Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lego och lera i skön mix

Dessa rallyjärn i Legoformat är riktiga höjdare – synd bara att de inte går att köpa. Ännu, vill säga…

Nog gillar vi på Teknikens Värld främst bilar i full skala som går att ta plats i och köra men ibland smälter vi när vi ser obrukbara småttingar. Som de i Lego. Inte? Kolla då in dessa två kopior av klassiska Grupp B-bilarna Lancia Delta S4 och Peugeot 205 Turbo 16. Se ovan (eller på länken nedan) hur de hoppar i miljöer bland alptoppar och bäckar, bland djur och människor! Frågan är om det går att bygga bilar mer likt originalen med något som får klassas som klossar.

Nu ska du inte springa till närmsta leksaksaffär och leta bland hyllorna – bilarna finns märkligt nog inte i produktion. Dock är de med i Lego Ideas där man kan rösta på vilka kreationer man vill se komma i produktion. Rallybilarna är byggda av AbFab1974 som även har byggs små och kantiga versioner av bilar som Bugatti EB110, Ferrari F40 och Lamborghini Miura.

Lancia Delta S4 körde i rally-VM 1985 och 1986 av förare som Marku Alén och Henri Toivonen men även tidningens medarbetaren Kalle Grundel.

Peugeot 205 Turbo 16 tävlade åren 1984 till 1986 och lyckades till skillnad från Lancian kamma hem en märkestitel. Lancia är annars det mest framgångsrika märket i rallysammanhang.