Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Körkort på väg att försvinna som id-handling

Regeringens utredare anser att körkortet har för låg säkerhet som id-handling och vill därför att det inte längre ska vara giltigt som dokument för fastställande av identitet.

I dag finns det en uppsjö olika giltiga id-handlingar varav ett är körkortet. Men körkortet samt flera andra id-handlingar som utfärdas av exempelvis bank eller arbetsgivare har för låg säkerhet och är orsaken till många identitetsstölder där kriminella utger sig för att vara en annan person. Denna typ av bedrägeri har under de senaste åren ökat markant och sedan den 1 juli 2016 finns brottet olovlig identitetsanvändning i Brottsbalken.

Den senaste tioårsperioden har bedrägeribrotten ökat med 141 procent, och bara i fjol ökade de med 25 procent jämfört med året innan.

Regeringens utredare anser att framtidens enda giltiga id-kort ska vara mycket säkrare än i dag, att det ska vara statligt utfört med ansiktsbild, fingeravtryck och kopplat till en e-legitimation. På dessa punkter faller samtliga andra id-handlingar. Dock kommer passet att kvarstå som giltigt för att bevisa sin identitet.

LÄS MER: Körkort inte säkert som id-handling

Dagens körkort är för lätta att förfalska.Dagens körkort är för lätta att förfalska.Dagens körkort är för lätta att förfalska.
Dagens körkort är för lätta att förfalska.

Inrikesminister Mikael Damberg stöder utredningens slutsats och hoppas att den nya, statliga id-handlingen kan börja användas 1 januari 2022. Id-handlingar som fortfarande är giltiga vid nämnda datum, exempelvis körkort, ska kunna användas i ytterligare ett år.

För bara tre år sedan introducerades i Sverige ett nytt körkort som då ansågs ha högre säkerhet. Tydligen är det inte säkert nog.