Audi gör strålkastare med OLED-matris

OLED, akronym för Organic Light-Emitting Diode, är en teknik som länge varit på väg inom bildskärmar – nu tar Audi tekniken till bilar, och ska på Frankfurtsalongen visa upp stålkastare som använder tekniken.

OLED, förkortning för Organic Light-Emitting Diode, är en teknik som använder tunna kolbaserade (därav organisk) plastfilmer för att sprida ljus. Tekniken, som ofta beskrivs som en framtidsteknik, efter ”vanlig” LED-teknik, har hittills funnit sin väg in i framförallt bildskärmar, och möjliggjort skärmar som är både böjbara och väldigt tunna.

Nu är tekniken på väg in i bilindustrin. BMW har redan visat att det är möjligt att använda tekniken för vissa typer av belysning på bilens utsida, men nu tar Audi steget fullt ut till att inkorporera OLED-teknik i sina matris-strålkastare – troligen tillsammans med den laserteknik som visades förra året.

Tekniken ska visas på en konceptbil i Frankfurt (kan det vara C-BEV?) och Audi har låtit visa en teaserbild, eller skiss snarare, som  visar en baklampa. Genom att använda den, i jämförelse med den traditionella LED-tekniken, mer kompakta och formbara OLED-tekniken kan fler ljuspunkter klämmas in på mindre plats, och därmed avbländningen av annan trafik bli mer precist anpassad.

Nedan ser du en historisk film på hur Audis ljusteknik har utvecklats under åren.

https://youtu.be/FcCSN859xR8