Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lamborghini

Lamborghini nu även med vrålåk för sjön

Italienska Lamborghini är inte längre en landkrabba. Märkets senaste tillskott är en superbåt på 63 fot.

Har du saknat möjligheten att kunna matcha din Lamborghini med en motsvarande båt? Då är den saken numera ordnad. Lamborghini har nämligen slagit sig ihop med italienska lustjaktkoncernen The Italian Sea Group och tagit fram superbåten Tecnomar for Lamborghini 63.

Den italienska supersportbilstillverkaren kan inte bygga båtar, däremot har deras designavdelning, Centro Stile, fått formge den sportigt lagda lustjakten.

Aktertrappans utformning är ingen slump.Aktertrappans utformning är ingen slump.Aktertrappans utformning är ingen slump.
Aktertrappans utformning är ingen slump. Foto: Lamborghini

Som modellbeteckningen avslöjad är båten 63 fot lång, med andra ord 19,2 meter från för till akter. Men 63 står även för något annat, nämligen 1963 – året då Lamborghini grundades.

FILM: Vi kör superlyxbåten Lexus LY 650

60 knop i en nästan 20 meter lång båt.60 knop i en nästan 20 meter lång båt.60 knop i en nästan 20 meter lång båt.
60 knop i en nästan 20 meter lång båt. Foto: Lamborghini

Tecnomar for Lamborghini 63 är designad med tanke på hur märkets supersportbilar ser ut. Flera element har fått drag av flertalet olika bilar, framför allt ska fören efterlikna hur fjolårets mildhybriden Sián ser ut i nosen. Tittar man på aktertrappan ser man samma former som hos flera av märkets senaste bilar. Förarplatsen är utformad för att påminna om hur det ser ut och upplevs i bilen som står parkerad i hamnen.

Foto: Lamborghini

Båten ingår även i Lamborghinis individualisteringsprogram Ad Personam vilket tillåter köparen att välja mellan flera olika färger på skrovet och andra detaljer, flera olika dekorutföranden, samt två olika interiördesigner.

LÄS MER: Vi kör Lamborghini Aventador SVJ

Foto: Lamborghini

Trots sin storlek och vikt (24 ton) är denna lustjakt snabb, som sig bör i och med att det står Lamborghini på den. 60 knop är toppfarten, vilket på land motsvaras av 111 km/h. För farten står två MAN V12-2000-dieselmotorer, det vill säga tyska V12:or på 24 liter vardera. Totalt effekt är alltså 4 000 hästkrafter. Hur stor tanken är får vi inte reda på, men åtskilliga många tusen liter lär den rymma, och att fylla den vågar vi inte ens tänka på… kostnadsmässigt.

Foto: Lamborghini

Tecnomar for Lamborghini 63 kommer ut på marknaden i inledningen av 2021. Vad den då kostar återstår att se, men var beredd på många tiotals miljoner kronor. Lexus 65-fotslyxjakt, LY 650 som vi nyligen var iväg och provkörde, kostar ju som bekant cirka 40 miljoner kronor och då får man en ”superbalja” som ”bara” har hälften så många cylindrar och är hälften så snabb som den italienska diton.

https://youtu.be/pTcXTT-Lmfs