Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Körkort inte säkert som id-handling

Det svenska körkortet borde inte klassas som en säker id-handling. Det anser experter inom området.

Det finns flera olika sätt att legitimera sig på för att en motpart ska kunna identifiera dig. Ett är att visa upp ett svenskt körkort då detta klassas som en godkänd id-handling. Men enligt experter borde körkortet inte vara godkänt.

Nationellt forensiskt centrum, NFC (tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL), menar att körkortet saknar viktiga detaljer som gör det säkert.

– Körkortet är i grunden ett förarbevis och det gör att det finns massa krav framtagna på EU-nivå som man måste hålla sig till. Att den måste ha ett visst format, det måste finnas utrymme för alla de behörigheterna och det gör att det inte finns plats att göra det så säkert som det borde vara, säger Helene Andersson, gruppchef för dokumentanalysgruppen på NFC, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Att körkortet dessutom har ovanligt lång giltighetstid på tio år är ett annat problem.

– När man har så lång tid på sig så kan man hitta vägarna för att göra en handling bra och bedrägligt falsk, säger Helene Andersson.

På NFC får man ofta se förfalskade körkort som är så välgjorda att det krävs experter för att avgöra att det rör sig om en oäkta legitimation. Och det sker allt oftare, enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har antalet anmäla bedrägeribrott i Sverige tredubblats under en tioårsperiod. Inte sällan är det falska id-handlingar vid identitetsstöld som används.

– Man borde begränsa antalet id-handlingar för Sverige. Körkortet borde vara ett förarintyg och sedan kan man ha ett pass, ett nationellt ID-kort och ett ID-kort för folkbokförda som inte är medborgare i Sverige. De tre ID-handlingarna borde vara tillräckligt menar vi på NFC, säger Helene Andersson till Sveriges Radio P4 Malmöhus.