Foto: Barrett-Jackson

Köp dig en egen flygande bil

Är du trött på kökörning kan det kanske vara intressant att köpa dig en egen ”flygande bil”. Prototypen Sky Commuter är nämligen till salu.

Flygande bilar har flera gånger tidigare varit på tapeten i mer eller mindre lyckade projekt, denna kan nog räknas till det sistnämnda. Bilen är utvecklad under åttiotalet av företaget Sky Innovations, som startades av före detta anställa på Boeing, och går under namnet Sky Commuter.

Bilen skulle klara en räckvidd på cirka 36 mil med en maxhastighet på 140 km/h. Drivkraften levererades av en gasturbinmotor som kopplas till de tre propellrarna via drivaxlar från en helikopter. De tre små hjulen är således inte drivande. Till skillnad från andra flygande bilar byggdes denna för att kunna lyfta och landa vertikalt likt en helikopter, alltså utan behov av ett flygfält.

Med över 60 investerare som plöjde ned drygt sex miljoner dollar i projektet byggdes tre prototyper innan allt havererade i början av 90-talet. Enligt Sky Innovation ska de ha genomfört lyckade testflygningar men det finns dock inga bild- eller videobevis för att stödja detta.

Detta är den enda resterande exemplaret och säljs nu utan reservationspris av auktionsföretaget Barrett-Jackson, dock utan motor. Samma fordon såldes senast 2008 på Ebay för 130 000 dollar, cirka en miljon kronor.

Foto: Barrett-Jackson