Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mikael Falk vill varna andra för oseriösa bilvärderingssajter.
Mikael Falk vill varna andra för oseriösa bilvärderingssajter.
Mikael Falk vill varna andra för oseriösa bilvärderingssajter.
Mikael Falk vill varna andra för oseriösa bilvärderingssajter. Foto: Teknikens Värld

Varning för värderingsbedragare!

Mikael Falk vill varna för Bilprisinfo.se. Affärsidén är att lura kunden till ett köp av en tjänst som de tror är gratis. Ett misstag som kan kosta 1 998 kronor.

Vi fick ett brev från en uppretad och arg läsare. Mikael Falk hade lurats att beställa en så kallad bilvärdering och fick ett krav på 2 000 kronor. Nu vill han varna våra andra läsare.

”Jag läser er tidning och har här ett tips att ta upp i Teknikens Värld: Omkring 600 000 begagnade bilar säljs i Sverige varje år. Alla behöver göra någon form av värdering för att kunna sätta ett rimligt pris. På nätet finns flera, de flesta gratis och mer eller mindre rättvisande. Men här härjar numera också aggressiva, utländska bilprisinfo.se. Denna sajt är utformad för att få besökarna att snabbt klicka i och fylla i sina uppgifter, utan att redovisa att 'tjänsten' kostar tusentals kronor.”

Mikael Falk beställde själv en värdering på sin BMW 330i från bilprisinfo.se i tron att den var gratis. Det är lätt att missa att den i själva verket kostar 1 998 kronor.

Efter fältet där man anger registreringsnumret finns en ruta där man sätter i ett kryss för att bekräfta att man godtar villkoren.

Intill rutan finns en mycket svårläst text med gröna bokstäver på grön botten där det står ”Jag godkänner avtalsvillkor för tjänsten och att den påbörjas direkt utan ångerrätt. Pris 1 998 kr. I enlighet med distansavtalslag (2005:59) och (EU) 2016/679 GDPR”

Eftersom texten är nästan osynlig och för att värderingstjänster normalt sett är gratis är det lätt att tro att man beställer en gratis värdering.

– Att betala 2 000 kronor för något som andra ger gratis är givetvis inget som någon människa frivilligt skulle göra om de hade sett ”villkoren”. Därför ser ”Bilprisinfo” till att ange villkoren i grön text mot grön botten, säger Mikael Falk.

Efter beställningen gick det drygt en vecka, sedan fick Mikael Falk en värdering med posten tillsammans med en räkning på 1 998 kronor.

Det märks tydlig att företaget vet att räkningen kommer som en överraskning för mottagaren. På fakturan skriver man inte längre med grön text på på grön botten. Nu är det tydlig röd text på vit botten som gäller ”Betalningen ska vara oss tillhanda på fakturans förfallodatum. Ångerrätt gäller inte då du medgivit att din värdering påbörjas direkt utan ångerrätt.”

Vidare skriver man att påminnelseavgifter på 109 kronor plus 25,5 procent dröjsmålsränta tillkommer vid försenad betalning, och att ärendet kommer att överlämnas till Kronofogdemyndigheten..

Mikael Falk ville självfallet inte betala för den värdelösa värderingen, men vill heller inte ta risken att förlora en tvist i domstol.

– Jag betalar motvilligt 1 998 kronor men vill varna andra för att beställa tjänster från den här skojarfirman, säger Mikael Falk.

Firman har en historia. Innan bilprisinfo.se dök upp i vintras fanns ett företag som bedrev exakt samma skojeriverksamhet under namnet ”bilvärdering24.se”. Det hade nästan samma upplägg men var något fräckare. Man skrev från början inte att värderingen kostade pengar, det framgick bara om man klickade på länken ”villkor”. Kunder blev förstås rasande när de fick en räkning på 2 000 kronor i samband med värderingsutlåtandet.

Konsumentverket fick snabbt över 300 anmälningar riktade mot företagets krav.

Men Konsumentverket lade ner ärendet mot företaget när det upphörde med verksamheten.

