Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lastbilsförare orsakar katastrofal krasch med tåg

Chockerande bilder från en katastrofal tågkrasch då en lastbil kört mot rött ljus, något som kan ge föraren tio års fängelse.

https://youtu.be/uuz_2xmq8HE

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Tänk på detta när du kör över järvägsövergångar

Ta det lugnt, anpassa hastigheten efter sikten, tänk på att bom- och signalanläggningar kan vara trasiga och att ändå kolla sikten.

Växla ned innan överfart, se till att ha kraft nog att snabbt ta dig över korsningen.

Om du får stopp på en järnvägsövergång kan du i manuellt växlade bilar oftast köra bilen av spåret med hjälp av startmotorn. Har bommarna gått ner, kör igenom dem – de är gjorda för att klara det.

Även om bommarna gått upp får du inte passera plankorsningen förrän det röda ljuset i signalanläggningen slutat blinka.

Denna tragiska olycka inträffade under förra sommaren vid en järnvägsöverfart i Tjeckien. Lastbilsföraren, som uppenbarligen kör för rött, blir instängd mellan bommarna och i stället för att köra igenom bommarna, vilket de är till för i en sådan situation, så kör han endast några meter framåt för att undvika en direkt krock med lastbilshytten.

Bara några sekunder senare kommer tåget som färdas i 160 km/h och olyckan är ett faktum, tack vare att lokföraren drog i nödbromsen lyckades hastigheten sänkas en aning till 142 km/h.

Lastbilen som fraktade aluminiumskivor blir bara skrot och delar från lastbilen släpas med tåget och kraschar in i perrongen på tågstationen Studénka cirka 500 meter längre fram. Totalt sex personer på tågstationen skadas. I tåget omkommer två personer omedelbart då lasten från flaket kraschar genom förarhytten och in till passageraravdelningen, lokföraren förlorade ett ben och åtdrog sig ryggskador. Totalt skadades ytterligare tolv personer på tåget varav en avled senare.

Lastbilsföraren då? Han klarade sig utan några som helst skador då hytten slets loss i stort sett oskadd från lastbilens övriga chassi.

Föraren av lastbilen greps på plats av polisen och åtalades för allmänfarligt beteende, något som kan ge mellan fem och tio års fängelse.