Foto: Hedgehog94 / Shutterstock

Allt fler tvättar bilen på fel ställe

Våren närmar sig med stormsteg och många bilägare vill se sin bil ren och vårfin, men många tvättar sina bilar där man inte bör göra det.

Under flertalet år har det skrivits otaliga artiklar och det har sjösatts kampanjer om att biltvätt på gatan eller uppfarten inte är lämplig, det är till och med förbjudet i många av landets kommuner (i exempelvis Jönköping kan det leda till 10 000 kronor i böter).
Anledningen är förstås att vid tvätt av bil avges tungmetaller och kemikalier som når dagvattensystemen som saknar rening, därefter sipprar de farliga ämnena vidare ut till sjöar och andra vattendrag. Bly och kadmium är de tungmetaller som avges vid biltvätt. Dessa två brukar klassas som de mest miljöfarliga tillsammans med kvicksilver.

Med anledning av att ämnet om var man bör tvätta bilen ofta är på tapeten kan man tänka sig att allt färre tvättar hemma på uppfarten eller på gatan, men så är det inte enligt en Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av begagnatbilsförmedlaren Kvdbil.
Vid förra undersökningen 2018 uppgav 21 procent av respondenterna att de tvättade bilen på uppfarten eller på gatan. Vid årets undersökning med 802 respondenter mellan 18 och 79 år uppgav 26 procent att de tvättar på uppfarten eller gatan.

Tvätta din bil rätt och effektivt med vår biltvättsguide. Klicka på bilden så når du guiden. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

På flervalsfrågan ”Var tvättar du bilen?” svarade 4 procent att de inte tvättar bilen. Synd om dessa bilar, en bil mår alltid bra av att vara ren, inte minst lacken.
1 procent svarade att de är tveksamma eller inte vet. Vi kan nog slå fast att denna lilla andel människor överlåter tvättandet till någon annan i omgivningen.

49 procent svarade att de använder automattvättar för att få bilen ren och 35 procent att de tvättar själva men då på en bensinmack eller i en tvätthall. Denna typ av så kallade GDS-tvätthallar har vanligtvis en reningsprocedur för att hantera smutsvatten på ett miljövänligt vis.

Om man vill tvätta bilen hemma så får man, dock inte i alla kommuner, göra det på en grusad plan eller gräsmattan. Underlaget filtrerar bort delar av de miljöfarliga ämnena innan tvättvattnet når grund- och ytvatten. Men det är bara tillåtet att göra en ”lätt sommartvätt” på dessa underlag, utan avfettning och med bilvårdsprodukter som är miljömärkta.

Missa inte våra populära bilvårdsguider

Renovera din bils strålkastare 

Så rengör du dina fälgar bäst 

Så tvättar du din bil rätt och effektivt 

Så vaxar du din bil för bäst resultat 

Så får du din bils skinnklädsel som ny igen 

Så tar du bort otrevlig lukt i din bil