Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

7 av 10 struntar i miljöfarlig biltvätt

Trots att det är förbjudet i flera kommuner och att de flesta avråder från att göra det så tvättar 7 av 10 bilen på garageuppfarten. Bekvämlighetsskäl ligger bakom, visar en ny undersökning.

Varje år rinner 2 000 ton olja och mer än fem ton tungmetaller ut i naturen, och enligt OKQ8:s miljöchef Andréa Haag kan en stor del spåras till att många tvättar bilen på sin garageuppfart.

 – Att tvätta bilen i en biltvätt eller i en tvätta själv-hall är ett enkelt sätt att bidra till att skona miljön. Tillsammans med kommunerna har vi som branschaktör ett ansvar att upplysa bilägare om miljöföljderna av att tvätta bilen hemma.

 I undersökningen som gjordes av Norm på uppdrag av OKQ8 har 605 bilägare fått svara på frågor om hur de tror att en biltvätt påverkar miljön. Där konstateras att en fjärdedel av de tillfrågade inte tror att metod och val av plats för biltvätten har någon som helst effekt överhuvudtaget. 

 Hälften av de som svarat på undersökningen menar att även om det skulle vara förbjudet i just deras kommun så skulle de ändå fortsätta att tvätta bilen på garageuppfarten. Som anledning säger man att det upplevs enklare och mer bekvämt eftersom alla bilvårdsprodukter finns inom nära räckhåll.

 Efter att ha fått reda på den stora miljöpåverkan svarade 30 procent att de i framtiden kommer tvätta sina bilar på en biltvättsanläggning, men lika många svarade att de inte kommer ändra sina tvättvanor mot bättre vetande.