Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kamkedjan från helvetet.
Kamkedjan från helvetet.
Kamkedjan från helvetet.
Kamkedjan från helvetet. Foto: Marcus Engström

Varning! Köp inte denna Volkswagen-motor

En kamkedja borde hålla bilens livslängd, men inte på Volkswagen. Även vi på Teknikens Värld drabbas av detta problem. Redaktionens två Volkswagen-ägare har nämligen båda drabbats av kedjehaveri.

Du kan lyssna på artikeln i ljudformat här:

Det pyr en kamkedjeilska på redaktionen, riktning söderut, mot Södertälje och Wolfsburg. För när båda Volkswagen-ägarna på redaktionen drabbas av problem samtidigt med kamkedjan kan det inte bara vara en slump.

Marcus Nyberg, formgivare och redaktör på tidningen, kör en Volkswagen Golf Variant från 2010 med den illa konstruerade 1,4 litersmotorn. Motorn blev så illa åtgången efter kamkedjans haveri att hela motorn fick bytas ut. Kostnad: 92 325 kronor! Hade bilen varit något år äldre hade den förmodligen skrotats.

Samtidigt blev Göran Huusko, tidningens bilvårdsspecialist, stående vid vägkanten med sin trilskande Polo 1,2 TSI. Kamkedjan hade kuggat över.

Olika motorer och olika olycksförlopp, men med två gemensamma nämnare. Dels att kamkedjan är den svaga länken. Dels att Volkswagen vägrar att ersätta bilägarna.

Detta var vad som hände våra två medarbetare:

Marcus Nybergs Volkswagen Golf köptes begagnad för tre år sedan, och har i dag 10 200 mil på mätaren. Bilen har tjänat familjen väl tills den en vintermorgon vägrade vidare tjänstgöring efter en dagislämning. I stället blev det bogsering till en verkstad som konstaterade att kamkedjan utan förvarning brustit. Detta med fatala följder. Motorbyte var nödvändigt, till en totalkostnad av 92 325 kronor.

Marcus betonar att felet inte kan ha orsakats av sliten motorolja.

– Jag har till och med servat den oftare än vad Volkswagen rekommenderar, säger Marcus Nyberg.

Som tur var för Marcus hade han en motorskadeförsäkring som tog kostnaden. För Marcus återstod 3 000 kronor i självrisk.

– Men det var besvärligt att vara utan bil. Volkswagen-verkstaden tog över tre veckor på sig för att byta motor, säger Marcus.

Trots att den har blivit exemplariskt servad gav 122-hästaren upp efter 10 000 mil. Foto: Marcus Engström

Nu med kamrem

Den flerfaldigt prisbelönta motorn 1,4 TSI lanserades 2006 och har utvecklats stegvis sedan dess. Motorn finns bland annat i Volkswagen-modellerna Polo, Golf, Passat, Tiguan, Jetta, Touran och Sharan.

2014 bytte Volkswagen från kedja till kamrem.

Göran Huusko har en Volkswagen Polo 1,2 TSI som han köpte ny 2011. Den hade gått 8 000 mil tills den en dag i januari plötsligt lade av. Den gick att starta men motorn gick bara i felsäkert läge.

– Jag lyckades ta mig till en verkstad i närheten där man konstaterade att kedjan hade kuggat över. Som tur var hade det inte blivit några ventil- eller kolvskador, det skulle räcka med att byta kamkedja och sträckare.

Göran fick ett beskt besked av Volkswagen. Eftersom bilen inte hade servats på märkesverkstad skulle inte Volkswagen hjälpa till.

– De ville inte ens bjuda på kedjan. Eftersom jag bara har trafikförsäkring skulle jag stå för allt själv. För arbetet ville de ha 9 800 kronor. Det tycker jag är väl mycket för ett så enkelt jobb. Jag köpte i stället delarna från Tyskland för drygt 918 kronor och sedan satte jag och en kamrat igång med jobbet själva. Inte någon av oss har bytt kedja förut men följde man bara instruktionen punkt för punkt så var det inte svårt. Det tog sex timmar men av det lade vi två timmar på att köpa delar, berättar Göran.

Göran är besviken på att Volkswagen inte står upp för sin produkt.

– När jag köpte bilen så frågade jag säljaren om Volkswagen hade klarat av problemen med kamkedjan, det var ju känt redan 2011. Han svarade att det inte fanns några problem, det var bara några få som ”skrev skit på internet”. Jag tycker att Volkswagen borde ha tagit tag i problemen tidigt, förbättrat konstruktionen och gjort en recall, säger Göran.

Vad problemen orsakas av har han inte fått något besked av från Volkswagen.

– Men med tanke på att jag har skött den minutiöst och bytt olja var 1 000 mil och bara använt Castrol X Professional, en riktigt bra olja, så är jag förvånad över att kedjespänningen inte fungerar och kedjan kuggar över. I övrigt mycket nöjd med Polo, jag gillar modellen. Men det känns som Volkswagens kvalitetsrykte är bättre än bilen, säger Göran.

Marcus Thomasfolk, Volkswagen Sverige, känner inte igen beskrivningen av problemet med 1,2-litersmotorn.

– Det är en motor där vi inte känner igen att vi haft den här typen av problem. Det skulle behöva göras en djupare undersökning vad gäller just den bilen för att kunna säga något mer om det som inträffat.

Volkswagen Sverige svarar

Marcus Thomasfolk, informationschef Volkswagen Sverige, svarar på våra fyra frågor angående problemet.

Volkswagen har nu helt gjort om konstruktionen på 1,4 liters-motorn och gått över till kamrem. Men vad ska alla Volkswagen-ägare göra som har den gamla kamkedjemotorn? Finns det förbättrade kedjor och spännare att köpa?

– Fackmannamässigt utförd service inom föreskrivet tidsintervall minskar tydligt risken för att man över huvud taget ska råka ut för problemet. Och i alla sådana här sammanhang arbetar Volkswagen med kontinuerliga konstruktionsförbättringar, vilket även gäller kamkedjorna.

Vad krävs för att Volkswagen ska ställa upp ekonomiskt? Räcker det med en fullstämplad servicebok? Krävs det att bilen har servats på märkesverkstad? Hur många mil får bilen ha gått?

– Om man råkat ut för ett problem och garantitiden har passerats så görs en bedömning hos en auktoriserad Volkswagen-verkstad. Det är alltid verkstaden som fattar beslut om hur frågan ska hanteras. Viktigt är att man skött servicen fackmannamässigt och har servat bilen när man fått indikation att det är dags att göra det.

Kedjedriven kamaxel är ju inte ny teknik direkt. Vad är det egentligen som orsakar kamkedjehaverierna på 1,4-motorn? Varför kuggar kedjorna över?

– Det som har hänt i dessa fall är att kamkedjan töjts ut vilket rubbar förhållandet mellan vev- och kamaxlar. Om man inte åtgärdar problemet kan det leda till en motorskada.

I andra bilmodeller som har haft liknande problem med kamkedjan, till exempel Alfa Romeo 159 2,2, varnar bilen med motorfelslampan i god tid innan det finns någon risk för skador. Varför fungerar det inte så med Volkswagens 1,4-motor?

– Normalt brukar motorfelslampan tändas även i dessa fall. Har så inte skett måste det göras en undersökning av berörd bil.