Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes G-klass jorden runt på 26 år

Är du sugen på att åka jorden runt i en Mercedes G-klass bör du ha några år till övers. I alla fall om du gör samma resa som Gunther Holtorf.

https://youtu.be/JrxqtwRZ654

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

1988, efter drygt 30 år på Lufthansa sa Gunther Holtorf upp sig. Det blev startskottet för en otrolig resa runt jorden som varat i hela 26 år. Under tiden på Lufthansa spenderade han mycket av sin tid i luften tittandes ned på de vindlande vägarna där nedan. Det var då han bestämde sig att det var där han ville vara.

Färdmedlet blev hans Mercedes 300 GD, alias Otto. Vid det galna upptågets start följde hans dåvarande tredje hustru med och första etappen blev en resa genom samtliga afrikanska länder. 1990, efter två år på resande fot så skildes dock paret åt.

Men det kom dock inte att hindra Holtorf som då lade in en annons i den tyska tidningen Die Zeit vilket resulterade i ett svar från Christine. Efter det fortsatte deras resa genom Sydamerika, och 1998 passerade vägmätaren i Otto 30 000 mil då de vid tillfället var i Argentina.

Därefter reste de vidare till Centralamerika, Mexiko, USA och Kanada innan de hoppade på en båt från Alaska till Australien. Under hela resan försökte de att spendera så lite tid som möjligt i städer, och desto mer i vildmarken.

Under Gunther, Christine och Ottos otroliga resa har de rest genom samtliga länder i världen utom Tchad, Sydsudan och Somalia. Otroligt nog sitter det nu vid resans slut samma motor i G-klassen som när den lämnade fabriken som ny. Detta med 87 000 mil på vägmätaren.

Visserligen har Holtorf haft en hel del reservdelar med sig under resan, men de flesta fel som dykt upp har han kunnat lösa på plats. Som när han var tvungen att byta ett hjullager på 5 000 meters höjd i Anderna. Det gick dock värre på Madagaskar under ett möte med en annan bil när Holtorf fick sladd vilket slutade på tak efter att ha störtat av vägen. Holtorf blev då tvungen att skeppa hem bilen till Tysklad för att byta karossen.

Holtorfs medpassagerare Christine gick tyvärr bort i cancer 2010 efter att de gift sig två veckor innan. Vid hennes bortgång lovade han henne att slutföra resan, något han efter att ha besökt Vietnam och Kambodja gjorde när han anlände vid Brandenburg Tor under den gångna veckan.

Under de 87 000 milen och 26 åren har det gått åt cirka 100 000 liter bränsle, reservdelar för 85 000 euro och de har rest med containerfartyg 41 gånger och med färja cirka 300  gånger. Den totala kostnaden uppskattar Holtorf själv till cirka 1 500 euro i månaden.

Hur som en helt otrolig resa. Otto kommer att spendera sin resterande tid på Mercedes-museet i Stuttgart. Vad Holtorf har planerat i framtiden är i nuläget oklart, men han säger att han ”bara har skrapat på ytan”. Kanske ger han sig ut på en ny tur i sin Mercedes E-klass som stått i garaget hemma i Tyskland sedan 1988. Vem vet…