Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Varning för bedrägeri vid parkeringsautomater

Ett nytt trick för att lura till sig pengar från hederligt folk har uppenbarat sig i Sverige. Blir du lurad blir du av med pengar samtidigt som du kan få parkeringsböter.

Runt om i Sverige har det upptäckts parkeringsautomater med anvisningar om hur du kan betala parkeringsavgiften med Swish. I exempelvis Sollentuna norr om Stockholm står det på stora lappar klistrade över automaterna ”Avgift 49 kr heldagsparkering. Gäller alla vardagar/helger på alla P-platser. Märk din betalning med ditt registreringsnummer. Betala till XXX” där de tre X:en är ett telefonnummer.

Lappen är hyfsat ”proffsigt” utformad meden stor Swish-logotyp och kan därmed få många bilägare att tro att det är parkeringsbolaget som ligger bakom anvisningarna. Men så är det inte. Parkeringsbolagen använder endast de vanliga betalningsmetoderna, det vill säga inte Swish. Dessutom finns det sms-betalningar och betalning via mobilapplikationer, beroende på var man befinner sig.

I Sundsvall har parkeringsautomaterna till och med täckts över med en säck för att man ska tro att den är tagen ur funktion. På säcken finns samma falska lapp som på automaterna i Sollentuna, om att man ska swisha för att betala parkeringen.

Händelserna är polisanmälda och polisen tror att de har goda förhoppningar att hitta personen eller personerna bakom bedrägeriet eftersom bakom varje Swish-konto finns ett personligt id.