Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Apple visar iOS för bilen

Nu ger sig mobil- och datortillverkaren Apple in i bilbranschen. Tidigare i veckan presenterades ”iOS in the car” som ska ge bättre och säkrare sammankoppling mellan mobilen och bilen.

I samband med att Apple visade upp det nya gränssnittet iOS 7 för sina mobila enheter presenterade man ”iOS in the car” som är ett system för att koppla ihop telefonen med bilen. Apple har hittills lyckats få med sig bland andra Chevrolet, Ferrari, Hyundai, Jaguar, Kia, Mercedes, Nissan, Opel och Volvo på tåget, Volkswagen-gruppen och BMW har däremot inte inlett något samarbete med Apple. Apple valde att demonstrera systemet på den skärm som sitter i Chevrolet Spark som troligtvis blir en av de första bilarna att få iOS in the car när det släppts nästa år.

 Med iOS in the car installerat i telefonen och bilen blir det möjligt att via sladd eller blåtand styra telefonens funktioner via knappar på ratten, mittkonsolen eller pekskärmen, alternativt med röststyrning. Detta ger enligt Apple säkrare körning.

 Att kunna sköta telefonens funktioner i bilen är förstås ingenting nytt, så gott som alla biltillverkare samarbetar med olika telefontillverkare men Apples nya system tolkas av många i branschen som ett försök att ta över en del av biltillverkarnas uppgift och vissa ifrågasätter behovet av ett iOS-system i bilen.

https://youtu.be/_Jlib29dxTw?width=575&height=353