Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Varning för senap i bilens motor!

Ska du sälja din bil? Se då upp för spekulanter som vill dra dig vid näsan genom att hälla senap i motorn.

Det är i pappersupplagan av dagens Expressen man kan läsa om hur Håkan Larsson i skånska Svalöv fick senap i motoroljan. Han hade annonserat ut sin Skoda Fabia på Blocket under tre veckor utan att en enda spekulant ringde. Plötsligt ringde en man från Malmö som sade sig vara intresserad av bilen, men till ett betydligt lägre pris än de 34 000 kronor som stod i annonsen.

Dagen efter kom den uppringande spekulanten med sin bror för att titta på bilen. Medan spekulanten tog sig en tiominuters provtur med bilen pratade brodern med Håkan Larsson om hur just denna Skoda Fabia-modell har problem med topplockspackningen. Han frågade om den var bytt på bilen ifråga, men Håkan Larsson kände inte till några sådana problem och packningen var således inte bytt.

När spekulanten kom tillbaka efter provturen öppnades motorhuven och oljestickan drogs upp. Den var helt gul och på insidan av locket till påfyllningshålet för olja var det fullt av gul smörja.

Håkan Larsson blev paff, han misstänkte motorras. De båda bröderna var trots den trasiga motor fortfarande intresserade av bilen, men till ett kraftigt reducerat pris. Håkan Larsson ville dock inte sälja en bil som var sönder, trots spekulantbrödernas försök till att övertala honom.

I vredesmod åkte spekulanten och brodern därifrån – utan någon Skoda Fabia. Då passade Håkan Larsson på att lukta på den gula sörjan i motorn. Den luktade inte olja – däremot något helt annat bekant. Efter ett litet smakprov kom Håkan Larsson fram till vad det var – senap.

Senare under dagen kom ett mail från spekulanten.

– Han skrev att han kunde ge 20 000 kronor för bilen. Jag tackade nej. Däremot tackade jag för senapen och skrev att jag skulle använda den till middagskorven, säger Håkan Larsson utan att precisera om det rörde sig om en grov skånsk senap eller en vanlig slät korvsenap.

Spekulanten och hans bror var helt enkelt ohederliga och ville få säljaren att tro att en bra bil var dålig och därmed snuva honom på tusentals kronor.