bilmodeller – superlista
Att nya bilar rasar i värde är inget nytt, men likväl något som de flesta bilköpare blundar för. Här försvinner många tusenlappar varje månad utan att det märks i plånboken. Först när det är dags att byta går det upp för en hur mycket av investeringen som egentligen försvunnit. Värdeminskningen är den enskilt tyngsta ekonomiska posten i nybilsägandet och utgör ungefär halva årskostnaden. Bilarna vi har granskat, samtliga testbilar under 2008, har tre år efter nybilsköpet tappat 32 till 52 procent av bilens värde. Skillnaderna är stora mellan ”finare” och mer vardagliga märken inom samma storleksklass. Mercedes C320 4-Matic har inte bara tre gånger så stor prislapp som en Skoda Octavia Greenline, den tappar också dubbelt så mycket i värde varje år – 67 300 mot 24 666 kronor. Största värderaset i procent har Renault Laguna, Skoda Superb, Citroën C5 och Alfa Romeo 159.
Den som vill förlora så lite pengar som möjligt innan det är dags att byta bil väljer med fördel Toyota Aygo, som har en årlig värdeminskningskostnad på 11 667 kronor. Ingen annan ny bil faller så lite. Kia Picanto Eco är en jämförbar miljöbil som kostar ungefär lika mycket som Aygo i inköp, men Kia-ägaren får räkna med att värdet faller snabbare, 3 966 kronor mer varje år. Generellt gäller att billiga småbilar är vettiga investeringar sett till andrahandsvärdet. Men då gäller det att välja rätt modell. Citroën C3 med stora 1,6 HDI-motorn tappar 25 300 kronor per år, i paritet med ovan nämnda Skoda Octavia. Toyota Prius och Honda Civic Hybrid tappar minst i värde procentuellt sett i Golfklassen, men i rena pengar får man betala dyrt för hybridnöjet. De etanoldrivna modellerna av Citroën C4, Ford Focus, VW Golf och Renault Mégane är jämförelsevis åtskilliga tusenlappar billigare i värdeminskningskalkylen. Prestigemärket BMW finner alltjämt sin kundkrets medan kunderna bedömer Jaguar som ett mer osäkert kort. Enligt vår värdeberäkning betalar du nästan en tusenlapp extra i månaden för att få köra Jaguar XF 2,7D jämfört med om du kör BMW 530d. Procentuellt sett har dock Saab 9-5 ett sämre andrahandsvärde än Jaguar XF.
Stora bränsletörstiga suvar faller mest och snabbast i värde. Tungviktare som Mercedes GL, Toyota Land Cruiser och Porsche Cayenne GTS tappar vardera, per år, lika mycket som en rejäl småbil kostar ny. Den mest magsårsframkallande affären är ändå Maybach 62. Ägaren ser varje år 720 334 kronor försvinna i ett stort svart hål, ett hål som växer i takt med finanskrisens framfart. Värdeminskningen har traditionellt sett varit mindre för bilmärken som är väl inarbetade på den svenska marknaden. Den senaste tidens turbulens kring ägarna till Saab och Volvo kan dock få långtgående konsekvenser. Bilspekulanterna ser sig om efter mer stabila märken som ser ut att ha en ljusare, och möjligen också grönare, framtid.
Missa inte tabellerna längre ned.
Så fick vi fram siffrorna
Teknikens Värld har räknat fram den årliga värdeminskningen på 112 bilar, baserat på tre års ägande och en körsträcka om 6 000 mil. Prognosen på andrahandsvärden hos nya bilar görs i samarbete med KVD, Kvarndammens Bilauktioner, som via auktionssajten bilpriser.se värderar över fyra miljoner bilar varje år.
Bromsa värdeminskningen
För att minska värdeminskningen bör köparen välja rätt modell och rätt tillval till sin nya bil. Kombiutförande betalar sig när bilen säljs. För bilar som har tre dörrar i grundutförande brukar det löna sig att betala extra för att få en femdörrarsbil. Tillvalsutrustning minskar vanligen i värde snabbare än bilen i övrigt och kan i värsta fall vara helt värdelös efter tre år. Smarta tillval som inte faller mer i värde än bilen är luftkonditionering, farthållare och dragkrok. Regnsensor, parkeringshjälp, navigator, taklucka, sportchassi och 18-tumshjul bör nybilsköparen däremot undvika för att undvika kraftig värdeminskning.
Visste du att...
Den som köper en mindre bil kommer billigare undan. I rena pengar blir värdefallet mindre eftersom insatsen inte är lika hög som för en större bil. Bränslekostnaden hålls nere. Kapitalkostnaden är inte lika stor. Service- och reservdelspriserna är ofta lägre, liksom fordonsskatten, som baseras på bränsleförbrukning/koldioxidutsläpp.
Småbilar
Summering: Billiga bilar faller mindre i värde eftersom de har om ett lägre ingångspris. Generellt gäller att småbilar faller minst i värde procentuellt sett. Miljödebatten, den ekonomiska oron, högre räntekostnader och andra kostnader kring bilägandet gör mindre bilar mer lockande i nuläget.
Golfklass
Summering: Kompaktklassen är rätt homogen sett till värdefallet. Sticker ut gör hybridbilarna som är snåla men dyra i inköp och kostar ägaren mycket i form av värdeminskning. Hybriderna är ganska högt värderade på marknaden nu och inte mycket tyder på att de ska bli mindre populära.
Mellanklass
Summering: Stora skillnader på vad man får betala för nybilsdoften, både i inköpspris och värdeminskning. Varumärket har stor betydelse. En exklusiv Audi A4 kostar mer än dubbelt så mycket som Skoda Octavia i årlig värdeminskning. Jaguar och Saab (!) har sämst andrahandsvärde.
Prestige/stora
Summering: De som köper dyrare bilar kan alltid hävda att värdet står sig väl. Men hur kul är det att förlora 50 00060 000 kronor per år i värdeminskning? Prognosen tyder på att värdemässigt säkra Volvo V70 tappar lite av sin glans som begagnad. Försäljningryktet gör att bilspekulanterna tvekar.
SUV
Summering: Törstiga bensindrivna suvar sjunker snabbast och mest i värde. För de allra största försvinner en mindre förmögenhet ut i tomma intet, varje år varje mil! Land Rover Freelander har sämst andrahandsvärde medan VW Tiguan och Subaru Forester framstår som minst dåliga i denna klass.
Lyx/sport/coupé/cabriolet
Summering: Ett hopkok av modeller. Gemensamt är att köparen förmodligen räknat med högre värdetapp än för en vanlig bil. Porsche håller värdet bra, här finns köpare oavsett konjunktur. Sämre är det för rena lyxbilar och udda coupémodeller, läs Peugeot 407 Coupé.
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se