Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kontrollera gasläcka med tändare – en dum idé

Vi har slutat att förvånas för länge sedan, men blir ändå lite förbryllade när vi ser detta eldinferno i en rysk Citroën Xsara.

https://youtu.be/qVnrHjLGfWg

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Transporterar man gasflaskor i en bil ska de förankras och gärna stå upprätta (ett måste om det rör sig om flaskor med flytande, kondenserad gas, till exempel gasol). De ska också vara kontrollerade så att ventilerna är täta och vara försedda med ventilskydd. Regulatorer och annan utrustning får aldrig vara inkopplad. Transporterar man i kupéutrymmet ska en ruta hållas öppen och transporterar man i bagageutrymmet ska man inte ha brännbart material eller en reservdunk med bränsle i närheten, dessutom bör man lämna bagageluckan öppen minst 20 centimeter.

Alla dessa regler kände den ryska kvinnan i filmen ovan tydligen inte till. Hon visste dessutom inte att det i Ryssland är förbjudet att transportera gasbehållare i kupéutrymmet. Hon hade lagt sin gasflaska i horisontellt läge i passagerarstolen. Flaskan saknade ventilskydd och ventilen öppnade sig en aning under körning. Hon fattade misstanke om att flaskan eventuellt läckte ut gas och kom på den briljanta idén att kontrollera detta med en tändare.

Så fort tändarens tändsten och metall bildade gnistor flammade det upp och bilen övertändes i ett nafs. Kvinnan kastade sig ur bilen och enligt uppgift skrek hon hysteriskt ”Jag har två barn!”. Det rapporterades därför om två omkomna barn, men det visade sig senare att de inte befann sig i bilen vid olyckstillfället.

Kvinnan klarade sig undan med lättare brännskador i ansiktet och allvarligare på händerna.

Gasexplosionen inträffade i måndags, datumet i filmen är alltså felaktigt.