Personen som stod bakom ”bilvärdering24. se” var för övrigt en person med det illustra namnet Royal Blomfster. Innan han tog sig namnet Blomfster hette han Kjell-Åke Karlsson. Hur mycket pengar han hann lura till sig vet vi inte men det kan ha varit 100 000-tals kronor. Eftersom han inte har någon känd adress har vi inte lyckats kontakta herr Blomfster.

Det kan dock vara samma personer bakom den nya sajten bilprisinfo.se. Marknadsföringen ser likadan ut, formuleringarna är likartade. Det nya är att ägarna till sajten är ett bolag vid namn Swedtrust, registrerat i Riga i Lettland.

Charlotte Söderlund är jurist på Konsumentverket.

Men är det som bilprisinfo.se håller på med verkligen lagligt? Vi frågar Charlotte Söderlund, jurist på Konsumentverket.

– Det är fri prissättning i Sverige vilket innebär att företag kan sätta vilka priser man vill. Kravet är dock att prisinformation enligt prisinformationslagen ska anges på ett klart och tydligt sätt innan man accepterar priset. Har priset inte angetts på det sättet så räknas marknadsföringen som vilseledande eftersom det då utelämnas viktig information, svarar Charlotte Söderlund.

Måste jag betala räkningen från en sådan här skojarfirma?
– Utgångspunkten är att man inte är skyldig att betala för något man inte har beställt. Har man beställt värderingen, men inte förstått att den kostade pengar, kan man bestrida fakturan. Det är då viktigt att man kontaktar företaget skriftligen och förklarar varför man inte har för avsikt att betala. Det är därefter upp till företaget om de vill gå vidare med sitt krav. Bestrider man fakturan i varje led riskerar man dock inte en betalningsanmärkning, förklarar Charlotte Söderlund.

Vad gör ni för att stoppa bilprisinfo.se?
– Företaget bakom webbplatsen Bilprisinfo.se har sitt säte i Lettland vilket innebär att det är lettiska myndigheter som har tillsynsansvar över bolaget. Konsumentverket har därför kontaktat den behöriga myndigheten i Lettland med anledning av de anmälningar som vi har fått in.

Vårt råd: Betala inte!

Vårt råd är att inte betala. Hoten från skojarfirman att ta kraven till domstol är sannolikt just hot. De kommer förmodligen inte att ta sina krav till domstol eftersom de med stor säkerhet förlorar.

De flesta kunder betalar inte och vad vi vet har inget krav någonsin tagits till domstol – det ingår så att säga inte i affärsidén.

 

Det enda domstolsavgörande i sammanhanget som vi har fått vetskap om kommer från Marknadsstolen 2009. I domen (2009:8) ålägger MD vid vite om 750 000 kronor företaget Fordonsvärdering i Skåne AB att lämna klar och begriplig information om tjänstens pris och ångerrätten enligt distans- och hemförsäljningslagen. Vidare förbjuder MD företaget, vid vite om 750 000 kronor, att vid marknadsföring av värderingstjänsten ge intryck av att konsumenter kan avsäga sig ångerrätten innan ångerfristen har börjat löpa.

Företaget dömdes också att betala 75 000 kronor som ersättning för konsumentombudsmannens rättegångskostnader.

 

Domslutet pekar på anledningen till att inte betala. Bilprisinfo.se har inte på ett tydligt sätt angett priset – grön text på grön botten indikerar att de medvetet försökt undanhålla prisinformationen. De har också underlåtit att informera om den lagstadgade ångerrätten. För att kunna avsäga dig ångerrätten måste du först ha fått information om den. Eftersom bilvärderingsskojarna inte informerar om ångerrätten har ångerperioden inte påbörjats och du kan därför hävda att du ångrar köpet enligt distans- och hemförsäljningslagen.

 

Viktigt är att alltid bestrida kraven. Först fakturan, och om det sedan kommer ett inkassokrav bestrider du det också. Sedan är det upp till skojarföretaget att driva ärendet till domstol.

Tråkigt nog verkar det saknas lagutrymme att straffa sådana här uppenbara skojeriförsök. Konsumentombudsmannen kan i bästa fall säga ”sluta nu” men det skickar inte skojarna i fängelse. Där de hör hemma.