Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi hjälper dig undvika rödljus

Är du trött på att bli stående vid vartenda rödljus på väg till jobbet, då har forskarna hos Audi uppfunnit lösningen för dig.

Tiden när vi står och väntar vid rödljus är över, i alla fall om Audi får bestämma. De har utvecklat ett system som räknar ut den exakta hastigheten du behöver hålla för att få grönt ljus vid nästkommande trafikljus. I stället för att skanna de uppkommande trafikljusen kopplas bilens infotainmentsystem upp mot stadens trafikljusnätverk och får då en exakt tid till när ljuset slår om till grönt.

Om du nu ändå skulle bli fast vid ett rödljus dyker en timer upp i displayen som räknar ned återstående tid tills det blir grönt. Systemet jobbar även tillsammans med bilens start/stopp-system och motorn startas automatiskt när det är fem sekunder kvar till grönt ljus. Systemet hjälper visserligen till att effektivisera din dag men också ännu bättre är att koldioxidutsläppen, enligt Audi, sänks med upp till 15 procent. Enligt Audis beräkningar ska systemet kunna spara upp till 900 miljoner liter bränsle per år, då endast räknat på bilarna i Tyskland. Men siffran baseras troligtvis på att samtliga bilar skulle vara utrustade med systemet och att samtliga förare skulle följa det.

En vidareutveckling av systemet skulle kunna vara att det med hjälp av GPS-kommunicering mellan bilarna eller de radarsystem som redan finns monterade i många bilar kan ta med framförvarande trafik i beräkningen. Systemet ligger inte som man kan tro flera år i framtiden utan finns faktiskt produktionsfärdigt redan nu. Audi har redan genomfört lyckade tester i Las Vegas, Verona och Berlin och de skulle kunna utrusta samtliga bilar i sitt modellutbud med systemet. Det enda som hindrar dem från produktion är att systemet måste få godkänt av myndigheterna.

https://youtu.be/NmEuEpfuJDs?width=575&height=353