Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Apple lanserar CarPlay för iPhone-integration i bland annat Volvo

Apple lanserar CarPlay i samband med bilsalongen i Genève. CarPlay sägs göra iPhone-användandet i bland annat Volvo roligare och säkrare.

Förra året presenterade Apple iOSitC, iOS in the Car, företagets operativsystem för bilar där fokus ligger på enkel integration av iPhone. Nu när den skarpa versionen ska lanseras i samband med bilsalongen i Genève är systemet omdöpt till CarPlay.

– CarPlay har utformats från grunden för att ge förare en suverän upplevelse när de använder sin iPhone i bilen. iPhone-användare vill alltid ha nära tillgång till innehållet på sina telefoner och CarPlay låter förarna använda sin iPhone i bilen med minimal distraktion. Vi har flera ledande biltillverkare som lanserar CarPlay och vi är glada över att det kommer att ske denna vecka i Geneve, säger Greg Joswiak, Apples marknadschef för iPhone och iOS.

CarPlay ska ge iPhone-användarna ett smidigt och trafiksäkert sätt att hantera telefonbok, telefonsamtal och textmeddelanden, använda kartor, lyssna på musik och mycket annat. CarPlay styrs via bilens eget skärmgränssnitt eller genom röststyrningsknappen på ratten där föraren via Siri kan ge muntliga instruktioner till CarPlay. Med hjälp av ett röstkommando kan du exempelvis få Siri att läsa upp inkomna textmeddelanden som du därefter, via din röst, kan besvara.

Tillsammans med appen Kartor kan CarPlay ge tydliga och trafiksäkra körinstruktioner baserade på exempelvis dina kontakter i telefonboken eller din e-postmeddelanden. Siri ger dig köranvisningar, trafikförhållanden och annan information som även delges via bilens inbyggda skärm.

CarPlay stödjer tredjepartsljudappar så att du som gärna lyssnar på exempelvis Spotify kan fortsätta göra det med hjälp av röstinstruktioner via Siri.

CarPlay finns som en uppdatering till din telefons iOS 7-operativsystem och fungerar med iPhone-enheter med Lightning-kontakt – Iphone 5, 5C och 5S.

CarPlay lanseras under veckan i Ferrari, Mercedes och Volvo för att senare i år komma till Honda, Hyundai och Jaguar. I framtiden ska CarPlay även finnas i bilar från BMW, Ford, GM, Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Citroën, Subaru, Suzuki och Toyota.