Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toyota

Lunar Cruiser – Toyotas svar på Tesla Cybertruck

Toyota har redan skapat sig ett rykte om att vara störst och bäst i terrängen med sin Land Cruiser. Så det är klart att de tar rygg på det namnet när de bygger sin tuffaste bil för resor på andra planeter: Lunar Cruiser. Och vem vet, kanske plockar Toyota hem den här farkosten till jorden för att utmana Teslas Cybertruck.

Toyota Lunar Cruiser är inte bara en häftig "månbil" med sex hjul, det är också bilvärldens allra tidigaste lansering. Den vätgasdrivna bilen ska nämligen vara redo för take-off först 2029.

Enligt Toyotas uttalanden vid visningen av Lunar Cruiser är Land Cruiser byggd för att "ta dig hem levande" och av den anledningen vill Toyota visa släktskapet mellande de två Cruiser-bilarna.

Foto: Toyota

Det är NASA som tillsammans med Japan Aerospace Exploration Agency driver ett nytt månprojekt och där Toyota blivit ombett att bygga ett fordon för expeditionen.

Lunar Cruiser drivs med vätgas som via bränsleceller ger el till motorerna. Lunar Cruiser har också solpaneler som genererar el till bilens olika system. Under Apollo-expeditionerna på 1960- och 1970-talet användes öppna så kallade buggybilar medan Lunar Cruiser har en helt stängd kupé som byggts för två personer. I nödfall kan så många som fyra månfarare få plats i bilen.

Foto: Toyota

Lite senare i år ska Toyota avslöja mer detaljer och de ska också visa en fullskalig modell. Lunar Cruiser ska ha syre för att klara en resa på 1 000 kilometer och bränsle för att klara en resa på 10 000 kilometer över 42 dagar.