Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Varudeklaration för alla begagnade bilar

Sedan den 1 november 2018 finns en varudeklaration som gäller för samtliga begagnade bilar, oavsett pris, och som ska öka tryggheten för köparen.

Motorbranschens riksförbund (MRF) och Konsumentverket (KOV) har utformat en ny varudeklaration för begagnade bilar. Det har tidigare funnits en sådan varudeklaration som bilhandlarna kan fylla i, men nyheten är att den nya varianten omfattar samtliga begagnade bilar, även de som kostar under 30 000 kronor.

En av anledningarna till den nya varudeklarationen är att konsumenters klagomål efter köp av begagnade bilar länge har legat i topp och dessutom ökat de senaste åren. Exempelvis fick Konsumentverkets tjänst Hallå konsument och kommunernas konsumentvägledare ta emot 5 849 klagomål från begbilsköpare under årets första halvår, fler än någon tidigare halvårsperiod. Och fram till och med den 10 september i år hade Allmänna reklamationsnämnden (ARN) fått in 1 119 anmälningar från konsumenter angående begagnade bilar, nästan i nivå med siffran för hela fjolåret.

Genom att köpa en begagnad bil med en ifylld varudeklaration ska konsumenten kunna få en bättre bild av skicket bilen befinner sig i. Ett deklarerat bilköp ska bjuda på färre överraskningsmoment, helt enkelt.

– Vi hoppas och tror att det här kan leda till att konsumenterna får en mer realistisk bild av bilen de funderar på att köpa. I dag tror jag att många har lite för höga förväntningar på en äldre bil och därför blir man också väldigt besviken när den går sönder, säger Charlotte Söderlund, jurist på Konsumentverket.

 Så här ser den nya varudeklarationen för begagnad personbil ut. Klicka här för att se den i större format.

Den nya varudeklarationen är även tänkt att underlätta för bilhandlaren genom att minska antalet missförstånd mellan kund och handlare. Därför ska både konsumenten och bilhandlaren se till att förstnämnda åker hem med en varudeklaration i handen, som är underskriven av båda parter.

Varudeklarationen är inte bara avsedd för MRF-anknutna handlare, den är nämligen utställd till alla bilhandlare. Det ses som god sed att som bilhandlare bifoga en varudeklaration till bilen. Du som konsument ska alltså be om en varudeklaration även om du känner till att handlaren inte är knuten till MRF-organisationen.

Konsumentköplagen gäller vid alla köp av nya och begagnade bilar, dock inte fel som meddelats köparen innan själva köpet i exempelvis en varudeklaration.

Skulle du, av någon underlig anledning, behöva skriva ut varudeklarationen och ta med den till handlaren för ifyllnad finns den att ladda ned på Konsumentverkets webbplats (länken leder direkt till en PDF-fil som öppnas i nytt fönster).