Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi kommer med laser-matrix-strålkastare

Audi vidareutvecklar sin laserteknik och kan snart erbjuda laserstrålkastare med så kallad matrix-teknik som möjliggör olika ljusbilder vid olika körsituationer och miljöer.

De nya strålkastarna ska enligt Audi ge ännu skarpare och längre ljusbild än deras nuvarande LED-matrix som bland annat erbjuds till A8. Blått laserljus projiceras mot en rörlig mikrospegel, endast tre millimeter i diameter, som skickar ljuset genom en konverterare som gör det blå laserljuset vitt.

Därefter passerar det filtrerade laserljuset genom en lins och projiceras på vägen.

Vi lägre hastigheter distribueras ljuset brett över vägen, i högre hastigheter är dock öppningsvinkeln mindre och ljusintensiteten högre vilket ger en längre räckvidd. Likt LED-matix-strålkastarna bländar laser-matrix även automatisk av där mötande och framförvarande trafik befinner sig. Något som gör att vägen ständigt är optimalt belyst utan att störa andra trafikanter.

När tekniken kommer att erbjudas till kunder avslöjar Audi inte i nuläget, men vi kan gissa att de nya laser-matrix-stålkastarna kommer till nya Audi A8 som är planerad att visas 2017.