Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Säkerheten först. Vätgas är lättantändligt, därför är förrådet välventilerat. Gastankarna är uppdelade i- sektioner för att lättare kunna spåra eventuellt läckage. För förvaringen i större mängd krävs tillstånd.Säkerheten först. Vätgas är lättantändligt, därför är förrådet välventilerat. Gastankarna är uppdelade i- sektioner för att lättare kunna spåra eventuellt läckage. För förvaringen i större mängd krävs tillstånd.Säkerheten först. Vätgas är lättantändligt, därför är förrådet välventilerat. Gastankarna är uppdelade i- sektioner för att lättare kunna spåra eventuellt läckage. För förvaringen i större mängd krävs tillstånd.
Säkerheten först. Vätgas är lättantändligt, därför är förrådet välventilerat. Gastankarna är uppdelade i- sektioner för att lättare kunna spåra eventuellt läckage. För förvaringen i större mängd krävs tillstånd. Foto: Glenn Lindberg

Vätgasprofeten – med huset som drivs av vätgas

Premium Vart kör man med vätgasdrivna Hyundai Nexo? Självklart till Hans-Olof Nilsson, Sveriges meste vätgasentusiast. Hans stora villa är helt självförsörjande. Solceller värmer huset, laddar bilen och producerar dessutom vätgas för vintern.

Framtiden ter sig solklar när vi besöker Hans-Olof Nilssons villa i utkanten av Göteborg. Husbygget startade 2013 som ett nollenergihus, men Hans-Olof tog det ett steg längre. Han ville kapa bandet helt och hållet till energinätet, även på vintern när solen inte ger så mycket energi.
Lösningen blev vätgasproduktion och ett förråd fyllt med vätgastankar. Nu försörjer villans solpaneler inte bara huset och el­bilen, året om, det blir dessutom vätgas över. I framtidsplanen finns en vätgaspump och en vätgasdriven bil.