Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Audi e-bike WörtherseeAudi e-bike WörtherseeAudi e-bike Wörthersee
Audi e-bike Wörthersee

Audi e-bike – cykeln som toppar 80 km/h

Audi presenterar nu en – håll i dig – cykel. Nej, inte en motorcykel som kanske hade känts mer relevant efter förvärvet av Ducati. Vi pratar om en vanlig cykel, men ändå ovanlig. Framtidens hoj?

På GTI-träffen Wörthersee i vackra österrikiska omgivningar är alltid Volkswagen-gruppens märken officiellt representerade.

 Förra året tog Audi med sig A1 clubsport quattro, en liten muskelstinn buse på 503 hästkrafter. Till årets Wörthersee har man plockat bort två hjul, 500 hästkrafter och ersatt ratten med ett styre. Två hjul tänker du, det måste ha med Ducati-köpet att göra? Inte alls, för få hästkrafter för det. I stället handlar det om en cykel med trampor som vilken annan cykel som helst, men där slutar liknelserna i stort sett.

 Audis cykel är döpt till e-bike Wörthersee, är en sportig cykel avsedd för lite tuffare tag som till exempel trickcykling. Den är en kombination av vad som i dag finns i motorsporten samt i dagens produktionsbilar, men även vad som kommer i våra bilar i framtiden.

 Ram och hjul är i kolfiber vilket gör den hyfsat lätt, elva kilo utan drivlinan. Audi e-bike Wörthersee är en hybrid då den har två drivkällor. Dels pedaler för mänsklig muskelkraft, dels en elmotor på 3,1 hästkrafter (2,3 kW) som får sin kraft från ett litiumjonbatteri. Allt snyggt integrerat i ramen. Batteriet är dessutom lätt att byta ut till ett fulladdat så att man slipper stå och vänta vid cykelstället när laddning pågår. Tekniken kallar Audi för e-tron, precis som på bilarna (till exempel den eldrivna R8:an).

 Tre körlägen finns – ett för ren eldrift, ett hybridläge där elmotor och lårmuskler jobbar tillsammans, samt ett pedaldriftläge där det gäller att vara uthållig. Hastigheter på upp till 80 km/h är möjligt i hybridläget.

 Motorn är dessutom försedd med någon form av gyroskopteknik som gör bakhjulskörning till en barnlek.

 Utöver den för en cykel ganska tekniskt avancerade drivlinan finns det fler high tech-prylar ombord. Bland annat kan cykeln kommunicera med cyklistens smartphone och hjälmkamera trådlöst. I en app registreras inte bara cykelturens sträckning och färd, man kan med tekniken även ha full koll på cykelns status som till exempel batteriets kvarvarande kapacitet.

 Audi poängterar att e-bike är en konceptcykel och att det inte finns någon planerad serieproduktion. Men vi hoppas att detta är framtiden inom kort. Inte för att vi är lata, men ibland skulle det vara skönt att kunna samla krafterna i en lång uppförsbacke.

 Bäst att poängtera att elcyklar i sig är inget nytt. Var och varannan cykelhandlare har minst en elcykel i sitt utbud. Tyvärr är de rätt dyra fortfarande, men det finns alltså redan hjälp för den som hatar uppförsbackar.

 På Frankfurtsalongen förra året visade Ford upp sin elcykel, även den kallad E-Bike, dock med versaler bland gemenerna.

https://youtu.be/T2zpU7StU3Q?width=575&height=353