Volvo fortfarande i botten av kvalitetsindex – trots förbättring
Varje år släpper amerikanska J.D. Power en indexlista över bilmärkens initiala upplevda kvalitet. I den ser vi ett tronskifte samt små inbördes förändringar i botten där Volvo fortfarande är ett av märkena.
32 år i rad har amerikanska konsumentorganisationen J.D. Power mätt hur bilköparna upplever kvaliteten hos sina nya bilar under de tre första månaderna av ägande och sammanställt det till en årlig kvalitetsindexlista.
Listan speglar som vanligt vad amerikanska bilägare tycker och tänker, samt innehåller en del märken som vi i Europa inte är vana vid. Listan får ändå anses vara intressant oavsett var man befinner sig.
Vanligaste problemen
De i särklass vanligaste problemen som de amerikanska bilägarna upplever under de tre första månaderna av ägande är strul med röststyrning och ihopparning/uppkoppling av mobiltelefoner via bluetooth. Det är med andra ord inga tunga mekaniska problem som leder till flest rapporter.
På tredje plats hittar vi dock ett sådant problem och det är att automatlådor växlar tvekande eller vid fel tillfälle. Men detta problem ligger i lä jämfört med de två andra nämnda problemen.
Koreansk topptrio
Kia har de senaste åren toppat listan med lägst andel fel/problem rapporterade av bilägarna. Märket ligger kvar på 72 per 100 bilar, alltså samma siffra som i fjol, men det räcker i år inte till den absoluta topplaceringen eftersom syskonmärket Genesis, som är Hyundais lyxmärke, har förbättrat sin siffra från fjolårets 77 till årets 68 fel/problem per 100 bilar.
Topptrion är rakt över koreansk i och med Hyundais klättring från åttonde plats i fjol till årets tredjeplats.
Porsche legat på pallplats flera år i rad men i år får de se sig besegrade av koreanerna. Den tyska sportbilstillverkaren har tappat från tredje till fjärde plats. Deras ett extra fel/problem per 100 bilar är inte orsaken till tappet, det är Hyundais rejäla klättring som petat ned tyskarna.
Medelvärdet bättre än tidigare år
De två föregående åren har det genomsnittliga antalet rapporterade fel/problem per 100 bilar legat på 97 respektive 105. Årets genomsnitt hamnade på 92 per 100 bilar. Detta är en indikation på att bilarna blir allt bättre, åtminstone upplevs kvaliteten som det under de tre första månaderna av ägande. Kvaliteten har det senaste året höjts med fyra procent.
Volkswagen tappar stort
Förra året rapporterade ägarna 93 fel/problem per 100 Volkswagen-bilar. Med den siffran hamnade de över genomsnittet i branschen. I år ligger de i stället under snittet, inte enbart för att snittet har blivit bättre utan framför allt för att Volkswagen har tappat rejält till 103 fel/problem per 100 bilar.
Toyota fortsätter tappa
Toyota har alltid legat högt upp i detta kvalitetsindex, men i fjol hade de tappat så pass att de placerade sig strax ovanför branschens genomsnitt. I år har det japanska märket tappat än mer, till 96 fel/problem per 100 bilar. Därmed ligger Toyota numera under genomsnittet.
Toyotas syskonmärke Lexus tappade i fjol och hamnade under genomsnittet, men till i år har de repat sig rejält och ligger nu högt över genomsnittet med 84 rapporterade fel/problem per 100 bilar.
Volvo ligger kvar i botten
För Volvo har J.D. Powers kvalitetsindex inte varit någon rolig läsning de senaste åren. Trea från botten sett är inget annat än en missräkning för det svenska märket. I år har Volvo placerat sig… återigen som tredje sämsta märke, endast bättre än Jaguar och Land Rover där sistnämnda tappat rejält jämfört med i fjol. Volvo hade sannolikt förbättrat sig ett par placeringar om det inte vore för Fiat och Smart som lämnat listan i och med för små volymer för att kunna mäta kvalitetsrapporteringen på ett korrekt sätt. Dessa båda märken har varit notoriska besökare av botten i J.D. Powers kvalitetsindex.
Trots ännu en bottenkänning har Volvo repat sig rejält mot tidigare år. De har till årets lista rapporterats för 122 fel/problem per 100 bilar, bättre än fjolårets 134 och betydligt bättre än året dessförinnan då siffran 152 registrerades. Volvo ser alltså ut att vara på rätt väg men har ändå långt upp till genomsnittet.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se