Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

2050 kör alla bilar själva

Om 15 år kommer de första bilarna helt utan ratt och 2050 kan alla bilar köra helt själva. Det förutspås i en ny studie av amerikanska IHS.

Med sitt PAMU (Plateforme Avancée de mobilité urbaine) är Renault senast ut i raden av biltillverkare som presenterar teknik som gör att bilen kan köra sig själv, helt utan inblandning från någon mänsklig förare. Men räkna med att Renault inte blir sist ut. Enligt en studie genomförd av amerikanska analysföretaget IHS Automotive går bilvärlden mot en automatiserad framtid.

 IHS bedömer att försäljningen av självkörande, eller så kallade autonoma, bilar kommer att uppgå till cirka 230 000 år 2025 för att formligen explodera till 12 miljoner år 2035. De första bilarna som är uteslutande självkörande, det vill säga som helt saknar kontroller för att en mänsklig förare ska kunna köra, kommer ut på marknaden omkring år 2030. Tjugo år senare beräknas de självkörande bilarna ha tagit över nästan helt och hållet.

 Tekniken som behövs för autonom körning kommer inledningsvis att göra bilarna dyrare, IHS räknar med en prisökning på 45–65 000 kronor. År 2035 väntas dock prispåslaget minska till cirka 20 000 kronor.

 Anledningen till den explosionsartade ökningen är enligt IHS de uppenbara fördelarna med tekniken – samhällen kommer att spara stora summor på minskade trafikolyckor, köbildningar kommer att minska och dessutom kommer många bilåkare att bli mer produktiva eftersom de kan arbeta i stället för att köra.

https://youtu.be/DYfE4AOzRgc?width=575&height=353