Verkstaden ville skrota frisk motor
Motorn på Håkan Berggrens Opel Insignia dog plötsligt. Den auktoriserade Opel-verkstaden dömde ut motorn och föreslog motorbyte för 70 000 kronor. Men Håkan Berggren tackade nej och sparade över 56 000 kronor.
Håkan Berggren har en Opel Insigna 2,0 CDTI från 2016. Bilen med den 170 hästkrafter starka dieseln hade fungerat utmärkt sedan han köpte bilen av sin son för ett år sedan. Tills en dag i somras då bilen plötsligt stannade.
– Motorn bara dog, mitt i en korsning. Den var omöjlig att starta igen och jag fick kalla på en bärgare som tog bilen till en Opel-verkstad i Gävle, Thunbergs Bil, berättar Håkan Berggren.
På verkstaden tog man snabbt hand om bilen. Man konstaterade att motorn saknade kompression och informerade Håkan Berggren att det berodde på att kamremmen hade kuggat över. Skadorna var så stora att det inte var lönt att reparera motorn. ”Kamremmen kuggat” står det på räkningen för felsökningen.
– De sade att den bästa lösningen var att sätta i en ny motor. Jag fick pris på jobbet, det skulle kosta 70 000 kronor, berättar Håkan.
I priset ingick en begagnad motor för 25 000 kronor som verkstaden kände till.
– Jag frågade hur mycket den hade gått men det visste de inte, berättar Håkan.
Håkan Berggren betalade 1 700 kronor för felsökningen men diagnosen övertygade inte honom.
– Jag tyckte det lät konstigt att kamremmen skulle ha kuggat över. Jag visste nämligen att kamremmen nyligen var utbytt, den borde inte kugga över så snart. Så jag tackade nej till reparationsförslaget och tog hem bilen på släp, berättar Håkan.
Väl hemma inspekterade han kamremmen. Skyddskåpan var avmonterad och kamremmen verkade sitta rätt.
Han bestämde sig för att ta bilen till en annan bilverkstad för att höra en andra åsikt.
– Jag tog bilen på släp till Bilservicehuset som ingår i Autoexperten-kedjan. Det är ingen Opel-verkstad, men jag brukar anlita dem. De konstaterade att kamremmen som styr insugsventilerna satt rätt men att det även finns en kedja som driver utsugsventilerna. Det var den som hade knäckts och behövde bytas. Jag fick också ett pris på arbetet, 13 600 kronor, berättar Håkan.
Jobbet utfördes och blev till och med 100 kronor billigare än beräknat.
– Nu har jag kört 130 mil med bilen och den fungerar perfekt. Jag vill gärna varna andra Opel-ägare som kanske drabbas av samma problem, och uppmana dem att inte skrota motorn i onödan utan att verkligen ha undersökt vad det är för fel på motorn, summerar Håkan Berggren sina erfarenheter.
Den enkla reparationen sparade Håkan Berggren 56 500 kronor. Thunbergs Bil, som stod för den första diagnosen, menar ändå att de gav rätt råd och att kunden helt enkelt har haft en väldig tur.
– Vi skrev visserligen att kamremmen hade kuggat men vi menar att kamkedjan var av. Resultatet är detsamma. På den här motorn drivs kamaxeln för insugsventilerna av en kamrem via vevaxeln, men det finns också en kedja mellan kamaxlarna som driver avgasventilerna. Vi såg att kedjan var av och i nio fall av tio betyder det att kolvarna har slagit i de öppna ventilerna. Att riva ner motorn för att kontrollera vilka skador som har uppkommit lönar sig inte på moderna motorer. Speciellt inte i dieselmotorer. Jag skulle snarast säga att i 99 fall av 100 är skadorna så omfattande att det inte lönar sig att reparera. Kunden har helt enkelt haft en väldig tur, säger Stefan Isaksson på Thunbergs Bil.
Men Bilservicehuset gjorde en annan bedömning.
– Vi kollade att kamremmen satt rätt och sedan tog vi av ventilkåpan och såg att kamkedjan var av. Avgasventilerna hade rätt ventilspel och inga synliga skador kunde konstateras. Vi kontrollerade även förbränningsrummet med kamera och inga synliga skador fanns på kolvar och ventiler. Eftersom en kedjesats var relativt billig var det värt att först pröva om motorn skulle gå bra efter ett kedjebyte. Kunden hade tur i det här fallet, det räckte med kedjebyte. Men även om vi hade behövt byta ett par ventiler eller i värsta fall behövt renovera topplocket så hade det blivit betydligt billigare än att byta motor, säger Daniel Westlund, verkstadschef på Bilservicehuset.
Är det vanligt med kedjebrott på de här motorerna?
– Jag vet inte om det är vanligt på de här motorerna. Vissa märken, till exempel Volkswagen, har haft mer problem med kamkedjor. Generellt sett brukar det vara kamremmar som går, och då är det nästan alltid motorbyte som gäller, säger Daniel Westlund.
Håkan Berggren är väldigt nöjd med jobbet som gjordes av Bilservicehuset, men är fortfarande irriterad på den auktoriserade Opel-verkstaden.
– De tog 1 700 kronor för felsökningen men vägrar betala tillbaka pengarna, trots att de inte hittade felet, konstaterar Håkan Berglund.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se