Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Varning för dessa vinterdäck!

En ny vinter stundar och det gäller att välja rätt däck till bilen. Vi vet vilka däck du ska ha – och vilka du definitivt ska undvika.

När vintern kommer och vägarna blir kalla är det inte bara att slänga på vilka vinterdäck som helst på bilen. Olika däck skiljer sig åt väldigt mycket på olika punkter. Vissa är bra på mycket, andra är bra på mindre – och vissa är dåliga på det mesta.

I Teknikens Världs stora vinterdäcktest för säsongen 2020/2021 presterar några däck klart sämre än andra. En trio sticker ut i negativ bemärkelse, detta är alltså däck du ska undvika för att inte äventyra din körning i vinter.

Att välja däck som gör bra ifrån sig när det är vinterföre eller vått på vägarna, vilket det ofta är när exempelvis vägsaltet har gjort sitt jobb, behöver inte heller betyda större utgifter. Det ger vårt vinterdäcktest tydliga exempel på. Det finns däck i den trio som vi varnar för som är dyrare än flera av de däck som presterar bäst i testet.

Följande tre vinterdäck avråder vi från att använda, välj i stället något av de däck vi rekommenderar:

Foto: Patrik Lindgren

Nexen Winguard Winspike WH62
Dubbdäck
Nexens dubbade däck uppvisar aningen sämre isprestanda än Kumhos dubbade alternativ. Samtidigt är det ungefär lika dåligt på vått som de bästa dubbdäcken. Nej, det finns inget grepp. Det finns bara ett lägre lockpris som du inte ska gå på.

Foto: Patrik Lindgren

Nexen Winguard IcePlus WH43
Nordiskt dubbfritt däck
Även Nexens nordiska dubbfria däck placerar sig i bottenskiktet och på våt väg är det fullkomligt uselt – vilket genererar poängavdrag. Bortsett från våtegenskaperna så presterar det faktiskt lite bättre än sin dubbade märkesbroder på is och snö. En klen tröst.

Foto: Patrik Lindgren

Bridgestone Blizzak Ice
Nordiskt dubbfritt däck
Bridgestones nya nordiska dubbfria gick bra på is och snö. Men sedan kom våttesterna... Bridgestone Blizzak Ice lyckas inte alls leverera våtegenskaper värda namnet. Det har även sämst stabilitet i testet. Dessutom dyrare än testvinnaren.

Foto: Patrik Lindgren

Missa inte att läsa hela årets vinterdäcktest som du hittar här!